Cu mai putin de doua saptamani inaintea alegerilor generale, ministrul justitiei, Cristian Diaconescu, a prezentat, ieri, -evaluarea activitatii Ministerului Justitiei in perioada 2001-2004-. In opinia celor care au realizat respectivul material de bilant, cei patru ani in care ministrii Stanoiu si Diaconescu s-au aflat in fruntea justitiei au fost plini de realizari. Diferenta dintre ceea ce cred oficialii Ministerului Justitiei ca au facut si ceea ce constata, in mod obiectiv, an de an, raportorii Comisiei Europene este imensa. Din pacate, incapatanarea cu care se incearca cosmetizarea crizei in care se afla justitia romana nu are nici un rost. In fiecare an, milioane de oameni constata, pe pielea lor, cat de -eficienti- si -corecti- sunt magistratii romani.
Cu mai putin de doua saptamani inaintea alegerilor generale, ministrul justitiei, Cristian Diaconescu, a organizat, ieri, o conferinta de presa pentru -evaluarea activitatii Ministerului Justitiei in perioada 2001-2004-. In opinia celor care au realizat respectivul material de bilant, cei patru ani in care ministrii Stanoiu si Diaconescu s-au aflat in fruntea justitiei au fost extrem de -pozitivi-, raportul trecand in revista numeroasele realizari avute. Diferenta dintre ceea ce cred oficialii Ministerului Justitiei ca au facut si ceea ce constata, in mod obiectiv, an de an, raportorii Comisiei Europene este imensa. Din pacate, incapatanarea cu care se incearca cosmetizarea crizei in care se afla justitia romana nu are nici un rost, in fiecare an milioane de romani constatand, pe pielea lor, cat de -eficienti- si -corecti- sunt magistratii romani.
Cele mai importante realizari consemnate in raportul de bilant si specificate chiar de catre Cristian Diaconescu se refera la modificarile legislative operate in vederea aderarii la Uniunea Europeana. -Constituie o premiera pentru sistemul judiciar roman noile garantii de independenta a justitiei create prin reasezarea atributiilor Consiliului Superior al Magistraturii, institutie care a preluat toate atributiile avute anterior de ministrul justitiei in ceea ce priveste cariera magistratului si raspunderea sa disciplinara-, se arata in evaluare. Ceea ce uita sa spuna raportul este ca -premiera- respectiva a avut loc cu aproape o luna in urma, dupa patru ani de discutii si tergiversari. Lipsa vointei de a modifica legile astfel incat magistratii sa fie independenti a fost criticata in mod constant in toate rapoartele de tara ale Comisiei Europene. Chiar si in acest an, raportorii UE au constatat ca -asupra majoritatii judecatorilor s-au exercitat presiuni politice- in exercitarea atributiilor oficiale. -Este o practica obisnuita pentru executiv sa propuna diversi indivizi in posturi-cheie din sistemul judiciar: in iulie 2004, un candidat fara experienta ca judecator, insa fost consultant politic la cel mai inalt nivel pe termen lung, a fost numit presedinte al instantei supreme-, se precizeaza in raport, fara sa fie nominalizata persoana.
Ministerul Justitiei -cerceteaza- cauzele coruptiei
Un alt punct forte pe ordinea de zi a ministrilor justitiei a -lupta impotriva coruptiei-. Marile realizari in acest domeniu se refera la elaborarea unor proiecte. Totusi, ministrul justitiei este mandru de realizarile sale, in evaluarea notandu-se ca -pentru prima data, GRECO, organism ce functioneaza pe langa Consiliul Europei, a punctat extrem de favorabil Romania si eforturile pe care autoritatile romane – in speta Guvernul Romaniei – le-a depus in vederea crearii unui mecanism functional in domeniul cercetarii aprofundate a fenomenului coruptiei si cauzelor sale-. Opinia Ministerului Justitiei este, pesemne, cat se poate de corecta, oficialii uitand insa ca Uniunea Europeana nu ne-a cerut sa -cercetam- fenomenul coruptiei, ci sa-i judecam pe cei corupti. Chiar presedintele Grupului de State Impotriva Coruptiei (GRECO), Drago Kos, a declarat, in urma cu doua saptamani, in cadrul unei conferinte la care a participat si Cristian Diaconescu, ca Romania trebuie sa treaca de la elaborarea legilor anticoruptie la aplicarea lor. -In 2001, noi am efectuat un studiu din care a rezultat ca exista coruptie in toate institutiile din Romania. In aceste conditii, am formulat 13 recomandari catre guvern. Anul acesta s-a facut o evaluare si am constatat ca din acestea au fost indeplinite 12, iar una care se refera la eliminarea imunitatii pentru ministrii, doar partial. E un pas inainte, dar e vorba doar de legi. O tara poate avea cel mai bun sistem legal, dar daca nu le aplica, este inutil-, declara Drago Kos. In plus, seful GRECO a sustinut ca numarul mare de institutii implicate in lupta anticoruptie au putea ridica probleme de coordonare. -S-au infiintat tot felul de institutii de lupta anticoruptie, dar noi credem ca va aparea o problema de coordonare, daca nu cumva a si aparut. Ar trebui sa existe niste criterii clare dupa care sa se ghideze aceste institutii-, a adaugat Kos. In plus, seful GRECO nu a uitat nici perioada de -glorie- a mandatului Rodica Stanoiu. -Fostul ministru al justitiei din perioada 2000-2002 (n.r. – Rodica Stanoiu) intervenea foarte mult in actul de justitie, in ceea ce priveste numirea magistratilor-, a afirmat Kos.