Semnătura neurologică a durerii a fost observată de oamenii de știință prin analizarea unor imagini ale creierului cu ajutorul unui dispozitiv de scanare, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite, informează AFP.
Această descoperire ar putea deschide calea către punerea la punct a unor teste clinice care să măsoare și să prezică durerea.
„În prezent, nu există nicio tehnică clinică care să permită măsurarea durerii și a altor emoții – în afară de aceea ce constă în a-l întreba pe pacient ceea ce resimte“, afirmă Tor Wager, profesor de psihologie și neurologie la Universitatea din Colorado, coordonatorul acestui studiu, publicat în revista New England Journal of Medicine.
Cercetătorii americani au analizat cu ajutorul unui computer imaginile creierelor a 114 persoane, realizate cu un dispozitiv de scanare atunci când voluntarii erau expuși în fața unor intensități diferite dureroase, cauzate de aplicarea unor stimuli termici pe piele.
Cu ajutorul unui program computerizat, oamenii de știință au putut să identifice astfel semnătura neurologică a durerii.
„Am descoperit reacții similare în multe zone ale creierului care corespund intensității durerii resimțite de acele persoane care răspuns la căldura aplicată“, explică Tor Wager.
?ê?£i, contrar așteptărilor, aceste semnături cerebrale ale durerii nu erau specifice fiecăruia dintre participanții la acest studiu, ci erau similare între ele.
Astfel, cercetătorii au putut să prezică cu un grad de acuratețe de 90% până la 100% nivelul durerii pe care o persoană o resimte, atunci când aceasta era confruntată cu intensități diferite ale unor stimuli termici aplicați pe piele.
Potrivit unor studii precedente, durerea phisică poate semăna foarte mult cu durerea fizică.
Autorii acestui studiu nu au constatat însă o semnătură neurologică a durerii la persoanele părăsite de partenerii lor de viață, atunci când priveau fotografii ale acestora.
Savanții americani au observat totuși că semnătura neurologică arăta o scădere a durerii la persoanele supuse acelorași teste cu stimuli de căldură, dar care luau un analgezic.
Rudi Vania