Home Social Supraviețuirea după chimioterapie, determinată de genele fiecărui pacient

Supraviețuirea după chimioterapie, determinată de genele fiecărui pacient

DISTRIBUIŢI

Oamenii de știință au descoperit opt gene ale căror "semnături" pot prezice durata perioadei de supraviețuire a pacienților după chimioterapie, înainte de reapariția cancerului, informează dailymail.co.uk.
Potrivit oamenilor de știință, pacienții ale căror gene îi plasează în grupul persoanelor cu risc scăzut beneficiază de o perioadă mai lungă de supraviețuire, fără cancer, decât pacienții din grupul cu risc mare.
Mai întâi, cercetătorii de la Academia Sinica și de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) au identificat genele implicate în invazia celulară, o proprietate a multor celule canceroase, folosind panelul de 60 de linii celulare canceroase umane NCI-60 deținut de National Cancer Institute din Statele Unite.
Comparând tiparul de activare a fiecăreia dintre aceste gene, în diferite linii celulare, cu felul în care aceste linii au reacționat la 99 de medicamente anticancer, oamenii de știință au reușit să micșoreze lista de gene până au ajuns la acelea care ar putea să influențeze rezultatul chimioterapiei.
Profesorul Ker-Chau Li, de la Academia Sinica și UCLA, coordonatorul studiului, a declarat: "Studiul nostru a descoperit opt gene care sunt implicate în invazia celulară, iar activarea relativă a acestor gene este corelată cu rezultatul chimioterapiei, inclusiv cu receptorul pentru factorul de creștere EGF".
Potrivit aceluiași medic, cinci medicamente – paclitaxel, docetaxel, erlotinib, everolimus și dasatinib – au efectele cele mai pronunțate.
Atunci când savanții au comparat datele despre felul în care s-au manifestat cele opt gene asupra liniilor celulare canceroase, au descoperit că a existat o diferență evidentă între celulele care au reacționat la chimioterapie și cele care nu au reacționat.
Astfel, pacienții cu cancer pulmonar și mamar din grupa cu cel mai mic risc au beneficiat de o perioadă de supraviețuire mai lungă, fără cancer, decât pacienții din grupul cu risc mare de reapariție a bolii.
Potrivit cercetătorilor, această descoperire ar putea să îi ajute pe medici în alegerea celor mai potrivite tratamente individualizate în terapia anticancer.

Rudi Vania

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.