Home Economic-Financiar Comerciantii detin cea mai mare felie din -placinta- domeniilor de activitate

Comerciantii detin cea mai mare felie din -placinta- domeniilor de activitate

DISTRIBUIŢI

Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) a comunicat recent principalele date statistice privind inmatricularile de societati comerciale, volumul capitalului social subscris, ca si repartizarile pe domenii de activitate si pe forme de organizare a agentilor economici in primele noua luni din 2004. Din acestea reiese ca sectorul comertului cu amanuntul si cu ridicata continua sa-i atraga in cea mai mare masura pe investitorii care au infiintat societati noi, ponderea comerciantilor fiind de peste 34%.


Comerciantii sunt urmati de prestatorii de servicii (14,9% din totalul companiilor inmatriculate), transportatori (11,6%) si de industriasi, care detin o pondere de 11,5%. ONRC precizeaza ca repartizarea – evidentiata si in graficul alaturat – a fost facuta in functie de obiectul principal de activitate declarat de investitori in momentul inmatricularii.

Capitalul mediu pe societate creste spectaculos

Potrivit datelor comunicate de ONRC, valoarea medie a capitalului subscris a crescut, de la 98,2 milioane lei/societate in primul trimestru la 375,8 milioane lei/societate in primele noua luni ale lui 2004. In perioada ianuarie-septembrie 2004, in 65.831 societati comerciale a fost subscris un capital social in valoare totala de 24.737,7 miliarde de lei. Interesant este ca, din punctul de vedere al formei de organizare, societatile cu raspundere limitata (SRL) domina ca numar – 64.945, ponderea acestora fiind de peste 98%, in timp ce societatile pe actiuni (SA) domina ca volum al capitalului subscris, in valoare de 20.253,1 miliarde de lei (in SRL-uri a fost subscris un capital de 4.484 miliarde de lei). Ca o concluzie, putem spune ca investitorii prefera sa-si infiinteze companii organizate ca SRL si SA, mai mult decat in celelalte forme, precum societati in nume colectiv (SNC), societati in comandita pe actiuni (SCA) sau societati in comandita simpla (SCS).

Majorari si reduceri de capital

ONRC a mai comunicat ca, in perioada analizata, 10.116 de societati si-au majorat capitalul social si 1.047 de firme si-au redus capitalul social. Cele mai multe dintre acestea au operat cu sume de peste 100 milioane de lei: 5.531 societati si-au majorat capitalul cu valori depasind acest ordin, respectiv 546 de firme si-au redus capitalul in asemenea proportii.

Ponderea liber-profesionistilor, in scadere

Din totalul de 112.756 inmatriculari la Registrul Comertului, 46.897 reprezinta liber-profesionistii inregistrati ca persoane fizice (PF) sau asociatii familiale (AF). Daca in primul trimestru din 2004 ponderea acestora in totalul inmatricularilor era de peste 47%, in primele noua luni reprezentativitatea liber-profesionistilor a scazut la 41,5% din punct de vedere numeric. Ca si in clasamentul general al inmatricularilor, comerciantii din categoria PF+AF ocupa de departe primul loc din punct de vedere numeric, acestia totalizand 15.940 de inregistrari. Persoanele fizice si asociatiile familiale se regasesc in numar mare si in principalele ramuri ale industriei (insumand 5.876 de agenti), in special prelucrarea lemnului si productia de mobilier (in total 2.123), industria alimentara si a bauturilor (1.443) sau confectiile metalice (692). Intreprinzatorii inregistrati ca PF sau AF sunt bine reprezentati si in celelalte domenii de activitate, precum transporturi, posta si telecomunicatii (9.164), prestari de servicii profesionale sau catre populatie (5.475), constructii & imobiliare (4.440), agricultura, silvicultura si pescuit (in total, 2.274).

Situatia preschimbarilor de certificate se mentine -albastra-

In urma modificarilor legislative intervenite in materia inregistrarilor de firme, 655.089 de companii au fost puse in situatia de a-si preschimba certificatele de inmatriculare cu noile certificate de inregistrare. Insa, potrivit datelor centralizate la Oficiul National al Registrului Comertului, pana la 30 septembrie 2004 numai 338.228 de firme, reprezentand mai putin de 52% din total, au dat dovada de disciplina, preschimbandu-si documentele de inmatriculare. Ceilalti agenti economici, 36.861 (peste 48,3% din total), au profitat – si probabil ca vor mai profita mult si bine, in continuare – de amanarile termenelor limita pana la care se poate face preschimbarea certificatelor, prelungiri care s-au succedat de la semestru la semestru.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.