Autonomia financiara constituie un obiectiv important pentru toti agentii economici. In termeni financiari, autonomia se apreciaza mai intai prin studiul capitalului, structura acestuia si relatiile de control pe care le poate exercita asupra organizatiei.
De-a lungul anilor, in activitatea sectorului Cooperatiei Mestesugaresti s-a reliefat in mod clar rolul ce revine capitalului propriu ca parghie eficienta in cadrul surselor de finantare pe termen mediu si lung. La randul sau, capitalul social constituie o componenta importanta in procesul de formare a capitalului propriu al organizatiei, pe langa profitul capitalizat si rezerve. Din acest considerent, in statutul tuturor formelor organizatorice ale Cooperatiei Mestesugaresti capitalului social i s-a atribuit un capitol separat.
Participarea cooperatorilor se face prin liber consimtamant
Capitalul social poate fi interpretat ca fiind totalitatea mijloacelor financiare sau aporturilor in natura aflate la dispozitia unei organizatii, pentru a face fata platilor pe care le are in relatie cu furnizorii sau pentru achitarea diferitelor obligatii catre alte organisme, inclusiv fata de stat.
Stabilirea capitalului social intr-un cuantum sporit prezinta o importanta deosebita, intrucat asigura organizatiilor o crestere a autonomiei financiare si a capacitatii concurentiale, precum si obtinerea unor rezultate economico-financiare deosebite.
Totodata, suplimentarea capitalului social este necesara si pentru a demonstra ca organizatia este capabila sa faca fata platilor, ca este in orice moment solvabila si ca se bucura de aprecierea partenerilor de afaceri.
Rolul deosebit detinut de capitalul social ca forma de capitalizare a organizatiilor Cooperatiei Mestesugaresti este relevat si de faptul ca acesta constituie suportul imediat si cel mai avantajos in realizarea obiectivelor investitionale stabilite prin programele anuale de dezvoltare si modernizare.
Participarea economica a membrilor cooperatori – care constituie unul dintre principiile adoptate de Congresul Aliantei Cooperatiste Internationale din anul 1995 – se materializeaza prin consimtamantul exprimat in mod liber de catre persoanele care se asociaza pentru a contribui individual in natura si/sau in numerar la formarea capitalului social.
Acest principiu afirma: -Membrii contribuie in mod echitabil la constituirea capitalului cooperativei, exercitand asupra acestuia un control democratic. Cel putin o parte a acestui capital este, de regula, proprietatea indivizibila a cooperativei. Membrii primesc, de regula, o compensatie limitata, daca ea exista, la capitalul subscris ca o conditie a calitatii de membru.
Membrii aloca surplusul realizat pentru toate sau unele dintre scopurile urmatoare: dezvoltarea cooperativei, posibila prin crearea de rezerve din care cel putin o parte va trebui sa constituie un fond indivizibil; recompensarea membrilor in raport cu participarea lor la activitatea desfasurata; sprijinirea altor activitati aprobate de catre membri-.
Masuri de majorare a disponibilului
In vederea cresterii capitalului lichid al organizatiilor si imbunatatirea modului de functionare al acestuia, organele de conducere ale Cooperatiei Mestesugaresti au adoptat periodic o serie de reglementari, cum sunt: – capitalizarea organizatiilor Cooperatiei Mestesugaresti prin majorarea partilor sociale obligatorii, a contributiilor obligatorii sau actiunilor detinute de fiecare membru cooperator in activitate; – stimularea membrilor cooperatori pentru majorarea capitalului social al organizatiilor prin cumpararea de noi titluri de proprietate cu bonificatii in functie de vechimea in sector a cooperatorului; – protejarea patrimoniului Cooperatiei Mestesugaresti prin reglementarea modului de exercitare a controlului financiar preventiv, cresterea calitatii actului de conducere in organizatii; – stimularea personalului cu functii de conducere din organizatiile Cooperatiei Mestesugaresti in cresterea profitului etc.
Prin adoptarea acestor masuri, capitalul social a sporit si reprezinta o metoda facila de capitalizare a organizatiilor Cooperatiei Mestesugaresti,
Cresterea capitalului social reprezinta, in acelasi timp, si un avantaj acordat membrilor cooperatori prin aceea ca primesc mai multe dividende, imbunatatind totodata si imaginea organizatiei, ceea ce, indirect, va contribui la sporirea posibilitatilor de finantare accesibile acesteia.
Factorii de crestere a capitalului
In contextul activitatii manageriale, principiul participarii economice este tratat cu mare atentie de organizatiile Cooperatiei Mestesugaresti si de catre membrii cooperatori, avand menirea sa sporeasca interesul tuturor participantilor fata de viata economica a unei organizatii. Parte integranta a capitalurilor proprii, capitalul social reprezinta partea care se nominalizeaza sub forma de titluri nominative pe membri cooperatori. Acesta a inregistrat in perioada 1995-2003 o evolutie ascendenta, marcata de unele cresteri semnificative determinate in principal de: – depunerile in numerar efectuate de membrii cooperatori; – repartizarile unor cote din diferentele rezultate din reevaluarea imobilizarilor corporale; – repartizarile anuale din profitul net realizat.