Oficialii de la Interne au inchiriat trei autoturisme pentru uzul membrilor Biroului Electoral Central in perioada alegerilor generale. Curios este ca institutia condusa de Marian Saniuta a luat aceasta decizie imediat dupa ce achizitionase deja 1.500 de Dacia Logan. Mai mult, momentul ales de MAI sa inchirieze trei masini vine la scurt timp dupa ce Baza Centrala pentru Asigurarea Tehnica a Misiunilor a cheltuit aproape 10 milioane de euro pentru a cumpara autoturisme de lux.
Interesant este faptul ca firma care a incasat o jumatate de miliard de lei pentru a pune la dispozitia MAI trei masini si conducatori auto avea numai trei luni de existenta in momentul in care a semnat contractul. Mai mult, Royal Trading Service a primit cadou contractul fara a se organiza vreo licitatie. Escrocheria este cu atat mai mare cu cat o firma reprezentata de patronul de la RTS mai castigase o licitatie a ministerului organizata in urma cu cateva luni. De altfel, patronul Laurentiu Anghel a fost impins in postura de castigator printr-un procedeu uzitat des de functionarii corupti.
MAI a organizat o pseudoselectie de oferte pentru a oferi o jumatate de miliard de lei firmei lui Laurentiu Anghel. Una dintre societatile care a mai fost invitata sa prezinte oferte de preturi il are pe acesta ca angajat. De asemenea, aceeasi companie mai primise 800 milioane de lei de la minister in urma cu patru luni, desi in 2003 nu functionase.
Cel mai ciudat si mai flagrant aspect al afacerii legate de inchirierea autoturismelor de catre Ministerul Administratiei si Internelor se refera la faptul ca aceasta institutie a ales sa atribuie contractul dupa o negociere cu o singura sursa. In conditiile legii, era nevoie de o licitatie. Trimiterea banilor doar dupa negocierea cu firma Royal Trading & Services este cu atat mai dubioasa, cu cat compania a aparut pe 12 august 2004, adica exact cu trei luni inainte sa debuteze pe piata contractelor cu statul.
Ilegalitati ale oamenilor legii
Organizatorii licitatiei, functionarii publici cu statut special ai Ministerului Administratiei si Internelor, au facut o pseudoselectie de oferte, pentru a oferi un contract bunului lor prieten Laurentiu Anghel. Desi nimeni nu a reusit sa descopere modalitatea prin care MAI a gasit adresa acestei companii, cert este ca Directia Administrativa din aceasta institutie a cerut o oferta de pret firmei Royal Trading&Services. Pentru ca infractiunea sa nu fie asa de vizibila, au mai existat doua oferte de pret.
Una dintre acestea, Adval Capital Management, mai avusese un contract cu MAI in 21.04.2004, cand primise 778.573.488 de lei pentru inchirierea a patru autoturisme cu sofer pentru desfasurarea alegerilor locale. La momentul respectiv era foarte dubios de ce se optase pentru serviciile acestei companii, deoarece ea nu avusese cifra de afaceri in 2003 si inregistrase venituri de doua milioane, cu niste datorii totale de 17 miliarde.
Legatura dintre cele doua contracte este reprezentata de faptul ca ele au fost semnate de Laurentiu Anghel. La RTS este patron, in vreme ce la ACM este director general.
SRL de apartament preferat de MAI
Compania Royal Trading&Services a fost infiintata in august 2004 si este o societate cu raspundere limitata care are sediul intr-un apartament din sectorul 6 al Capitalei, pe Bulevardul Ghencea. Firma are doi actionari: Stelian Laurentiu Anghel si Corneliu Andrei Ganescu. Ambii patroni au adus aport la capitalul social cate un milion de lei, adica aproape 25 de euro.
Cei doi nu s-au ocupat prea mult nici de reclama. Compania nu se gaseste in -Pagini auri-, iar la informatii este inregistrata cu un numar de fax. Cu toate acestea, din afaceri numai de ei stiute, patronii au reusit sa sporeasca averea firmei si sa aiba, dupa trei luni de functionare, mai multe autoturisme pe care sa le poata inchiria chiar Ministerului Administratiei si Internelor.
Din cauza ca aceasta firma este aparuta pe piata de putina vreme, Ministerul Finantelor Publice nu are date referitoare la istoricul bilanturilor contabile depuse de aceasta companie la autoritati. Cu toate acestea, misterioasa influenta a lui Anghel i-a determinat pe oficialii MAI sa semneze un contract cu aceasta companie.
Nereguli la semnarea contractului
Faptul ca SC Royal Trading&Services nu are o activitate indelungata reprezinta un handicap aproape insurmontabil, deoarece cutumele organizarii de licitatii de catre institutile bugetare prevad ca unul dintre criteriile stabilite pentru desemnarea unui castigator se refera la media cifrei de afaceri pe ultimii trei ani.
De asemenea, o alta regula care la cele mai multe institutii ordinatoare de credite se aplica este legata de experienta in domeniu a companiilor care participa la astfel de proceduri de adjudecare a unor contracte pe bani publici.
In acelasi timp, negocierea cu o singura sursa, pe care MAI a aplicat-o in relatia cu RTS, este cel putin dubioasa. Pe de-o parte, legea prevede ca ea poate fi aplicata numai daca insitutia publica a mai avut un contract cu firma aleasa, iar noua intelegere este o prelungire a primului contract. Totodata, semne de intrebare ridica si faptul ca actele au fost semnate la doua zile dupa ce masinile erau deja folosite de oamenii Ministerului Administratiei si Internelor.
Silenzio stampa la MAI
Am incercat sa descoperim de ce Laurentiu Anghel are o asa mare putere in MAI incat sa ii determine sa comita ilegalitati. Responsabilul de imagine al MAI, comisarul-sef Gheorghe Boblea, s-a facut nevazut, iar oamenii sai nu au reusit decat sa ne minta in scris. Ei au spus ca au mai fost inchiriate masini de la RA-APPS, la preturi mult mai mari pentru alegerile din 2004, iar noi am descoperit ca, de fapt, autoturismele fusesera luate de la firma la care Anghel era director adjunct, de asemenea, el fiind cel care a semnat contractul din 21.04.2004.