Home Economic-Financiar Credibilitatea autoritatilor din transporturile romanesti, amenintata de interese obscure

Credibilitatea autoritatilor din transporturile romanesti, amenintata de interese obscure

DISTRIBUIŢI

Intr-o perioada extrem de delicata pentru transportatorii romani, cand se distribuie autorizatiile CEMT pe 2005, iar tarile din Uniunea Europeana impun restrictii nejustificate carausilor din tara noastra, presa de specialitate din domeniul transporturilor intervine impotriva unuia dintre directorii din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), Lucian Sova. Este periclitata astfel credibilitatea unei oficialitati care, in aceste zile, negociaza strans cu autoritatile din tarile UE pentru a apara interesele generale ale transportatorilor romani.

Directorul general al Directiei Generale Transporturi Rutiere din cadrul MTCT, Lucian Sova, a purtat, in ultimele saptamani, o serie de discutii cu reprezentantii companiilor romanesti specializate in transportul international. A fost o adevarata premiera, in care autoritatile (respectiv MTCT si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor), patronatele si, practic, toate organizatiile de profil au reusit sa ajunga la un numitor comun pentru a iesi din situatia de criza in care se afla acum transportatorii, situatie cauzata atat de expansiunea concurentei din tarile proaspat aderate, cat si de restrictiile impuse romanilor de catre tarile mari din UE. Ar fi fost firesc, in consecinta, ca presa de specialitate sa relateze pe larg discutiile (destul de aprinse) purtate intre parti, problemele astfel dezbatute si solutiile gasite. Insa nu a fost deloc asa: unele publicatii din sistemul transporturilor nu numai ca au ignorat adevaratele dificultati cu care se confrunta transportatorii, dar si-au adus aminte, brusc, de cateva actiuni, sa le numim -nefericite- (readuse pe tapet cu o graba suspecta) intreprinse candva, in 2003. Asta, intr-un moment in care directorul Lucian Sova urmeaza sa negocieze ridicarea restrictiilor impuse transportatorilor din Romania de catre tari precum Italia, Austria, Germania, Ungaria sau Franta…

Negocieri pe muchie de cutit

Cu o astfel de tinichea de coada, partea romana are mult mai putine sanse sa obtina suplimentarea contingentelor de autorizatii pentru anul viitor, emise in urma negocierilor bilaterale, si de a ameliora restrictiile din tarile sus mentionate. Sova este recunoscut in randul transportatorilor ca fiind unul dintre putinii reprezentanti ai autoritatilor care le asculta doleantele si incearca sa rezolve cat mai multe dintre acestea. Culmea este ca tocmai mijloacele media, care ar trebui sa protejeze imaginea principalului reprezentant al Romaniei, in loc sa-l sustina pentru a-i conferi credibilitatea necesara in relatia cu strainatatea, pun autoritatea romana intr-o situatie mai mult decat delicata.

Strainii provoaca romanilor pierderi incomensurabile

Pentru a putea sprijini autoritatile romanesti in negocierile cu strainatatea, Ministerului Transporturilor ar trebui sa i se alature si alte ministere cu atributii conexe, cum ar fi cel de interne – prin Politia de Frontiera si Politia Rutiera – sau cel de finante, prin punctele vamale de intrare in tara sau cele de destinatie. Aceleasi ministere ar trebui sa fie mult mai atente la transportatorii straini care patrund pe teritoriul Romaniei practicand inclusiv cabotajul sau nefolosind autorizatiile emise de Romania prin schimburi bilaterale cu celelalte tari. Mentionam ca partea romana, respectiv MTCT, nu poate obtine suplimentarea contingentelor de autorizatii, cata vreme carausii din tarile cu care se fac astfel de schimburi nu folosesc autorizatiile emise de Romania. Practic, un transportator strain intra in tara noastra de mai multe ori cu aceeasi autorizatie (pentru ca politia si vama de la noi nu-i controleaza), in timp ce romanii sunt controlati de cate patru-cinci ori de catre autoritatile din tarile pe care le tranziteaza. In fine, situatia descrisa mai sus are efecte devastatoare asupra operatorilor romani, provocandu-le pierderi incomensurabile ce se reflecta si in bugetul statului.

Cine a dat cu bata-n balta?

Asadar, dupa o lunga perioada neagra, in care certurile intre autoritati si transportatori s-au tinut lant, partile au reusit sa ajunga la o viziune unitara pentru a iesi din criza ce se adancea tot mai mult in acest domeniu. S-a gasit, totusi, cineva care sa dea, cum se spune, -cu bata-n balta- si sa bage din nou zazania intre oficialitatile si operatorii de profil. Intr-un moment total nepotrivit, cand reprezentantul Romaniei are mult de furca in relatia cu strainatatea. Avand in vedere ca in raporturile de natura -tehnica- dintre MTCT si institutiile similare din celelalte tari nu are relevanta nici o culoare politica, ne intrebam in virtutea caror interese actioneaza cei ce submineaza tocmai acum credibilitatea autoritatii reprezentate de Lucian Sova?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.