Home Actualitate Furtunile au facut ravagii in noua judete

Furtunile au facut ravagii in noua judete

DISTRIBUIŢI

Sute de localitati au ramas fara curent electric, cateva case fiind distruse de vantul puternic care a batut, sambata si duminica, in mai multe zone ale tarii. Cele mai afectate au fost judetele din Iasi, Arad si Bacau, unde furtunile au produs pagube importante, mai multe drumuri nationale si judetene fiind blocate pentru cateva ore datorita copacilor doborati de vant. In total, furtunile de la sfarsitul saptamanii au afectat opt judete ale tarii, valoarea pagubelor nefiind, inca, stabilita.

Sambata dimineata, conform unui raport al Ministerului Economiei si Comertului, 241 de localitati nu erau alimentate cu energie electrica, fiind avariate 383 posturi de transformare si 42 linii electrice aeriene de medie tensiune. Judetele cele mai afectate au fost Iasi, Arad, Bacau, Prahova, Vrancea, Harghita, Alba si Arad. In toate aceste judete, echipele Electrica lucrau pentru refacerea liniilor avariate, in cursul zilei de ieri nemaifiind nealimentate cu energie cateva zeci de localitati. In judetul Harghita, in zonele Tulghes, Borsec si Toplita, cateva zeci de localitati au ramas fara curent electric, vantul puternic afectand 66 puncte de transformare. Reprezentantii Electrica Harghita au declarat ca problemele au fost determinate de caderea copacilor peste liniile retelei de energie electrica din cauza vantului puternic. Potrivit acelorasi surse, in celelalte aproximativ 50 de localitati din judetul Harghita, din zona Odorhei si Ciucul de Jos, au fost remediate defectiunile aparute in cursul diminetii de sambata la reteaua de energie electrica, astfel ca furnizarea curentului electric a fost reluata in toate aceste localitati. In zona montana a judetului Suceava si in zona Siret, vantul a distrus reteaua electrica, 56 posturi de transformare au fost afectate din cauza vantului puternic care sufla in rafale de pana la 100 km/h, fiind intrerupta alimentarea cu energie electrica a 10 localitati sucevene din zona Campulung-Vatra Dornei si Siret.

Acoperisuri smulse si masini distruse

Porturile din judetul Constanta au fost inchise, sambata dimineata, din cauza vantului care a atins o viteza de 60-70 de km/h si a valurilor care au ajuns la o inaltime de 8 metri. Ieri, porturile au fost redeschise si in prezent se executa manevre atat in rada interioara, cat si in cea exterioara. Din cauza vremii nefavorabile, Bara si Canalul Sulina sunt inchise traficului naval. Tot in judetul Constanta, acoperisul unui bloc din localitatea Basarabi a fost smuls de vantul puternic si aruncat pe cinci autoturisme, care au fost avariate. Un copac a cazut pe pe DJ 226, la iesirea din statiunea Mamaia spre Navodari, circulatia fiind blocata. La fata locului s-a deplasat un echipaj cu un utilaj si o autobasculanta, care au actionat pentru ridicarea copacului rupt de furtuna. La Deleni, vantul a smuls acoperisul unui schit pe care l-a aruncat la o distanta de peste 10 metri, a declarat viceprimarul localitatii, Crisan Pavel. El a precizat ca nu exista raniti, dar acoperisul schitului a fost distrus in totalitate. Viceprimarul Crisan Pavel a mai afirmat ca doi copaci au fost rupti de furtuna si au cazut pe sosea, circulatia in zona desfasurandu-se cu dificultate pentru cateva ore

Vine iarna

Vantul puternic de sambata si duminica a fost insotit, in anumite zone din tara, de caderi semnificative de zapada. Sambata dimineata, la Miercurea Ciuc, s-a inregistrat temperatura de -4 grade Celsius, iar la Bucin erau -11 grade Celsius. In prezent, in Harghita ninge si viscoleste in general in zonele montane, iar pe drumurile nationale se circula in conditii de iarna. Ministerul Administratiei si Internelor a transmis prefecturilor o avertizare meteo privind fenomenele meteorologice din perioada urmatoare si care pot afecta desfasurarea normala a activitatilor. MAI a dispus prefectilor sa intervina pe langa autoritatile locale si serviciile publice specializate, pentru asigurarea materialelor antiderapante necesare in caz de polei sau caderi masive de zapada. In plus, trebuie verificate rezervele de materiale si echipamente de interventie si completate, acolo unde este cazul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.