Cu ocazia împlinirii a 23 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova de fosta Uniune Sovietică, la data de 27 august 1991, toată clasa politică de la București a transmis mesaje de susținere. Premierul Victor Ponta a efectuat astăzi o vizită la Chișinău și a dat startul celui mai important proiect economic bilateral – gazoductul Ungheni-Iași ce are ca țintă diversificarea soluțiilor energetice și ales consolidarea securității energetice a Chișinăului într-un spațiu estic în care Rusia folosește argumentul energetic în scopuri politice. Nu în ultimul rând, Ponta a transmis un mesaj clar privind investiția sigură pe care România o face peste Prut în vederea conservării identității naționale și promovarea valorilor românești.”E o zi specială pentru Moldova, Ziua Independenței, dar dincolo de asta trebuie să facem lucruri pentru cultură, educație, artă. Lucrările de restaurare aveau nevoie de un mic sprijin și acest sprijin vine din toată inima din partea României. (…) Sprijinul pentru cultură pe ambele părți ale Prutului este esențial pentru păstrarea identității naționale. Orice leu românesc sau moldovenesc pe care îl cheltuim pentru cultură este un leu bine investit”, a declarat premierul Victor Ponta la Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova.
La rândul său, președintele Traian Băsescu a vorbit și el despre „proiectul său de suflet” în ceea ce privește Republica Moldova. „Republica Moldova, aspirațiile sale europene și prosperitatea cetățenilor săi, de care ne leagă o îndelungată istorie și, mai ales, o profundă prietenie, vor fi întotdeauna proiectul meu de suflet. Sunt bucuros că aniversarea din acest an se desfășoară într-o perioadă extrem de importantă pentru viitorul Republicii Moldova și salut încă o dată toate eforturile autorităților de la Chișinău care au reușit să atingă, în ultimele luni, obiectivele importante în procesul apropierii de Europa, răspunzând, astfel, unui deziderat colectiv”, spune șeful statului în mesaj, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Șeful statului arată că țara noastră va fi întotdeauna alături de Republica Moldova în proiectele de viitor.
Nici candidatul ACL, Klaus Iohannis, nu a făcut rabat de la mesaje de felicitare pentru această ocazie. „Republica Moldova sărbătorește astăzi, 27 august, Ziua Independenței. România a fost statul care a recunoscut primul, la 3 septembrie 1991, această independență. Parcursul celor 23 de ani nu a fost deloc simplu pentru Republica Moldova. Aceasta s-a confruntat nu doar cu guvernări comuniste succesive, ci și cu un război separatist, din care a rezultat pierderea controlului asupra a 10% din teritoriul său”, spune Iohannis. El arată că în ciuda „dificultăților de ieri”, se poate consemna în prezent, după Revoluția tinerilor din aprilie 2009 de la Chișinău și revenirea la putere a forțelor democratice și proeuropene, că R. Moldova a reușit să fructifice maximal statutul de membru al Parteneriatului Estic, obținând anularea vizelor pentru cetățenii săi și semnarea, alături de Ucraina și Georgia, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv componenta de liberalizare a schimburilor. Iohannis subliniază că R. Moldova rămâne o temă majoră pentru România euroatlantică.
Pe de altă parte, Prim-vicepreședintele PDL, Mihai Răzvan Ungureanu, a transmis că interesul politic al acestei țări trebuie să devină interesul principal al României. „Și pentru ca semnificația acestei zile să fie și mai profundă pentru noi, ar trebui să acceptăm că interesul politic al Republicii Moldova trebuie să devină interesul principal al României pentru că noi suntem cei care astăzi îi putem ajuta pe frații noștri de peste Prut să facă față furtunii care se apropie. Să nu uităm că suntem despărțiți de un accident istoric și de o greșeală politică, dar toate acestea se vor vindeca mai devreme sau mai târziu”, afirmă Ungureanu, într-o declarație de presă referitoare la sărbătorirea, miercuri, a proclamării independenței de către Republica Moldova.
De asemenea, diplomația română a salut miercuri aniversarea a 23 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova și amintește că România a fost primul stat care a recunoscut, în 1991, independența acestei țări, informează un comunicat de presă al ministerului. MAE mai reliefează „succesele din acest an ale Chișinăului pe calea europeană” și apreciază că semnarea de către Chișinău a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și liberalizarea vizelor de călătorie în spațiul european sunt „reușite care se datorează, în egală măsură, Guvernului și cetățenilor Republicii Moldova”, ale căror eforturi au făcut posibilă atingerea acestui deziderat. Republica Moldova marchează, la 27 august, Ziua Independenței. În urmă cu 23 de ani, în 1991, Parlamentul de la Chișinău a votat Declarația de Independență, care prevedea desprinderea de Uniunea Sovietică, repunerea în drepturi a limbii române și condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov semnat de Uniunea Sovietică și Germania nazistă, în urma căruia Basarabia a fost ocupată în 1940 de trupele sovietice