Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, oferă viitorilor studenți specializări variate precum Biologie, Chimie, Drept, Economie și Administrarea Afacerilor, Educație Fizică și Sport, Filosofie și ?ê?£tiințe Social-Politice, Fizică, Geografie și Geologie, Informatică, Istorie, Litere, Matematică, Psihologie și ?ê?£tiințe ale Educației, Teologie Ortodoxă și Teologie Romano-Catolică.
Înscrierile vor avea loc în perioada 15-19 iulie, urmând ca rezultatele să fie afișate în perioada 20-23 iulie. La majoritatea facultăților din cadrul universității media de admitere se bazează sută la sută pe media obținută la bacalaureat însă unele specializări prevăd și susținerea unei probe scrise în funcție de domeniul de studiu. Astfel, media de la examenul de bacalaureat este considerată sută la sută din media de admitere pentru facultățile de Biologie, Chimie, Economie și Administrarea Afacerilor, Filosofie și ?ê?£tiințe Social-Politice, Istorie, Litere și Psihologie și ?ê?£tiințe ale Educației. La Facultatea de Matematică, nota de la proba scrisă de matematică sau informatică din cadrul examenului de bacalaureat va avea o pondere de 50 la sută din media de admitere urmând ca media generală a examenului de bacalaureat să conteze tot în proporție de 50 la sută. La Facultatea de Informatică, media de admitere va fi calculată astfel: 50 la sută nota test scris la Matematică sau Informatică ( la alegere), 25 la sută va fi maximul dintre nota de la bacalaureat la proba de matematică sau informatică și 25 la sută media generală de la bacalaureat. La Facultatea de Educație Fizică și Sport, media admiterii va fi formată din 50 la sută media generală de la bacalaureat și 50 la sută nota la proba sportivă. Pentru admiterea în cadrul Facultății de Geografie și Geologie, metodologia de examinare depinde de specializarea aleasă de candidat. Astfel, pentru domeniile Geografie și ?ê?£tiința Mediului, admiterea va fi formată din 50 la sută media la bacalaureat și 50 la sută notă probă scrisă la alegere din cadrul examenului de Bacaluareat – E d), (Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică). Pentru domeniul Geologie și Inginerie Geologică, media finală de admitere va fi alcătuită din 30 la sută nota proba E a) – probă scrisă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările (Limba și literatura română), 40 la sută nota proba E c) – probă diferențiată în funcție de filieră, profil, specializare – (Istorie, Matematică) și 30 la sută notă probă scrisă la alegere, E d), (Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică). Taxa de înscriere variază în funcție de specializarea și facultatea aleasă de fiecare candidat, între 120 lei și 300 de lei, singura facultate scutită de taxă de înscriere fiind cea de Teologie Romano-Catolică.
Un aspect nou introdus de Universitatea Alexandru Ioan Cuza este considerarea mediilor din timpul anilor de liceu ca și criteriu de departajare pentru candidații cu medii de admitere egale. Astfel, la Facultatea de Chimie va conta pentru departajare media de la disciplina Chimie din timpul liceului, în timp ce la Facultatea de Biologie departajarea se va realiza pe baza mediei generale a anilor de liceu. La Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor departajarea se va face prin nota de la proba scrisă de limbă și literatură română de la bacalaureat și prin media generală de absolvire a liceului. La celelalte Facultăți din cadrul Universității, departajarea se va realiza pe baza notelor obținute la examenul de bacalaureat, funcție de domeniul de studii ales. Fiecare specializare va funcționa dacă are minim 25 de studenți, în cazul în care acest număr nu a fost atins, candidații vor fi rugați să se îndrepte spre alte specializări unde au rămas locuri libere.
Irina Tracy