Home Economic-Financiar 21 iunie, ziua din care băncile sunt obligate să reducă comisionul de...

21 iunie, ziua din care băncile sunt obligate să reducă comisionul de rambursare anticipată

DISTRIBUIŢI

Ordonanța de Urgență nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care prevede, printre altele, limitarea comisionului de rambursare anticipată la maximum 1%, a intrat în vigoare ieri, 21 iunie. Astfel, prevederile actului normativ se vor aplica începånd de luni tuturor contractelor de credit nou încheiate de bănci, în vreme ce contractele aflate în derulare vor fi modificate de instituțiile de credit în maxim 90 de zile. Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiționale, potrivit ordonanței de urgență. Ordonanța se aplică și contractelor de leasing ce au prevedere expresă pentru transferul dreptului de proprietate. În cazul acestor contracte, prevederile legate de comisionul de rambursare anticipată se aplică după o perioadă de 12 luni de la încheierea contractului.
Radu Grațian Ghețea, președintele Asociației Romåne a Băncilor, a precizat pentru HotNews.ro că băncile romånești vor implementa toate prevederile cuprinse în acest act normativ. „Stiu că toate băncile sunt foarte corecte cånd vine vorba de respectarea legislației“, a declarat președintele ARB.
Potrivit modificărilor legislative, se va interzice perceperea comisionului de analiză a dosarului de credit, în cazul în care creditul nu se acordă, precum și perceperea unui comision de depunere/retragere numerar pentru plata ratelor la credit.
De asemenea, consumatorul poate renunța la un contract de credit în termen de 14 zile de la semnarea contractului, prin transmiterea unei notificări adresate băncii, fără să dea explicații. Se interzice semnarea de contracte de credit în locurile de vånzare a bunurilor și serviciilor destinate la finanțare prin respectivele credite, iar informațiile privind condițiile de creditare oferite trebuie furnizate clientului cu cel puțin 15 zile înainte de semnarea contractului.
În cazul creșterii cu mai mult de 15% a valorii creditului după încheierea contractului trebuie reactualizate informațiile financiare despre debitor și reverificată bonitatea acestuia.
Comisioane pentru rambursarea anticipată
În cazul în care dobånda creditului este variabilă, calculată sub o formulă de calcul ca în exemplu EURIBOR/LIBOR/BUBOR + MARJA, se interzice existența unui comision de rambursare anticipată.
În cazul în care dobånda este fixă, comisionul nu poate fi mai mare de 1% dacă rambursarea se efectuează după un an de la acordarea creditului sau de maximum 0,5% în cazul în care rambursarea se efectuează pånă la un an.
Ordonanța reglementează condițiile în care finanțatorul poate cesiona creditul unei alte instituții financiare. Realizarea cesiunii se efectuează prin transmiterea unei notificări consumatorului în termen de 10 zile de la semnarea contractului de cesiune. Notificarea va cuprinde instrucțiuni privind noul finanțator, modul de corespondență cu acesta și modul de achitare a sumelor datorate.
Numărul comisioanelor aferente contractului de credit a fost limitat la patru: comision de administrare credit, comision de rambursare anticipată după caz, comision de penalizare pentru întårzierea la plată și comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.