Două telescoape ale NASA au surprins imagini ale celei mai puternice explozii stelare detectate vreodată, un eveniment cosmic atât de luminos încât astronomii l-au caracterizat drept „de o strălucire care îți lasă lacrimi în ochi“, deși se află la o distanță de nu mai puțin de 3,6 miliarde de ani lumină, conform SPACE.com.
La 27 aprilie, telescopul Swift Space al NASA și Telescopul Spațial Fermi cu Raze Gamma a observat cea mai puternică explozie de raze gamma (GRB – gamma-ray burst) a unei stele aflate în ultima etapă a vieții sale, din istoria consemnărilor astronomice.
„Am așteptat foarte mult timp să surprindem o explozie de raze gamma atât de șocant de strălucitoare încât să îți lase ochii în lacrimi“, a comentat Julie McEnery, de la Fermi Gamma-ray Space Telescope din cadrul Centrului Spațial Goddard al NASA din Greenbelt (SUA). „Această explozie a durat atât de mult încât a putut fi observată și de numeroase telescoape de pe Pământ, în timp ce telescoapele spațiale continuă încă observațiile“, a mai adăugat ea.
Această explozie de raze gamma observată în constelația Leului este cel puțin de 3 ori mai intensă decât orice altă explozie de acest tip înregistrată de Fermi's Large Area Telescope (LAT). Această explozie denumită (GRB 130427A) este de asemenea și cea mai îndelungată din istoria observării acestor fenomene.
„Emisiile de energie ale exploziei au durat ore întregi și au rămas detectabile de către LAT pentru cea mai mare parte a zilei“, conform NASA. Aceste explozii de raze gamma sunt cele mai strălucitoare observate în Univers.
„Astronomii susțin că majoritatea exploziilor de raze gamma se produc atunci când stele masive, de mii de ori mai mari și mai grele decât Soarele, rămân fără combustibil care să mențină arderile nucleare și se prăbușesc sub povara propriei lor mase. În timp ce nucleul stelei se prăbușește în sine formând o nouă gaură neagră, steaua care explodează aruncă în spațiu jeturi de materie la viteze apropiate de cea a luminii“, conform NASA.
Oamenii de știință caută acum o supernovă în această zonă a spațiului pentru a identifica cu certitudine originea acestei explozii. Observatoarele de pe Pământ și-au îndreptat obiectivele spre zona din care provine explozia GRB 130427A pentru a detecta supernova formată până la jumătatea lunii mai.
Geo Ioanid