Home Actualitate Societatea civila cere Uniunii Europene sa faca presiuni pentru aplicarea Raportului Tismaneanu

Societatea civila cere Uniunii Europene sa faca presiuni pentru aplicarea Raportului Tismaneanu

DISTRIBUIŢI

Un număr fără precedent de intelectuali din România – aproximativ 800 – s-au coalizat pentru a cere instituţiilor europene să facă presiuni pentru ca autorităţile de la Bucureşti să pună în aplicare prevederile Raportului Tismăneanu, de condamnare a crimelor comunismului. Celor 800 de intelectuali li s-au adăugat, în acest demers, 6 organizaţii neguvernamentale şi 2 sindicate. Raportul Tismăneanu cere printre altele, finalizarea în regim de urgenţă a cercetărilor începute în Justiţie cu privire la -reprimarea manifestaţiilor anticomuniste din perioada decembrie 1989 – aprilie 1990-; -diversiunea etnică de la Tg. Mureş din 1990-; -mineriadale din 1991 şi 1999-; -reprimarea manifestaţiei anticomuniste din Piaţa Universităţii din 1990-; formarea unei comisii de studiere a mineriadelor; desecretizarea imediată a arhivelor Ministerului de Interne; recunoaşterea oficială a Proclamaţiei de la Timişoara din 1990.

Aproximativ 800 de intelectuali români, 6 organizaţii neguvernamentale şi 2 sindicate au cerut sprijinul Comisiei Europene şi al Parlamentului European pentru punerea în aplicare în România a recomandărilor din raportul de condamnare a crimelor comunismului, cunoscut drept -Raportul Tismăneanu-.

Sprijinul a fost cerut prin intermediul unei scrisori deschise, adresată preşedintelui Comsiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintelui Parlamentului European, Hans Gert Pottering, şi vicepreşedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini.

Semnatarii documentului reclamă faptul că, imediat după ce preşedintele suspendat Traian Băsescu a condamnat oficial regimul comunist, în România s-a declanşat o criză politică. Scopul: împiedicarea consecinţelor condamnării crimelor comunismului şi stoparea luptei anti-corupţiei. -Ajutaţi-ne, spre binele României şi al Uniunii Europene, să exorcizăm demonii trecutului pentru a-i împiedica să pătrundă în viitor-, se arată în scrisoarea adresată oficialilor europeni. Iniţiatorii scrisorii îşi exprimă îndoiala cu privire la disponibilitatea ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, de a rezolva rapid dosarele privind revoluţia şi mineriada din 1990. Şi aceasta în condiţiile în care, -recent, ministrul a cedat în faţa unor presiuni politice referitoare la acte grave de corupţie, nerespectând principiul separării puterilor într-un stat de drept-, după cum se arată în scrisoare.

Reprezentanţii societăţii civile atrag atenţia că au depus în urmă cu mai bine de două luni, un apel în acest sens la Parlamentului României. Nu au primit însă, nici un răspuns, deşi legea prevede obligativitatea autorităţilor din România de a răspunde în maximum 30 de zile.

Nume grele

Printre intelectualii care au subscris apelului se numără Liviu Antonesei, Brânduşa Armanca, Ana Blandiana, Ion Caramitru, Mircea Cărtărescu, Doina Cornea, Radu Filipescu, Lucia Hossu Longin, Mircea Mihăieş, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.