Defrișarea pădurilor amazoniene determină înmulțirea țânțarilor și poate duce la creșterea ratei de răspândire a malariei.
Cercetătorii din Statele Unite au semnalat o creștere de 48% a numărului cazurilor de malarie într-o regiune din Brazilia după ce 4,2% din pădure a fost tăiat – informează Reuters, citat de ziare.com.
Aceste descoperiri arată că există legături puternice între tăierea copacilor, înmulțirea țânțarilor și infecțiile umane.
„Se pare că despădurirea este unul dintre factorii ecologici principali care pot declanșa o epidemie de malarie“, afirmă Sarah Olson, cercetător la Universitatea din Wisconsin.
Experții sunt deja îngrijorați că distrugerea pădurilor amazoniene în Brazilia poate conduce și la schimbări climatice.
Incendiile, provocate de fermieri pentru a elibera pământul împădurit în vederea practicilor agricole, sunt principala formă de defrișare.
O echipă de cercetare a estimat luna aceasta că 19,000 km pătrați de pădure au fost pierduți în fiecare an în Brazilia, încă din 1998, până în 2007.
Noul studiu arată consecințele imediate asupra sănătății, spun cei implicați.
„Politica de conservare a mediului și politica de sănătate sunt una și aceeași. Felul în care gestionăm problemele mediului înconjurător, și în cazul de față al pădurii tropicale, are implicații pentru sănătatea publică“, declara într-un interviu telefonic Jonathan Patz, profesorul care a supervizat cercetarea.
Malaria, cauzată de un parazit transmis de țânțari, omoară aproximativ 860.000 de oameni pe an, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Brazilia prezintă anual 500.000 de cazuri de malarie, cele mai multe dintre acestea fiind puse pe seama țânțarului anofel.
Echipa condusă de Patz a urmărit felul în care populația de țânțari se înmulțește odată cu tăierea copacilor în Brazilia și în Peru.
Au fost furnizate date prin satelit care arătau reduceri ale teritoriilor împădurite într-o regiune amazoniană a Braziliei, corelând aceste date cu dosarele medicale care constatau creșterea cazurilor diagnosticate cu malarie.
„Acest studiu epidemiologic arată că o politică de conservare a pădurii tropicale reprezintă componenta centrală a oricărui efort de control al infecțiilor cu malarie în regiune“, menționează surse citate de Reuters.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane