Home Economic-Financiar De la 1 iulie, mai multe impozite

De la 1 iulie, mai multe impozite

DISTRIBUIŢI

Ordonanța de urgență pentru modificarea Codului Fiscal, care extinde baza de impozitare prin introducerea, de la 1 iulie 2010, a mai multor taxe și impozite, a fost adoptată de Guvern în ședința de ieri. Conform proiectului, tichetele de masă, cadou, creșă și de vacanță, precum și plățile compensatorii vor fi impozitate începånd cu drepturile aferente lunii iulie 2010. De la aceeași dată, cota de cheltuieli deductibile calculată la drepturile de proprietate intelectuală va fi redusă la 20% din venitul brut, față de 40% în prezent. În cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrări de artă monumentală, cota de cheltuieli deductibile va fi redusă la 25% din venitul brut, față de 50% în prezent.
Tot de la 1 iulie, veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net calculat la nivelul cåștigurilor realizate într-o zi de la același organizator sau plătitor.
În prezent, veniturile din jocuri de noroc se impun, prin reținerea la sursă, cu o cotă de 20% aplicată asupra venitului net care nu depășește cuantumul de 10.000 lei și cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net care depășește cuantumul de 10.000 lei inclusiv.
Începând cu luna iulie vor fi abrogate și prevederile Legii educației fizice și sportului privind opțiunea acordată sportivului profesionist, care a încheiat o convenție civilă cu o structură sportivă, de a i se asigura la cerere participarea și plata contribuției la un sistem de pensii public și/sau privat.
Proprietarii de mai multe locuințe neînchiriate vor fi obligați să achite, până la 30 septembrie, „o taxă de solidaritate“ la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate, în cuantum cuprins între 50% și 200% din impozit, taxare prin care statul vrea să obțină 31 milioane de lei în 2010.
Persoanele care au venituri din activități independente vor răspunde în solidar cu firmele cu care lucrează pentru contribuțiile sociale și impozitele datorate dacă banii încasați vor fi asimilați câștigurilor salariale.
Astfel, în cazul firmei plătitoare aflate în insolvență sau care nu achită contribuțiile și al cărei patrimoniu nu acoperă sumele datorate, beneficiarul veniturilor din activități independente, în care sunt incluse și drepturile de proprietate intelectuală, reconsiderate ca venituri salariale, este pasibil de plata tuturor contribuțiilor, care pot ajunge la aproximativ 80% din veniturile încasate.
La un venit anual de 30.000 de lei, un beneficiar ar putea datora statului în jur de 25.000 de lei.
Proiectul de act normativ include o nouă prevedere, prin care Fiscul va avea posibilitatea să reconsidere o activitate ca fiind dependentă și veniturile asimilate salariilor în funcție de „orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activității“, definiție care oferă o marjă de manevră extrem de largă inspectorilor fiscali.
În același timp, persoanele fizice care au constituit depozite bancare la termen anterior datei de 1 iulie vor plăti impozit de 16% doar pe dobânda calculată de la această dată până la scadență.
Începând cu 1 iulie, toate veniturile sub formă de dobânzi din conturile și depozitele bancare, indiferent dacă sunt la vedere sau la termen, vor fi impozitate cu 16%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.