Filmul turcesc „Impecabilii” de Ramin Matin a câștigat trofeul festivalului Ro-IFF, care s-a desfășurat între 21 și 31 august la Vama Veche.
Juriul internațional format din Phillip Bergson (critic de film din Marea Britanie), Michael Sarne (regizor și actor din Marea Britanie) și Doru Mitran (director de imagine și profesor universitar din România) au decis palmaresul ediție a zecea a festivalului (Vama Veche, 21-31 august).
‘Un film surprinzător ! Povestea conflictuală a două surori ce nu pot trăi împreună, dar nici separat, dintr-un motiv revelat în mod strălucit, printr-o ingenioasă concluzie a acestei extrem de originale drame, impregnată de umor negru’. Aceasta a fost motivația juriului pentru acordarea Trofeului Ro-IFF filmului turcesc IMPECABILII/ The Impeccables/ Kusursuzlar, în regia lui Rămân Matin.
Acțiunea filmului se petrece în Ceșme, o stațiune din Turcia. În luna mai, două surori din Istanbul — Lale și Yasemin—, după cinci ani în care nu prea și-au vorbit, își petrec vacanța în casa de vară a bunicii lor decedate. Inițial, totul pare bine, vremea este frumoasă, apa este limpede, iar orașul este liniștit în afara sezonului. Însă, după un timp, cele două femei trebuie să abordeze relația lor agitată și să se confrunte cu trecutul lor devastator. De ce sunt ele aici ? Și de ce, odată cu trecerea timpului, se întorc una împotriva celeilalte ? Odată ce secretele lor devastatoare ies la lumină, ele trebuie să decidă dacă situația le va apropia sau le va îndepărta definitiv. Acesta este al doilea film în regia lui Rămân Matin.
Premiul ‘Cel mai bun regizor din secțiunea CineBlackSea’ i-a fost acordat lui Niki Iliev, care a semnat regia filmului LEGENDELE VII/ LIVING LEGENDS (Bulgăria), ‘pentru maniera amuzantă de a înfățișa cum viețile unor tineri prieteni au urmat căi diferite și cum o întâmplare neașteptată îi aduce din nou împreună, într-un deznodământ cu surprinzătoare, dar și foarte amuzante consecințe’. Filmul este povestea unui grup de prieteni ce se reîntâlnește la 13 ani după balul de absolvire, motivul fiind o problemă a unuia dintre ei. Astfel, ei au ocazia să experimenteze toate lucrurile pe care le-au lăsat la o parte până în acest moment. Intriga va lua turnuri neașteptate, prin evenimente caracterizate de frică, furie, euforie și fericire. Deși nu toate visele sunt ușor de realizat, acestea vor ajuta personajele să își regăsească setea de viața, pe care, aparent, au uitat-o. Trecând prin toate acestea, ei se vor trezi și vor pune în practica multe dintre lucrurile pe care le-au ignorat ani buni.
În secțiunea ‘Woman în Cinema’, premiul ‘Cel mai bun regizor’ i-a fost acordat Lailei Marrakchi, cea care a semnat regia filmului HAOS ÎN CASBAH/ ROCK THE CASBAH (Maroc-Franța), ‘pentru arta stăpânirii mijloacelor filmice în dezvăluirea paradoxurilor cu care se confruntă societatea marocană — dominată covârșitor de bărbați — și pentru strălucita stăpânire a ansamblului personajelor, cu o desăvârșită intuiție și cu un binevenit simț al umorului’. Este vară în Tanger. O familie se reunește pentru trei zile în casa lor din oraș, ca urmare a morții tatălui. Se reunesc pentru a-și aminti de viața acestuia, pentru a rememora amintiri despre el și pentru a-i deplânge moartea, așa cum cere tradiția musulmană. Este vară și își schimbă costumele de baie în ‘djellebas’, așa cum cere tradiția pentru a se aduna pentru priveghi. Emoțiile sunt și mai mari având în vedere că decedatul a lăsat în urmă doar femei. Odată cu venirea de la New York a Sofiei, fiica cea mică, situația se schimbă. Ea e plecată de câțiva ani. Și-a făcut o viață nouă în America, unde este actriță, dar nu reușește să primească decât roluri de teroristă în seriale de televiziune. Odată cu întoarcerea ei, secretele ies la iveală, iar ordinea menținută până acum de patriarh (tatăl) se transformă într-un haos.
În mod unanim, juriul a decis să acorde premiul de interpretare, ex-aequo, unor admirabile actrițe: Melanie Doutey (rolul Luce din filmul POST PARTUM, în regia lui Delphine Noels), ‘pentru abordarea originală a unei probleme universale’, și Sanya Borisova-Iliev (rolul Krissi din filmul LEGENDELE VII/ LIVING LEGENDS), ‘pentru excepționala interpretare a rolului unei fiice în căutarea propriei identități’.
De asemenea, juriul a adresat felicitări cinematografiei ucrainiene, pentru modul în care a reușit să se mențină la un înalt standard artistic în momente de maximă dificultate. Juriul a decis acordarea premiului ‘Opera Prima’ Viktoriei Trofimenko pentru promițătorul său debut FRAȚII. ULTIMA CONFESIUNE /BROTHERS. THE FINAL CONFESSION.
Au trecut 11 zile în care la Vama Veche au fost prezentate numai filme bune. Concluzia a fost a publicului, care a fost prezent în număr foarte mare în fiecare seară, în ambele locații ale festivalului. În ultima seară de proiecții din locația Amfiteatru — La Pescărie, au fost prezentate ultimele două filme din secțiunea ‘2×3’ în regia lui Arsen Ostojic. FIUL NIMĂNUI/ NO ONE’S SON este povestea lui Ivan, un fost cântăreț de muzica rock, în vârsta de 36 de ani, dar și veteran de război ce și-a pierdut ambele picioare în recent încheiatul război din Croația. Tatăl sau, Izidor, un fost cunoscut prizonier politic în fosta Iugoslavie, candidează ca independent pentru Parlament. Apoi, o figură din trecut reapare: un sărman refugiat sârb, pe nume Simo, ce s-a întors de curând în oraș. Pe când el era oficial comunist, Simo l-a băgat la închisoare pe Izidor, cu mulți ani în urmă. Simo cunoaște anumite lucruri ce i-ar distruge atât reputația lui Izidor, cât și campania să pentru Parlament. Simo cere bani în schimbul tăcerii sale și are de asemenea o întâlnire și cu mama lui Ivan, Ana. În curând, un secret de mult îngropat reapare, cuimplicații gravepentru Ivan.
CALEA HALIMEI/ HALIMA’S PATH este al treilea film al regizorului și spune spune povestea tragică a unei femei musulmane, pe nume Halima, care încearcă fără succes să găsească rămășițele fiului său, ucis în războiul din Bosnia. Ea își dă seama că trebuie să o găsească pe nepoata sa, moment în care Halima descoperă și un fapt îngrozitor. Odată cu această descoperire, spirala tragicelor evenimente din trecut continua și în prezent, perturbândîncăo dată viețile personajelor.
Arsen Anton Ostojic și-a luat licența în regie de film la Academia de Arte Dramatice din Zagreb, Croația, în 1990, precum și masteratul în producție de film la Universitatea din New York, în 1994. Până în 2012 a realizat trei lungmetraje de succes, o piesă de teatru și câteva documentare și scurtmetraje multipremiate. Cu primul său film, O NOAPTE MINUNATĂ ÎN SPLIT/ AWONDERFUL NIGHT ÎN SPLIT, regizorul a câștigat Trofeul primei ediții Ro-IFF
România Internațional Film Festival este singurul festival care promovează cineaști est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiția CineBlackSea) și, de asemenea, unicul din România cu o secțiune competițională rezervată femeilor-regizor (Woman în Cinema).
România Internațional Film Festival se alătură tuturor celor care și-au unit vocile și acțiunile pentru a-l sprijini pe regizorul ucrainean Oleg Sentsov, reținut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014. Singura vină a lui Oleg a fost că a participat la protestele de la Kiev (Euro Maidan) și nu a fost de acord cu anexarea Crimeei, acolo unde locuiește, de către Rusia. Oleg se consideră cetățean al Ucrainiei. Ro-IFF îi roagă, pe toți cei care doresc să sprijine, să facă donații (informații pe www.ro-iff.ro), astfel încât, familia regizorului să poată fi ajutată.
România Internațional Film Festival (Ro-IFF), organizat de Asociația Pro Film Ro-IFF și Fundația Artis, se află la a zecea ediție. Înființat în 2005, este singurul festival internațional de film care s-a adresat încă de la început producțiilor țărilor din bazinul Mării Negre (Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgăria, Turcia, Grecia și România). Pornit inițial ca un festival rezervat acestor producții, Ro-IFF s-a extins, iar în anul 2009 s-a adăugat o nouă secțiune competițională, adresată Femeii-regizor/ Femeii în cinema.