Politia se pregateste sa foloseasca tehnici noi pentru identificarea infractorilor. Deoarece folosirea informatorilor este depasita, oamenii legii incearca sa ii prinda pe hoti cu ajutorul minunilor tehnice. Incepand de anul viitor, IGPR va avea un laborator fonoscopic, unde vor fi identificate vocile celor care comit infractiuni. Aparatura va fi folosita atat pentru a vedea cine da alarme false cu bomba, dar si pentru a cunoaste identitatea vocilor care apar pe inregistrarile autorizate ale organelor de ancheta. Aceste certificari ar putea fi folosite in instanta. Pentru acest lucru, noul laborator va beneficia de sprijinul unui specialist civil care va realiza si o baza de date cu vocile celor care comit infractiuni.
Politia se pregateste din greu pentru a realiza unul dintre cele mai indraznete proiecte ale sale. Cuprins in planul de activitati al IGPR pe anul acesta, laboratorul fonoscopic este pe cale sa devina o realitate. Desi va fi infiintat cu o mica intarziere, acesta va ajuta criminalistii intr-o foarte mare masura. Practic, ar putea revolutiona intregul sistem juridic, deoarece casetele audio nu au fost acceptate ca probe in instante si din cauza faptului ca nu a existat o autoritate care sa le poata expertiza. IGPR incearca sa isi scoleasca specialistii criminalisti si testeaza piata pentru a face rost de aparatura performanta.
Aparitia laboratorului fonoscopic urmeaza sa rezolve si o alta problema majora a politiei – alarmele false cu bomba. Pana acum, proiectul nu a fost prioritar deoarece nu existau foarte multe posibilitati de inregistrare ae apelurilor telefonice, dar o data cu introducerea sistemului -112-, lucrurile s-au schimbat.
Termenul pentru infiintarea laboratorului fonoscopic era luna octombrie a acestui an, dar Inspectoratul General al Politiei nu a gasit fondurile necesare pentru amenajarea spatiului si cumpararea aparaturii. Oricum, oficialii IGPR sunt de parere ca la inceputul lui 2005 proiectul va demara. Acest lucru este necesar, deoarece aparitia unei astfel de structuri face parte din conditiile negociate in cadrul Capitolului JAI.
Laboratorul fonoscopic – in programul de guvernare
In Anexa din 15 ianuarie 2004 referitoare la Planul de Guvernare pe anul in curs, executivul introducea acest proiect la Capitolul XXX -Restructurarea Sistemului de Ordine Publica-. Initial, data-limita pentru infiintarea si dotarea laboratorului de fonoscopie judiciara era in iulie. IGPR a analizat posibilitatile si a fixat un termen pentru luna octombrie.
In cadrul acestei structuri urma sa fie facute analize ale inregistrarilor pe suport magnetic sau digital. Pe de o parte, aceste analize ar fi putut certifica identitatea unei voci inregistrate de oamenii legii, iar pe de alta parte ar fi putut identifica anumite voci dintr-o viitoare baza de date.
Tehnologia de lucru este in mare parte folosita de companiile producatoare de telefoane mobile. Este vorba de telefoanele care inregistreaza anumite fragmente din vocea posesorilor pentru a putea apoi raspunde la comenzile vocale ale acestora. Pentru acest lucru, IGPR cauta firme producatoare de aparatura speciala pentru astfel de operatiuni. In afara de acest lucru, criminalistii din politia romana trebuie sa fie scoliti de firmele respective.
Laboratorul va avea si o baza de date cu mai multe voci ale infractorilor care au folosit telefonul sau care au fost inregistrati de structurile specializate. Astfel ca, o data intrati in atentia politiei, raufacatorii pot fi identificati la a doua abatere aproape instantaneu.
Amenintarile false cu bomba, principala tinta a politiei
Cea mai mare problema care va fi rezolvata de aparitia unui laborator fonoscopic este cea a amenintarilor false cu bomba. In acest an, in Romania au fost inregistrate 131 de astfel de incidente, 51 dintre acestea petrecandu-se in Bucuresti. Pe locul doi se situeaza judetul Constanta, urmat de Brasov. La polul opus este Alba, unde nu s-a inregistrat nici o alarma cu bomba.
In urma incidentelor au fost identificati 31 de infractori.
In Capitala, cele mai multe amenintari s-au facut in sectoarele 1 si 3. Cele mai multe apeluri au vizat insititutiile de invatamant, hotelurile, complexurile comerciale sau politia. Majoritatea covarsitoare a teroristilor de la telefon sunt barbati si, in ciuda faptului ca scolile sunt cele mai vizate, numarul minorilor care dau telefoane de amenintare este foarte mic, semn ca parintii folosesc metode inedite pentru a-i scuti de cursuri.
IGPR cauta sunetist
In afara de criminalistii care lucreaza la politie, o data cu infiintarea Laboratorului Fonoscopic, va fi angajat si un specializt cu studii superioare in domeniul electronicii si sonorizarii. Acesta ar urma sa fie personajul principal al laboratorului.
El ar fi expertul care ar certifica anumite materiale trimise de IGPR in instanta. De asemenea, el ar putea identifica vocile existente pe casetele inregistrate cu mandat de la judecator.
Practic, daca o structura specializata pune sub ascultare telefonul unui infractor, iar caseta este adusa in instanta, IGPR va putea identifica interlocutorul, lucru care nu este deloc neglijabil in economia unei anchete.
Identificarea se poate face prin recoltarea de probe sonore de la mai multi suspecti, dar si din baza de date care va fi realizata de politisti.
In aceste conditii, prezenta in laborator a unui specialist atestat academic este absolut necesara, el fiind un fel de expert judiciar. Pana acum nu exista acreditare pentru un expert de acest gen, dar infiintarea sectiei de fonoscopie judiciara in cadrul IGPR ar putea crea premisele necesare.