Intre rechizitele preferate de diversele institutii cu (diz)abilitati in intocmirea de raportari statistice, guma de sters e la loc de frunte. Tonul a fost dat de Institutul National de Statistica, atunci cand a renuntat, de bunavoie si nesilit de nimeni (din guvern), la raportarea unui indicator total incomod – valoarea stocurilor la producator. Acum a venit randul Registrului Comertului sa protejeze imaginea preaminunatelor realizari guvernamentale – de data aceasta, in domeniul investitiilor straine – printr-un artificiu statistic de mare eleganta si rafinament: a renuntat, pur si simplu, sa mai comunice cate firme au plecat din Romania, de la inceputul anului 2004 pana in ultima luna de raportare. Si, mai ales, ce capital social au retras acestea. Pentru ca nu avem la indemana decat datele fiecarei luni in parte, reamintim ca – spre exemplu – numai in octombrie, 79 de companii straine au fost radiate din registru, capitalurile sociale ale acestora insumand peste 15 milioane de euro; cele nou-infiintate in aceeasi perioada abia daca au subscris si varsat un capital social in valoare totala de 2,3 milioane de euro.
Faptul ca investitorii straini vin in Romania e consemnat in toate rapoartele si -darile de seama- pe care oficialitatile le trambiteaza cu toate ocaziile, inclusiv cand nu este cazul; nu de aceeasi atentie se bucura insa fenomenul invers, adica faptul ca strainii mai si pleaca. In anumite limite, e normal ca anumiti investitori sa-si inchida punctele de lucru din Romania, daca -si-au facut suma- sau daca au gasit locatii mai atractive – in definitiv, afacerile sunt afaceri. Ceea ce s-a intamplat in octombrie – cand s-a retras un capital strain de peste 15 milioane de euro, in timp ce nou-venitii au adus mai putin de 2,3 milioane de euro – depaseste insa limitele normalitatii. Aceasta retragere masiva, dar mai ales decalajul dintre iesirea si intrarea de capital extern, nu s-a potrivit deloc cu spumoasele declaratii privind cresterea investitiilor straine in Romania, trecand mult peste limitele amintite mai sus. Iar reactia autoritatilor puse in fata acestor cifre a fost, ca de obicei, mai mult decat jenanta: in loc sa analizeze -la rece- cauzele fenomenului, pentru a gasi solutiile ce se impun, s-a hotarat scoaterea datelor privind radierile de firme straine (cu capitalul lor social cu tot) in perioada scursa de la 1 ianuarie. Reamintim ca, pana nu demult, in rapoartele Registrului Comertului, radierile de societati cu participare straina la capitalul social erau prezentate pentru luna respectiva si cumulat, de la inceputul anului pana la finele acelei luni, pentru o comparatie corecta cu inmatricularile de societati noi.
Sa fie, aici, vreo legatura cu faptul ca, in momentul raportarii (noiembrie), partidele politice – inclusiv cel de guvernamant – se duelau de zor, pe ultima suta de metri ai campaniei electorale? La o astfel de intrebare se poate raspunde numai daca avem in vedere gradul de independenta al institutiei (Oficiul National al Registrului Comertului), care a trecut, la sfarsitul anului 2002, din administrarea camerelor de comert in subordinea Ministerului Justitiei… De altfel, nu putine sunt semnalele venite din randul intreprinzatorilor, ei reclamand faptul ca, de la acel nefericit transfer, ONRC devine din ce in ce mai opac si, iata, mai nou incepe chiar sa doseasca date relevante, care descriu evolutia mediului de afaceri. Asa se face ca acum, la mai bine de un an de cand a intrat in vigoare Legea transparentei, ramane ascuns un nou parametru statistic important pentru cunoasterea mediului romanesc de afaceri. Cate firme straine au plecat din Romania, de la inceputul anului 2004 (si, de ce nu, de la inceputul anului 2000?), ce volum de capital au retras acestea, care e raportul real dintre iesiri si intrari? Nimeni nu va afla prea curand, pentru ca (si) la Registrul Comertului rapoartele se -scriu- cu… radiera.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane