Este al patrulea producator de diamante sintetice din lume si a reprezentat multa vreme perla industriei comuniste. Cu toate acestea, fabrica de diamante Rami Dacia se zbate sa reziste in jungla capitalismului. De cativa ani, comisarii care au mai ramas la fosta regie a Ministerului de Interne au intrat in panica privatizarii. In ciuda faptului ca fabrica de diamante nu a fost inca scoasa oficial la vanzare, zvonurile ca exista cumparatori pentru ea au inceput deja sa circule. Cea mai mare spaima este legata de faptul ca multi dintre cei interesati privesc mai mult spre terenul aferent fabricii, decat spre cifra ei de afaceri. Amplasata pe locul in care in vremea razboiului se gasea aeroportul Cotroceni, Rami Dacia ramane pentru multi un mister.
Dupa revolutie, Rami Dacia cuprindea fabrica de diamante, intreprinderea de comert exterior a Ministerului de Interne, un restaurant, iar pe parcurs a mai primit si o fabrica de confectii care inainte de 1989 apartinuse SRI. Treptat, compania a ramas numai cu productia de materiale superabrazive – diamante sintetice. In jurul fabricii circula istorioare despre felul in care regimul comunist vindea pietre pretioase contrafacute pe pietele occidentale sau despre puritatea diamantelor fabricate la Rami Dacia. Cu toate acestea, momentan compania lucreaza in pierdere, din cauza recesiunii care s-a simtit pe piata dupa atentatele din 9/11 din SUA. Deoarece lucreaza cu preponderenta cu parteneri straini, Rami Dacia simte orice oscilatie a valutei si depinde mult de pietele asiatice.
Diamante la borcan
Pietrele pretioase produse de fabrica romaneasca sunt foarte mici, dar mult mai dure decat diamantele naturale. Produse din grafit, diamantele sintetice sunt folosite in general pentru intarirea agregatelor folosite la foraj si finisaj. Pietrele sintetice sunt atat de dure, incat diamantele naturale sunt slefuite cu cele produse industrial.
Fabrica bucuresteana are mai multe prese in care sunt puse bucatele de grafit. Timp de 45 de minute acestea sunt tinute la o anumita presiune si temperatura. La finalul procesului, la iveala ies diamante micute. Ele sunt stranse in borcane de dulceata si separate in functie de concentratie, duritate sau puritate. Un astfel de borcan, de marimea unuia cu dulceata, costa in jur de 5.000-6.000 de euro. Pret extrem de mic in comparatie cu ce s-ar astepta cineva care stie ca inauntru se gasesc diamante. Unele sunt mult mai ieftine, deoarece au iesit atat de mici incat seamana cu o pulbere.
In careul de asi
In lume exista numai trei producatori de diamante sintetice mai mari decat Rami Dacia. Canadienii de la General Electric, Element 6 din Africa de Sud si coreenii de la Il Jin au fost aproape tot timpul in lupta stransa cu fabrica romaneasca de diamante sintetice. -Noi am putea sa producem mai mult, avem unele probleme din cauza faptului ca suntem dependenti de furnizorii de gaze sau curent electric. In ultima perioada am restructurat cat am putut personalul si am reusit sa facem fata-, explica managerul general de la Rami Dacia, Nicolae Ivascu.
Valoarea terenului depaseste cu mult cifra de afaceri
In ultima vreme este evident faptul ca privatizarea se apropie de sfarsit, iar putinele intreprinderi de stat care au mai ramas trebuie sa ajunga in final pe mana unor patroni. In 1999, Rami Dacia avea venituri totale de aproape 5,5 milioane de dolari si un profit de numai 250.000 de dolari, in conditiile in care datoriile totale ale companiei tindeau spre un milion de dolari. Un an mai tarziu, situatia financiara a fabricii de diamante se mentinea aproape identic, pentru ca, in 2001, datoriile totale sa se dubleze, dar veniturile si profitul sa ramana aproape la fel.
In 2002 si 2003, datoriile totale au oscilat putin, stabilizandu-se apoi la un milion de dolari, dar cheltuielile de anul trecut au fost cu aproape o jumatate de milion de dolari mai mari decat veniturile totale. In ultimiii doi ani, Rami Dacia a lucrat in pierdere. La acest lucru a contribuit si faptul ca cifra de afaceri s-a injumatatit.
In aceste conditii, cei 30.000 de metri patrati pe care se intinde fabrica par mult mai atractivi decat afacerea in sine. -Noi speram ca o sa avem succes in cazul in care se ia decizia privatizarii-, spune directorul companiei. Nicolae Ivascu este comisar-sef. El crede ca poate pastra disciplina la Rami Dacia si daca patron nu va mai fi statul.