Home Social Angajaţii care lucrează în grupa I de lucru se pot pensiona mai...

Angajaţii care lucrează în grupa I de lucru se pot pensiona mai devreme

DISTRIBUIŢI

Veste bună pentru mii de angajaţi care lucrează în condiţii speciale sau grupa I de muncă. Aceştia se pot pensiona mai devreme, potrivit unui proiect de lege, care va fi dezbătut în plenul Senatului.

Proiectul prevede că oamenii care muncesc în condiţii speciale cel puţin doi ani vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare de un an.

Potrivit proiectului de lege, pentru 2 ani munciţi în grupele speciale, pensionarea se va face cu un an mai devreme, la 4 ani munciţi în condiţii speciale, vârsta de pensionare scade cu 2 ani, iar la 6 ani munciţi, reducerea vârstei de pensionare este de 3 ani.

Legea în vigoare prevede că, la 6 ani munciţi în conditii speciale, angajatii se pot pensiona cu 3 ani mai devreme.

Proiectul de lege a primit, marţi, raport favorabil în Comisia de muncă din Senat.

„Pe ordinea de zi a Comisiei s-a aflat în dezbatere Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.55 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Această propunerea legislativă, adoptată în unanimitate de senatorii din Comisia pentru muncă familie şi protecţie socială a Senatului, modifică art. 55 şi art. 158 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul recunoaşterii grupei I de muncă pentru toţi pensionarii care au cel puţin 2 ani lucraţi în această grupă, ca fiind activitate desfăşurată în condiţii speciale, nu doar pentru cei care au efectuat un stagiu minim de 6 ani în grupa I de muncă, aşa cum prevede legislaţia actuală. De asemenea, perioadele mai mici de doi ani lucrate în locurile de muncă menţionate, vor fi recunoscute ca fiind perioade lucrate în condiţii deosebite de muncă”, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Liviu Pop, preşedentintele Comisia de muncă a Senatului, a declarat, la România TV, că proiectul de lege reprezintă o „repapare”, explicând că, în prezent, doar cei care au lucrat efectiv peste 6 ani beneficiază de reducerea de vârstă la pensionare.

„Această initiaţitivă nu face altceva decât sa aducă la normal, sa repare ceea ce legea a distrus acum multi ani. Toţi care au până la 6 ani de zile lucraţi beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare”, a spus Pop.

Raportul de admitere a propunerii legislative va intra în dezbaterea Plenului Senatului săptămâna viitoare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.