Guvernul promite de doi ani că va definitiva legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, însă până acum doar cei la Finanţe au aprobat proiectul, alte trei ministere urmând să se pronunţe asupra documentului. Modificarea frecventă a prevederilor legii îi face pe jucătorii de pe piaţa asigurărilor să fie rezervaţi cu privire la efectele aplicării legii. Dacă reprezentanţii guvernului spun că toate casele din ţară vor fi asigurate după 1 ianuarie 2008, asigurătorii mizează pe un procent de 20-30%. În plus, aceştia spun că procedurile de încheiere a asigurărilor sunt prea complicate, urcând costurile de funcţionare a sistemului.
În timp ce guvernul se aşteaptă ca toate locuinţele din Romania să facă obiectul unui contract de asigurare odată cu intrarea în vigoare a obligativităţii asigurării acestora, jucătorii din piaţă cred că procentul va fi destul de redus. Asigurătorii sunt destul de rezervaţi în pronosticuri, aşteptand aprobarea unei variante finale a legii.
Consilierul din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), Radu Mircea Popescu, a declarat recent că valoarea primelor subscrise pe acest segment va atinge pragul de 150 de milioane de euro, dacă vor fi asigurate toate locuinţele din ţară. Însă, asigurătorii nu sunt la fel de optimişti, apreciind că cel mult de 20-30% din piaţă va putea fi acoperită în 2008. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, circa 10% din cele aproximativ 8,5 milioane de unităţi locative sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale.
Proiectul de lege prevede amenzi de la 100 la 500 lei pentru cei care nu-şi fac asigurarea obligatorie şi de la 500 la 1.000 pentru companiile autorizate care refuză să încheie un contract de asigurare. Pentru casele cu o valoare asigurată mai mică de 10.000 euro, prima anuală va fi echivalentul în lei a 10 euro, iar pentru locuinţele a căror valoare nu depăşeşte 20.000 euro se vor plăti, 20 euro pe an.
Pool-ul problemelor
Guvernul nu a reuşit încă să convină asupra unei variante finale funcţionale. Unul dintre aspectele criticate de jucătorii din piaţă este statutul pe care îl va avea Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID). Dacă legea va fi aprobată în forma actuală, PAID va funcţiona ca societate pe acţiuni, prin afilierea firmelor de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţă. -Principala problemă este cum va funcţiona Pool-ul. Dacă va fi o societate pe acţiuni, nu va funcţiona corespunzător. Dacă va fi o uniune profesională, însuşi termenul Pool are această semnificaţie, atunci va fi altceva-, a declarat pentru curentul Iulian Mihai, Deputy CEO al diviziei non-life din cadrul OTP Garancia Asigurări. Cătălin Stroe, directorul de marketing al Asirom consideră că utilizarea unui sistem de plată similar celui care va fi aplicat în cazul pensiilor private ar fi mult util şi mai puţin costisitor, întrucat -sistemul informatic există şi nu necesită decat o minoră ajustare-.
-Deşi proiectul de lege prevede mecanisme pentru asigurarea acoperirii integrale, prin asigurare, a întreg fondului locativ, în opinia noastră, acestea sunt totuşi greoaie, presupunand urmărirea existenţei poliţei, obligaţia primăriilor de a furniza către PAID a datelor despre locuinţele din unitatea administrativ-teritorială respectivă şi de a le actualiza permanent, transmiterea de către PAID a listelor cu locuinţele care nu au asigurare, trimiterea de scrisori de înştiinţare către neasiguraţi etc. Toate aceste operaţii vor mări costul administrării asigurării, cu efect direct, în viitor, asupra primei de asigurare, şi vor genera erori ce vor conduce la imposibilitatea cuprinderii în asigurare a întreg fondului locativ-, a declarat pentru Curentul Cătălin Stroe, directorul de marketing al Asirom.