Home Politic Miron Cozma, bata sindicala a PSD, se intoarce in Valea Jiului

Miron Cozma, bata sindicala a PSD, se intoarce in Valea Jiului

DISTRIBUIŢI

Ieri dupa-amiaza, in jurul orei 16.30, -luceafarul huilei-, Miron Cozma, a fost eliberat din inchisoare, dupa ce presedintele Ion Iliescu a semnat decretul de gratiere a restului de pedeapsa. Rapiditatea cu care s-au miscat autoritatile este exemplara. Decretul de gratiere a fost semnat in cursul dimineatii, iar pana la ora 16.00 el fuse publicat in -Monitorul Oficial-. O copie a acestei decizii a fost trimisa la Penitenciarul Rahova, care a luat cunostinta de decizie si a dispus punerea de indata in libertate.


Din fata penitenciarului, Cozma a fost luat de vechiul sau prieten, Ion Titisor, zis Fane Spoitoru, cunoscut lider al lumii interlope. Cu toate acestea, situatia juridica in care se afla fostul lider al minerilor nu este clara. Pe 7 februarie 2005, Inalta Curte de Casatie si Justitie va trebui sa se pronunte asupra recursului formulat de avocatii lui Cosma impotriva unei decizii a Curtii de Apel prin care era condamnat la 10 ani inchisoare pentru mineriada din 1999. Avocatul care-l reprezinta pe -luceafarul huilei- sustine ca o eventuala condamnare nu ar avea nici o importanta. -A primit 10 ani pentru subminarea puterii de stat, dar nu conteaza. Pedepsele se contopesc si el este liber pentru ca a executat sapte ani si opt luni de inchisoare, mai mult de jumatate din pedeapsa-, sustine Viorel Dumitrescu. Decanul Baroului Bucuresti, avocatul Cristian Iordanescu, are o opinie un pic diferita. -Nu am vazut decretul de gratiere, dar pare un pic mai complicat. In momentul in care a fost condamnat in acest nou dosar, el era recidivist, deci nu se poate vorbi de liberare conditionata. Nu stiu daca se pot contopi pedepsele si sa se considere executata acea parte. Trebuie sa vedem decretul si actele dosarului-, sustine Iordanescu.

Creatia PDSR

Lider de necontestat al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma a fost protejat, din toate punctele de vedere, de catre Ion Iliescu si PDSR. Cu toate ca a participat activ atat la mineriadele din 1990, cat si la cele din 1991, Cozma nu a fost cercetat penal. Mai mult, instalat in functia de lider al Federatiei Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, Cozma devenise si -patron- al echipei de fotbal Jiul Petrosani si -stapan- al intregii Vai. Instalarea la putere a lui Emil Constantinescu a insemnat si schimbarea norocului lui Miron Cozma. In prima luna a anului 1997, pe 10 ianuarie, procurorii din cadrul Parchetului General au dispus arestarea lui Cozma pentru subminarea puterii de stat si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Mii de mineri au iesit in strada, manifestarile de protest durand zile in sir. Intre timp, Cozma este transferat la Bucuresti, unde este oficial pus sub acuzare, dosarul intocmit de procurori referindu-se la mineriada din 24-28 septembrie 1991, in urma careia guvernul Petre Roman a fost demis. Demersul autoritatilor este perceput ca unul politic, mai ales in conditiile in care opozitia de la data respectiva, reprezentata de Ion Iliescu, ii lua fatis apararea -luceafarului huilei-.

Ion Iliescu, avocat din oficiu

Dupa cateva luni de cercetari, Cozma este trimis in judecata, dosarul fiind inaintat spre solutionare Curtii de Apel Bucuresti. Pe 11 decembrie 1997, Ion Iliescu este audiat, in calitate de martor, in acest dosar. Timp de mai bine de trei ore, cat a durat audierea, fostul presedinte s-a transformat intr-un avocat a lui Miron Cozma. El a declarat in fata Curtii de Apel Bucuresti ca mineriada din septembrie 1991 -trebuie evaluata in contextul istoric dat-. -Parerea mea este ca Miron Cozma a devenit prizonierul celor al caror lider era-, a mai spus fostul presedinte al statului. Intrebat de Miron Cozma cum isi explica faptul ca pana in 1996 nu a fost arestat, iar dupa ce puterea actuala a ajuns la guvernare s-a luat aceasta masura impotriva sa, Ion Iliescu a declarat in fata instantei ca -dupa un fenomen de asemenea avergura (n.r. – mineriada) nu pot fi trase concluzii care sa formeze culpe penale-.

-Asemenea miscari nu pot constitui si nici nu dau posibilitatea cuantificarii vinii unei persoane. O persoana poate fi vinovata de o fapta sau alta, dar nu pentru tot ce s-a intamplat pe tot parcursul unei asemenea miscarii sociale-, a declarat Ion Iliescu.

Imparat si puscarias

In iunie 1998, Curtea de Apel decide condamnarea lui Cozma la un an si sase luni de inchisoare, dupa ce a fost schimbata incadrarea juridica din subminarea puterii de stat in tulburarea linistii si ordinii publice. Singurul om politic care sare in apararea acestei decizii este acelasi Ion Iliescu. -Toti vorbesc despre mineriade. De ce nu vorbesc despre cauza care a generat violenta: Piata Universitatii, ca izvor de incitare publica la ura si violenta?-, se intreaba Iliescu. -Nu minerii au introdus violenta in viata publica, ci fortele politice care au organizat in 12 ianuarie si in 28 ianuarie 1990 si in 28 februarie devastarea cladirii guvernului, confruntarile de la Targu Mures si Piata Universitatii-, declara liderul PDSR. Eliberat din arest, o luna mai tarziu, Cozma se intoarce in Valea Jiului in postura de erou. Mii de oameni l-au asteptat ore in sir, pe o ploaie torentiala, in centrul orasului Petrosani, purtandu-l pe brate. Parchetul General ataca cu recurs decizia Curtii de Apel, iar dosarul ajunge pe masa Curtii Supreme. Pana la momentul judecarii recursului, Cozma isi arata, din nou, -muschii-. In ianuarie 1999, dupa o greva generala de aproape o luna, minerii condusi de Cozma pleaca spre Bucuresti. Primele confruntari cu politia au loc pe 18 ianuarie, in apropierea localitatii Horezu. Cei 3.500 de politisti si jandarmi dislocati in zona se dovedesc a fi complet depasiti, marii generali care ii conduceau fugind de pe -campul de lupta-. Fara prea mari dificultati, minerii trec de toate barajele politiei. Sosit de la Bucuresti, primul-ministru Radu Vasile se intalneste cu Miron Cozma si, in urma unei intalniri ce are loc la Manastirea Cozia, conflictul este inchis. In aceste conditii, decizia Curtii Supreme de Justitie de a-l condamna pe Cozma la 18 ani de inchisoare pentru subminarea puterii de stat pica ca un trasnet. Constient de puterea sa, Cozma pleaca, din nou, spre Bucuresti, insotit de cateva mii de ortaci, pentru a-si face dreptate. De aceasta data, calculul sau este gresit, iar in urma unei actiuni a fortelor speciale din cadrul politiei si SRI, in apropierea localitatii Costesti, Cozma este arestat.

Viitor nesigur

Incarcerat in Penitenciarul de maxima securitate Rahova, Cozma devine coleg cu -celebritati- ale inchisorii. Rand pe rand, se imprieteneste cu Fane Spoitoru sau Gheorghe Trutulescu. In penitenciar, Cozma isi descopera noi vocatii. Se apuca de scris poezii si se logodeste, pentru o scurta perioada, cu Marilena Nitu. In 2000, cand PSD si Ion Iliescu revin la putere, sperantele lui Cozma renasc. Prima cerere de gratiere este formulata in 2001, dar primeste aviz negativ de la Ministerul Justitiei. In august 2001, Ion Iliescu respinge, la randul sau, solicitarea de gratiere. Doi ani mai tarziu, in iulie 2003, Cozma ii adreseaza presedintelui Ion Iliescu o noua solicitare. Si de aceasta data, Iliescu nu da curs solicitarii, invocand anumite greseli tehnice. In fine, ultima cerere de gratiere este formulata in aprilie 2004. Ministerul Justitiei da aviz negativ, dar Ion Iliescu o avizeaza favorabil.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.