Home Social Traian Băsescu: „Orașul Galați nu va fi inundat”

Traian Băsescu: „Orașul Galați nu va fi inundat”

DISTRIBUIŢI

Președintele Traian Băsescu s-a deplasat, ieri, din nou, la Galați pentru a inspecta digul de apărare al orașului Galați. Acesta a declarat că orașul nu va fi inundat și că instituțiile statului, cum ar fi Jandarmeria și Armata, s-au mobilizat atunci cånd a fost nevoie de acestea.
Pe agenda ședinței de guvern de ieri se aflau proiecte de hotăråre privind acordarea unui ajutor umanitar de urgență pentru populația din județele Suceava, Neamț, Botoșani, Bacău, Galați, Tulcea și Iași și un proiect de hotăråre pentru aprobarea finanțării din bugetul Fondului pentru mediu a lucrărilor de înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada iunie-iulie 2010. La închiderea ediției, ședința de guvern nu se încheiase.
Dunărea a scăzut cu cinci centimetri, ieri, la ora 7.00, avånd o cotă de 675 de centimetri. Conform specialiștilor, nivelul maxim, de 682 cm, va fi atins pe 10 iulie.  Digul de apărare a orașului Galați, construit pe o lungime de 4,5 kilometri, este monitorizat în permanență. În noaptea de marți spre miercuri, la Galați au ajuns ajutoarele din Austria și Belgia, constånd în generatoare electrice, motopompe și o instalație de purificare a apei. În ceea ce privește Siretul, ieri, acesta se afla sub cota de pericol, dar mai avea încă 45 de centimetri peste cota de inundații. Lucrările de întărire a digului comunal din localitatea vasluiană Cålcea au fost finalizate, ieri, după ce acesta a fost spart de presiunea råului Prut, în urmă cu două zile.
Totodată, Ministerul Apărării Naționale a anunțat ca, astăzi, să fie dat în folosință podul de pontoane peste råul Suceava, din localitatea Dornești. În județul Botoșani, a început demolarea a 400 de locuințe din 60 de localități afectate de inundații. Autoritățile locale au precizat că s-a luat decizia demolării acestor case din cauză că nu mai pot fi locuite. Cele mai mari pagube s-au înregistrat în municipiul Dorohoi și comuna Hlișeu Horia, unde, în total, 31 de case s-au prăbușit, iar alte 308 sunt propuse pentru demolare. Ieri dimineață, meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de ploi și vijelii, valabilă pånă aseară, la ora 21.00,  care a vizat județul Maramureș și zona de munte a județelor Suceava, Neamț, Bistrița-Năsăud, Mureș și Harghita. Ieri după-amiază, circulația rutieră pe drumul național DN 24 Iași-Vaslui s-a desfășurat pe un singur fir, după ce drumul a fost blocat de un copac doboråt de furtună.

România nu are „nicio resursă“ să îmbunătățească situația privind inundațiile

Președintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la Radio Romånia, că Romånia nu are „nici.o resursă“ să îmbunătățească situația pentru alte eventuale inundații, el afirmånd că trebuie continuat procesul de restructurare a cheltuielilor bugetare. „Acum, după aceste inundații, așa cum au fost ele, nu avem nicio resursă să îmbunătățim situația pentru alte eventuale inundații la toamnă sau la anul. La anul vom avea exact aceeași problemă. Nu o spun cu cinism. O spun ca un semnal de alarmă și cu îngrijorare. Dacă nu facem ceva cu restructurarea cheltuielilor bugetare, nu vom putea face nimic“, a afirmat șeful statului. Acesta a mai spus că, pentru diminuarea efectelor inundațiilor din această perioadă, „este foarte dificil de anticipat ce resurse vor fi“.

– Deputatul PDL Mircia Giurgiu a anunțat că, în toamnă, va depune un proiect legislativ care prevede scutirea persoanelor afectate de inundații de la plata ratelor bancare pentru case, bunuri de folosință îndelungată și utilajele firmelor, pånă la 1 ianuarie 2012.

– Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, estimează că pentru refacerea infrastructurii de drumuri, afectate de inundațiile din Moldova, ar putea să fie necesari în jur de 100 de milioane de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.