Incheierea negocierilor de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana, care a avut loc, ieri, la Bruxelles, a fost puternic marcata de hotararea inoportuna a presedintelui Ion Iliescu de a-l gratia pe liderul minerilor, Miron Cozma, fostul sau -partener- din timpul mineriadelor anilor *90. Semnalul ca gestul lui Iliescu va afecta derularea actiunilor din capitala Belgiei a fost dat de dimineata de catre viitorul presedinte al Romaniei, Traian Basescu. Acesta a refuzat sa mai faca deplasarea in acelasi avion cu presedintele in exercitiu la reuniunea Consiliului European ca urmare a deciziei sale de a-l gratia pe Miron Cozma. Presedintele ales, care a plecat la Bruxelles de pe Aeroportul International -Henri Coanda- cu o cursa de linie insotit de consilierii prezidentiali Theodor Stolojan, Andrei Plesu si Adriana Saftoiu, a declarat ca nu accepta ca Ion Iliescu sa faca joc dublu. -Ion Iliescu nu poate fi in acelasi timp de o mana cu mine si de alta cu Miron Cozma-, a declarat Traian Basescu, care a mai precizat ca el si consilierii sai se vor intoarce tot separat de delegatia lui Ion Iliescu.
De altfel, pe tot parcursul vizitei, Traian Basescu a pastrat o atitudine extrem de rezervata fata de Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase, desi a acceptat sa faca parte din aceeasi delegatie. Surse de la Bruxelles sustin ca noul sef al statului nu s-a intretinut decat cateva minute cu cei doi, in care a fost informat ca a fost anulata decizia de gratiere a lui Miron Cozma. -Cele doua delegatii au stat separat. Nu a existat decat o singura discutie cu Ion Iliescu si Adrian Nastase, in care acestia l-au informat ca s-a revocat gratierea, iar Traian Basescu a raspuns taios: Da? Bine!-, sustin sursele citate.
Oficialii europeni sunt contrariati de deciziile lui Iliescu
Gestul lui Ion Iliescu a fost rau primit nu numai de Trian Basescu, ci si de catre oficialii Comisiei Europene. Potrivit Mediafax, purtatorul de cuvant al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Angela Filote, oficialii Comisiei Europene sunt suprinsi de decizia sa. -Oficialii Comisiei Europene sunt suprinsi de decizia presedintelui Ion Iliescu de a-l gratia pe Miron Cozma, dar considera ca aceasta decizie tine de prerogativele presedintelui Romaniei si doar romanii pot sa judece un astfel de gest-, sustine Angela Filote. De asemenea, purtatorul de cuvant al Delegatiei Comisiei Europene mai arata ca reprezentatii Comisiei Europeane doresc totusi sa reaminteasca importanta respectarii valorilor europene fundamentale, cum sunt democratia si statul de drept.
Pe de alta parte, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a declarat ca decizia presedintelui Iliescu de a revoca decretul de gratiere a liderului minerilor Miron Cozma este la fel de surprinzatoare ca si decizia de a-l gratia.
Uniunea Europeana nu separa Romania de Bulgaria
In ceea ce priveste actiunile de la Bruxelles, liderii europeni au decis ca tara noastra si Bulgaria sa adere la Uniunea Europeana in 2007, iar in aprilie anul viitor sa semneze impreuna tratatul de aderare. Evenimentul de ieri nu inseamna neaparat ca s-a incheiat si procesul de pregatire. In urmatorii doi ani trebuie sa se intensifice implementarea acquis-ului comunitar, respectarea angajamentelor asumate in negocieri si compatibilizarea integrala a politicilor noastre cu cele europene. Tara noastra trebuie sa isi respecte angajamentele asumate in domeniile justitiei, concurentei si mediului. UE a stabilit, pentru capitolele Justitie si Concurenta, o clauza de salvgardare foarte severa, fara precedent pentru o tara candidata. Aceasta clauza prevede ca aderarea Romaniei ar putea fi amanata cu un an, respectiv pentru ianuarie 2008, daca se va dovedi ca aceasta tara nu este pregatita in mod evident in aceste doua domenii. O astfel de decizie ar putea fi luata de majoritatea calificata a statelor membre UE.
Dupa semnarea Tratatului de Aderare, Romania va avea observatori in toate institutiile comunitare si isi va incepe participarea activa la procesul decizional. Vom avea in acest fel timpul necesar pentru a intra in ritmul de lucru si a ne acomoda cu procedurile comunitare.
Comisarul european pentru extindere nu vrea ezitari
Totodata, trebuie spus ca atitudinea Comisiei Europene la adresa tarii noastre va fi deosebit de exigenta. In cursul acestei saptamani, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a apreciat ca Uniunea Europeana nu ar trebui -sa ezite- sa faca uz de clauzele de salvgardare pentru a amana aderarea Bucurestiului, prevazuta pentru 2007, -daca Romania nu este pregatita-.
-Daca nu este pregatita pentru aderare, nu ar trebui sa ezitam si ar trebui sa cerem Consiliului sa utilizeze clauzele de suspendare-, a declarat Olli Rehn, in timpul unei dezbateri organizate la Parlamentul European de la Strasbourg.
Romaniei i-a fost impusa, ca si Bulgariei, o clauza de siguranta, care trebuie votata in unanimitate de statele membre, si care prevede amanarea integrarii cu un an daca sunt constatate intarzieri intr-un domeniu oarecare, pana la 1 ianuarie 2007, data propusa pentru aderarea la UE.
O clauza de salvgardare consolidata, aplicata numai Romaniei si care poate fi activata prin votul majoritatii calificate a statelor membre UE prevede aceeasi amanare daca tara nu este -in mod evident- pregatita sa isi indeplineasca obligatiile in ceea ce priveste justitia si concurenta. -Obiectivul nu este de a penaliza Romania, ci de a impiedica aceasta tara sa patimeasca de pe urma efectelor negative ale aderarii, mai ales daca nu este suficient de pregatita. Pana in 2007, va trebui ca Romania sa devina un veritabil stat membru si mai are multe de facut-, a insistat Rehn.
Parvulescu: -Revocarea – rezultatul presiunii europene
Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, este de parere ca revocarea decretului de gratiere a lui Miron Cozma este rezultatul unei presiuni europene -evidente-. -Gestul presedintelui de a anula decretul de gratiere a lui Miron Cozma si a celorlalti 44 de condamnati nu repara eroarea politica si semnificatiile politice ale acesteia-, a declarat Cristian Parvulescu citat de Mediafax. De asemenea, presedintele Asociatiei Pro Democratia este de parere ca gestul lui Iliescu de a reveni asupra deciziei ce a dus la eliberarea lui Cozma este unul -tardiv-.