Academicianul Solomon Marcus la 85 ani La împlinirea vârstei de 85 de ani, acad. Solomon Marcus a fost sărbătorit de comunitatea academică în cadrul unei sesiuni organizate de Secția de Științe Matematice a Academiei Române și condusă de acad. Romulus Cristescu, președintele Secției. În cuvântul de deschidere, acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, a subliniat că „deși domeniul preocupărilor sale este matematica și lingvistica computațională, acad. Solomon Marcus a publicat numeroase articole și cărți pe diferite subiecte culturale, poetică, lingvistică, filosofie, semiotică, istoria științei și educației, dovedind o largă erudiție“. Simpla menționare a câtorva dintre cele peste 50 de volume, multe traduse în limbi de circulație internațională, în afara celor de analiză matematică, oferă imaginea multiplelor preocupări ale savantului Solomon Marcus și menționăm doar: „Gramatici autonome finite“, „Lingvistica matematică“, „Modele matematice în lingvistică“, „Limbaj, logică, filozofie“, „Poetica matematică“, „Semiotica folclorului“, „Semne după semne“, “Semiotica matematică a artelor vizuale“, „Paradoxul“, „Timpul“, „Artă și știință“, „Invenție și descoperire“. Membru corespondent al Academiei Române din 1993 și titular din 2001, acad. Solomon Marcus este deosebit de activ, un „campion al preocupărilor pentru calitatea activității academice“. Acad. Laurențiu M. Popescu, președintele Secției de Științe Medicale, a înmânat distinsului sărbătorit medalia „George Emil Palade“, cea mai înaltă distincție medicală românească. Au urmat comunicările prezentate de: Mircea Flonta, membru corespondent al Academiei Române – „Solomon Marcus ca intelectual“; acad. Marius Sala, vicepreședinte al Academiei Române – „Pasiune pentru nou“; Gheorghe Păun, membru corespondent al Academiei Române – „Din însemnările unui elev“; Sorin Alexandrescu – „2B v – 2B =? Sau despre spațiul Marcus“; Sergiu Rudeanu – „Un spirit universal“: Solomon Marcus; Ion Colojoară – „Profesorul, omul, matematicianul Solomon Marcus“; Gheorghe Bucur – „Amintiri mai vechi și mai noi cu profesorul Solomon Marcus“; Ion Chițescu – „Contribuția științifică a profesorului Solomon Marcus la analiza matematică“, și Victor Țigoiu – „Solomon Marcus, educatorul“.
Acad. Marius Sala a mărturisit fascinația sa pentru varietatea cunoștințelor academicianului Solomon Marcus în domeniul lingvisticii și de faptul că „important pentru el a fost, întotdeauna, să pună în lumină noutățile în știință, pasionat fiind de abordarea interdisciplinară și cât mai originală a temelor asupra cărora s-a aplecat“. Comunicarea prezentată la cea de a 160-a aniversare a lui Mihai Eminescu și discursul de recepție „Singurătatea matematicianului“ „au încântat pe toți cei care le-am ascultat, pentru că profesorul Marcus știe nu numai să ofere informații interesante, dar și scrie realmente cu talent“. Mircea Flonta consideră că Solomon Marcus este reprezentativ pentru acea categorie de intelectuali care „aduc o contribuție la dezbaterea de idei printr-o gândire personală și critică“, subliniind că „interesul său pentru ceea ce s-a gândit asupra problemelor care îl preocupă nu este al eruditului, ci al cercetătorului“. Așa putem înțelege varietatea domeniilor abordate, bogăția copleșitoare a cunoștințelor „la zi“ și susținerea temeinic argumentată a unor puncte de vedere care, nu o dată, se dovedesc deschizătoare de noi direcții de cercetare. „Sarcina celui care va încerca să cuprindă personalitatea lui Solomon Marcus, adaugă Mircea Flonta, va trebui să ia în considerație și să coreleze cel puțin trei arii de preocupări: cercetările matematice propriu-zise; contribuțiile bazate pe folosirea inventivă a instrumentelor matematice în vaste teritorii științifice, îndeosebi în științele sociale și umaniste; reflecțiile sale asupra multor probleme globale care vizează orientarea gândirii noastre“. Este un impresionant exercițiu al minții care „ilustrează foarte bine ceea ce înseamnă a gândi matematic în afara teritoriului matematicii“.
De veghe la orizonturile cunoașterii științifice, Solomon Marcus surprinde esențialul în ceea ce apare nou, face corelații cu istoria și asocieri surprinzătoare cu o sinceră bucurie intelectuală asociată cu una a comunicării deschise spre creație și inovare. Se întâmplă însă ca tocmai această deschidere să fie „incomodă“ și Gheorghe Păun, destăinuind din „însemnările unui elev“, a prezentat „o listă“ cu 15 motive pentru care profesorul Solomon Marcus poate fi considerat „incomod“. Sunt motive binecuvântate și în spatele lor se află o putere de muncă ieșită din comun în virtutea căreia acad. Solomon Marcus „există citind, gândind cât e ziua de lungă“ și este „mereu implicat“, fapt cât se poate de vizibil dacă ținem seama de cărțile, studiile publicate, de prezența sa activă la sesiunile științifice naționale și internaționale și, nu mai puțin, de intervențiile în presa scrisă, audio și tv. Concluzia: „Incomodă persoană… Imposibil de ocolit, imposibil de ignorat… Ferice de cultura care are asemenea oameni incomozi în centrul ei! Existența lor e o mare șansă, apropierea de ei un privilegiu…“.
Cuvântul de închidere a fost cel al acad. Solomon Marcus care, după ce a mulțumit celor care au participat la această sărbătoare, a spus: „Am umblat prin mai multe domenii științifice… dar de fapt pe toate le-am citit cu ochelarii matematicii și pe toate le-am abordat cu modul de gândire matematic, această comoară intelectuală… o mare bucurie spirituală cu care am căutat să-i contaminez pe studenții mei de-a lungul anilor și mă bucur că, măcar în parte, am reușit. Probabil aceasta este realizarea mea cea mai importantă“. La vârsta amintirilor, acad. Solomon Marcus afirmă deschis că trăiește „în primul rând din proiecte“ adăugând că „anii din urmă au fost cei mai productivi sub aspectul prezenței la manifestări internaționale, al publicațiilor în diverse domenii în care am lucrat și lucrez“. Mai departe: „Vreau să cred că proiectele mele în știință, în cultură, în educație corespund marilor proiecte ale României de azi și ale lumii contemporane“. Mai are un pariu pe care sperăm să-l câștige: „De a transforma Academia Română într-o instituție care este conectată la globalitatea problemelor actuale, … care e sensibilă la mesajele globale ale omenirii, la mesajele societății românești“.
La mulți ani, Domnule academician Solomon Marcus!
ANUNȚ DE PRESĂ
Programul Operațional Sectorial ,,Creșterea Competitivității Economice“
Proiect cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională
,,Investiții pentru viitorul dumneavoastră“
București, data 09.07.2010
Axa prioritară 2 ,,Programul operațional sectorial creșterea competitivității economice“
Domeniul major de intervenție: 2.2 investiții în infrastructura de CDI și dezvoltarea capacității administrative
Titlul proiectului: ,,Întărirea capacității administrative a Institutului de Biochimie“ (ICAIB)
Număr identificare contract: ID 803/167/16.06.2010
Beneficiar: Institutul de Biochimie
Începând cu data de 16.06.2010, Institutul de Biochimie beneficiază de asistență financiară nerambursabilă pentru implementarea proiectului ,,Întărirea capacității administrative“, în baza contractului de finanțare nr.167/16.06.2010 semnat cu Organismul Intermediar ANCS București.
Proiectul are o valoare de 468.973 lei, valoarea nerambursabilă 399.923 lei din care 331.936,09 lei din FEDR, iar 67.986,91 lei din bugetul național și o durată de 6 luni.
Detalii suplimentare puteți obține de la:
Nume persoană contact: ROSEANU ANCA
Funcție: responsabil proiect
Institutul de Biochimie
Tel. 0212239069, Fax: 0212239068, e-mail: [email protected]