Home Actualitate Examenele din învățământ s-au mutat la DNA

Examenele din învățământ s-au mutat la DNA

DISTRIBUIŢI

Examenul de balaureat și examenele de licență din diferite universități au devenit în ultimul timp subiecte pentru procurorii DNA care fac dosare pe bandă rulantă. Performanțele slabe ale învățămåntului, lipsa universităților romånești din Top 500 sau calitatea manualelor nu sunt singurele probleme care grevează educația din țara noastră. Corupția din  sistem pare să fi devenit în ultima vreme cel mai periculos fenomen la nivelul învățămåntului romånesc. Procurorii anticorupție au deschis, în ultimele săptămåni, mai multe dosare penale pentru infracțiuni de luare de mită pe numele unor profesori, dar și pe numele unor studenți care au încercat să-și cumpere examenele.
Cazurile pe care procurorii DNA le-au scos la suprafață în ultimul timp demonstrează că în sistemul educației problemele sunt extrem de grave și au un iz penal. Profesorii cu cătușe la måini ar trebui să dea de gåndit unei bresle care a transformat în ultima vreme o profesie nobilă într-o afacere. Nu toți profesorii cer sau iau șpagă, dar, din nefericire, numărul celor care fac de rușine meseria de dascăl a crescut invers proporțional cu acea calitate a învățămåntului romånesc de care vorbim aproape zilnic. Faptul că la examene se copiază pe rupte, cu acordul dascălilor, sau că examenele au ajuns să aibă prețuri fixe, ca la supermarket, nu mai reprezintă o noutate demult, nici pentru părinți, nici pentru copii. Tocmai de aceea cred că imaginea profesorilor încadrați de procurorii DNA nu a mirat pe nimeni.
Spre deosebire de alți ani, anul acesta sezonul examenelor a adus cu el și numeroase plångeri pe masa procurorilor anticorupție. În acest fel s-a „ridicat perdeaua“ și examenele s-au mutat la DNA.

1.500 de euro un examen de licență

Directorul filialei Caransebeș a Universității Hyperion București, Nicoleta Gumă, a fost arestat ieri de Tribunalul Timiș, după ce a pretins și primit câte 1.500 de euro de la 33 de studenți cărora le-a promis că va interveni pentru promovarea licenței. Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Timiș, Lavinia Biriș, a afirmat, corespondentului Mediafax, că avocatul directoarei a declarat recurs împotriva arestării. Nicoleta Gumă și studentul Eugen Tacotă sunt acuzați de trafic de influență, în formă continuată, potrivit DNA. Anchetatorii au stabilit că, în mai 2010, Nicoleta Gumă și Eugen Tacotă, profitând de influența pe care au lăsat să se creadă că o au asupra membrilor comisiilor de susținere a examenului de licență la Facultatea de Drept, au pretins și acceptat de la 33 de studenți ai acestei facultăți câte 1.500 de euro. În schimbul banilor, cei doi le-au promis studenților că vor promova examenul de licență indiferent de nivelul cunoștințelor de specialitate. Ancheta va continua în zilele următoare, când cei doi vor fi reaudiați și confruntați cu cei 33 de studenți.

Mită la Bac

Cinci profesori și o secretară de la Colegiul Național „Anghel Saligny“, din Bacău, suspectați de luare de mită la examenul de bacalaureat, vor fi cercetați în stare de libertate.
Directorul Colegiului „Anghel Saligny“, Robert David, a declarat că este „de bun-simț“ să-și dea demisia „până la finalizarea acestei anchete“.
Cadrele didactice sunt acuzate că au primit bani de la elevi înaintea desfășurării probelor scrise ale examenului de bacalaureat din acest an.
În urma perchezițiilor de miercuri, anchetatorii au ridicat de la secretariatul instituției de învățământ calculatoare și documente.
Tot miercuri seară au fost aduși și audiați la Parchet și cei 18 elevi suspectați că ar fi dat mită.
„Avem mai multe probe pe care trebuie să le cercetăm“, a mai spus și Daniel Apetroaie, procurorul de caz.
Acesta este cel de-al doilea caz de luare de mită înregistrat de polițiști la un liceu din Bacău.
În urmă cu două săptămâni, directorii și secretara liceului din Podu Turcului au fost reținuți de procurorii DNA după ce au fost găsite asupra lor plicuri cu bani de la elevi pentru a promova examenul de bacalaureat.
La percheziția făcută la sediul Liceului „Alexandru Vlahuță“, procurorii au găsit 54 de plicuri pe care erau înscrise nume ale unor candidați la examenul de bacalaureat organizat în cadrul unității școlare, în interiorul cărora erau 91.850 de lei și 7.750 de euro.
În 28 iunie, 251 de elevi ai Liceului „Alexandru Vlahuță“ din localitatea Podu Turcului care au susținut bacalaureatul au fost ținuți în școală timp de aproximativ patru ore, după ce au terminat de susținut examenul, în urma unor descinderi ale procurorilor DNA și ale lucrătorilor de la Detașamentul de Intervenție Rapidă al Poliției.

42 de lucrări xeroxate

Și la Cluj Inspectoratul Școlar Județean a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) în cazul celor 42 de lucrări de la proba scrisă de Limba și literatura română care au fost anulate, întrucât există suspiciuni că ele ar fi fost xeroxate. Profesorii corectori de la Centrul de la Colegiul Tehnic de Transporturi Cluj-Napoca au sesizat după proba scrisă la Limba și literatura română a bacalaureatului că au existat mai multe lucrări care au „semne distinctive“, Comisia Județeană de Bacalaureat Cluj declanșând o anchetă internă în acest caz.

Funeriu: „Ministerul Educației promovează lupta antifraudă intelectuală care face mult rău României“

Ministrul educației, Daniel Funeriu, a precizat ieri că așteaptă rezultatele anchetei procurorilor, în cazul profesorilor și elevilor retinuți și cercetați pentru dare de mită, iar după asta va lua măsurile administrative care se impun.
„Vânzarea lucrărilor de licență și masterat nu este acceptată, iar eu mizez și pe responsabilitatea universităților ca acest tip de lucrări să nu fie acceptate. Ministerul Educației promovează lupta antifraudă intelectuală care face mult rău României. Ne furăm singuri căciula și nu mai putem continua așa“, a menționat ministrul.
Daniel Funeriu a reiterat ideea că trebuie să aștepte rezultatele finale ale anchetei procurorilor pentru a putea lua vreo măsură, deși acuzațiile par foarte clare.
„În multe cazuri informațiile vin de la elevi. Îi felicit pe elevii care scot la lumină acest lucru. Reamintesc că și ministerul are linie verde gratuită la care se poate apela și se pot descrie astfel de fapte și trimitem corpul de control al ministerului. Cum spuneam, rezultatele promovabilității la bacalaureat sunt în corelare directă cu aceste acțiuni antifraudă. Sistemul nu este perfect, dar am făcut un prim pas semnificativ“, a mai spus acesta.
Daniel Funeriu le-a mulțumit profesorilor care l-au ajutat la organizarea bacalaureatului.
„Situația liceelor unde niciun elev nu a promovat este rezultatul unui sistem inadecvat – acum vedem școala reală. Rolul ministerului nu este acela de a da sancțiuni, ci de a sprijini calitatea acolo unde ea se află, dar în caz de lipsă de performanță, cum sunt aceste licee, vor fi măsuri drastice și controale dure“, a conchis Funeriu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.