Cineastul franco-polonez Roman Polanski „nu va fi extrădat în Statele Unite, iar măsurile de restricționare a libertății sale au fost ridicate“, a declarat, luni, ministrul Justiției din Elveția, citat de AFP.
În timpul unei conferințe de presă care a avut loc la Berna, Eveline Widmer-Schlumpg, ministrul Justiției din Elveția, a declarat: „Cercetările aprofundate care au fost efectuate nu au permis excluderea cu certitudine a posibilității ca cererea de extrădare făcută de autoritățile americane să conțină un viciu“ de procedură.
Avocatul lui Roman Polanski, ambasadorul american, cel francez și cel polonez au fost informați în legătură cu decizia autorităților elvețiene.
Cineastul Roman Polanski a fost arestat la sosirea sa în Elveția în septembrie 2009. După mai multe luni petrecute în închisoare, regizorul franco-polonez a fost plasat în regim de arest la domiciliu, în reședința lui de vacanță din Elveția, în așteptarea unei eventuale extrădări în SUA, unde este cercetat într-un caz de pedofilie vechi de peste 30 de ani.
Avocații regizorului franco-polonez încercau de mai multe luni, prin acțiuni în justiție, să evite o judecare a cazului pe teritoriul american. Ei au subliniat faptul că Polanski a efectuat deja o pedeapsă de 42 de zile, în urmă cu peste 30 de ani, în cadrul unui acord de înțelegere amiabilă cu procuratura americană, dezmințit însă, ulterior, de judecătorul care a instrumentat cazul.
Autoritățile elvețiene au declarat, printre altele, că aplicarea tratatului de extrădare cu Statele Unite a ținut cont de „climatul de încredere“ care se stabilise între cele doua state.
„Roman Polanski a călătorit adeseori în Elveția, fără a-și face griji, după ce și-a cumpărat acea reședință de vacanță din Gstaad, în 2006. Cu siguranță că Roman Polanski nu ar fi mers la Festivalul de Film de la Zürich, în septembrie 2009, dacă nu ar fi avut încredere în faptul că această călătorie nu va avea consecințe juridice“, a explicat Ministerul Justiției din Elveția într-un comunicat prezentat în cadrul aceleiași conferințe de presă.
George Kiejman, avocatul francez al lui Roman Polanski, a declarat că este „foarte fericit și foarte emoționat“ de decizia justiției elvețiene de a nu-l extrăda pe cineastul franco-polonez în Statele Unite, țară în care speră că acesta va putea „să revină totuși într-o bună zi“.
„Evident, sunt foarte fericit și foarte emoționat, în calitate de prieten al lui Roman Polanski, deoarece cred că el a trecut printr-un lung calvar. Omagiile mele justiției elvețiene. Analiza ei juridică a fost corectă. Mă bucur pentru că el va putea să se întoarcă în Franța și va fi liber să-i revadă pe fiul său, fiica și soția lui Emmanuelle Seigner, pe care o laud pe această cale, deoarece a dovedit mult curaj în această perioadă. Consider că această neînțelegere care continuă să existe cu autoritățile americane va fi de acum înainte mai ușor de rezolvat și sper că el va putea reveni într-o bună zi în Statele Unite“, a declarat George Kiejman.
Pentru avocații cineastului, „următoarea etapă va consta în a convinge autoritățile americane că decizia pronunțată în trecut de judecătorul Rittenband nu a fost respectată de către acesta și că pedeapsa pe care Roman Polanski trebuia să o execute a fost ispășită“, a explicat aceeași sursă.
În martie 1977, Roman Polanski, pe atunci în vårstă de 43 de ani, un regizor deja celebru pe plan mondial, a întreținut relații sexuale cu Samantha Geimer, în vårstă de 13 ani, după o ședință foto ce a avut loc în vila actorului Jack Nicholson.
Cåteva săptămåni mai tårziu, în timpul procesului în care era acuzat de viol, în urma unei plångeri depuse de părinții victimei, Roman Polanski s-a declarat, mai întåi, nevinovat, schimbåndu-și apoi strategia și recunoscåndu-și fapta.
Ulterior, regizorul a fugit în Europa, evitånd de atunci să călătorească în țările care aveau tratate de extrădare cu Statele Unite ale Americii. Potrivit avocatului regizorului, Herve Temine, Roman Polanski ar fi fugit din Statele Unite deoarece un judecător american urma să denunțe un acord încheiat între părți, deși acesta era permis de legislația americană.
Anunțul făcut astăzi de autoritățile elvețiene a pus capăt unui lung suspans. Elveția, care pånă în prezent a refuzat să ofere orice indiciu despre decizia pe care urma să o ia, a primit cererea oficială de extrădare din partea autorităților americane în octombrie 2009.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane