Doi compuși din scorțișoară care dau acestui condiment un gust dulce caracteristic ar putea oferi creierului o anumită protecție împotriva maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu publicat recent în Journal of Alzheimer's Disease.
Cercetătorii de la Universitatea California din Santa Barbara au descoperit că doi compuși din scorțișoară, aldehidă cinamică și epicatechin, pot să oprească procesul de formare a plăcilor de proteină tau – care declanșează această maladie neurodegenerativă – la nivelul creierului, informează huffingtonpost.com.
Proteinele tau formează acumulări și depozite odată cu înaintarea în vârstă, iar pacienții cu Alzheimer prezintă mai multe astfel de depozite în comparație cu persoanele sănătoase. Oamenii de știință au descoperit, în teste de laborator, că aldehida cinamică previne aceste acumulări de proteine, prin protejarea proteinei tau contra stresului oxidativ.
"Luați ca exemplu arsurile solare, o formă a stresului oxidativ", a declarat coordonatorul studiului Roshni Graves. "Dacă porți o pălărie, poți să îți protejezi fața și capul de oxidare. Într-un anumit sens, aldehida cinamică este un fel de șapcă", a mai spus Roshni Graves.
Totuși, savanții americani consideră că mai au "mult drum de parcurs înainte de a ști cu certitudine că această metodă va funcționa și pe oameni". De aceea, oamenii nu ar trebui să încerce să consume cantități mari de scorțișoară, dincolo de cantitățile obișnuite din alimente, încercând să evite maladia Alzheimer.
Scorțișoare ar putea avea și alte efecte benefice, nu doar asupra sănătății creierului – alte studii au indicat faptul că această substanță poate să scadă glicemia persoanelor cu diabet de tipul 2, atunci când este administrată ca supliment pe lângă tratamentul standard, afirmă cercetătorii de la Mayo Clinic.
Mediafax