Regimul pe care l-a construit Benito Mussolini, -ducele- cum ii spun italienii, a fost mai bun decat cel al lui Saddam Hussein. Dictatura ducelui era una mai -binevoitoare- decat cea de la Bagdad din zilele noastre. Sunt consideratiile premierului italian Silvio Berlusconi, un obisnuit al declaratiilor mai putin diplomatice. -Mussolini nu a omorat pe nimeni, cel mult trimitea lumea fortat in vacanta-, a evocat magnatul italian istoria recenta a peninsulei. Adevarat sau nu, este o alta declaratie care ar fi fost mai bine sa ramana la stadiul de gand, dar in realitate lucrurile stau diferit, ea aparand in saptamanalul englez *The Spectator-, ca a doua parte a interviului pe care premierul italian l-a acordat, gazduit la vila sa din Sardinia dupa week-end-ul pe care l-a petrecut cu Vladimir Putin. Si el presedintele unei tari care -acum face parte din Occident-.
Dincolo de aprecierile sale spectaculoase pe diverse teme, Berlusconi nu a uitat de subiectul sau preferat, -persecutia- la care este supus de catre magistrati. De data aceasta, el s-a aparat cu argumente greu de contestat. In 1994, cand a cazut primul guvern Berlusconi, aminteste acesta, a cazut in urma acuzatiilor de coruptie, dar dupa sase ani am fost absolvit de orice astfel de acuzatie de catre instantele superioare. Totusi, guvernul cazuse in urma acelor acuzatii, explica Berlusconi situatia, poate o explicatie pentru strategia sa de a controla mass-media.
Descrierea pe care o face singur asupra situatiei in care se afla, pana ca parlamentul sa adopte legea care confera imunitate juridica sefilor institutiilor statului, este si ea relevanta. Totodata, o motivatie pentru adoptarea legii. -Am avut mai mult de 500 de vizite ale Garzii Financiare (care in Italia este subordonata minsterului apararii – n.a.), mai mult de 90 de anchete, ce s-ar putea face intr-o astfel de situatie? Care este solutia? Sunt procuraturi intregi, cum e cea din Milano si cea din Palermo, care nu fac altceva decat sa inventeze teoreme impotriva mea. Care e solutia? Eu trebuie sa guvernez sau sa raspund tuturor acestor acuzatii continue? Guvernez sau raspund la acuatii?-
Premierul italian a dorit sa isi expuna si nemultumirea pentru faptul ca in politica nu te poti misca precum in afaceri. -Pentru cine nu a facut politica, adaptarea la functionarea institutiilor politice reprezinta un mare sacrificiu-, isi povesteste premierul italian sentimentele de politician. Este neplacut a nu putea sa ma folosesc de toata libertatea de om de afaceri, continua el. De multe ori e dramatic, pentru ca imi dau seama ca ceva s-ar putea face, dar nu pot sa fac. Daca de multe ori intre un om de afaceri, o decizie si trecerea la fapte este o linie directa, in timp ce in politica e ca un arabesc bizantin-, concluzioneaza Berlusconi. Un fapt care nu il indeparteaza totusi de groapa cu lei a politicii italiene.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane