Pe tot parcursul anului școlar trecut, mulți producători și furnizori de produse din cadrul programului „Laptele și cornul“, dar și numeroase unități școlare au pus în pericol sănătatea copiilor prin ceea ce le-au oferit în pauze. Nu a existat control al comisarilor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) care să nu se fi lăsat cu sancțiuni, fie din cauză că elevilor li se dădeau lapte și corn expirate, fie că aceste produse erau stricate sau erau depozitate în locuri necorespunzătoare. Nici în ultimele zile de școală din anul școlar 2009/2010 ANPC nu a scăpat din vedere programul „Laptele și cornul“. Astfel, în perioada 1-11 iunie, au fost controlate 133 de școli, 68 de grădinițe, șase producători și trei distribuitori. Comisarii ANPC au avut destule „surprize“. Spre exemplu, Școala gimnazială din comuna Frăsinet, județul Călărași, a primit în 10 iunie de la operatorul economic doar cornuri, nu și produse lactate pentru elevi. Grădinița cu program normal din Valea Măcrișului, județul Ialomița, nu a primit într-una din zile produsele de panificație conform clauzelor contractuale. Operatorul economic a fost sancționat cu amendă în valoare de 10.000 lei. La Școala Generală Iernut, județul Mureș, cutiile cu cornuri erau depozitate direct pe paviment, iar laptele pe o masă, pe holul școlii, la temperatura mediului ambiant, neexistånd un spațiu special amenajat pentru păstrarea produselor alimentare.
La Școala Generală Cuci, tot din județul Mureș, în frigider s-au găsit cinci cornuri cu mucegai, expirate de patru zile. ANPC a verificat și modul de aplicare a OUG 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în școli. În județul Teleorman, un operator economic care nu respecta prevederile contractului încheiat cu Consiliul Județean Teleorman în baza acestei ordonanțe a fost amendat cu 20.000 de lei.
Totodată, s-a dispus oprirea de la distribuția în unitățile școlare a 1.472 mere cu deficiențe de calitate (12,8%) și înlocuirea acestora cu mere „bune“. Merele stricate care urmau să ajungă la elevi prezentau urme ale atacurilor de boli și dăunători, lovituri provenite de la transport, pete, mucegai. Loturile de mere nu erau însoțite de buletine de analiză privind conținutul de nitriți, nitrați, pesticide sau alți contaminanți.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane