Desi parea ca presedintele Ion Iliescu a incheiat victorios anul si disputa cu premierul Adrian Nastase pe tema anticipatelor, tensiunile dintre cei doi, cu implicatii asupra partidului de guvernamant, sunt totusi actuale. Primul-ministru nu a renuntat la ideea organizarii in acest an a alegerilor anticipate, cu toate ca, momentan, camufleaza acest lucru din ratiuni evidente. Intr-un timp scurt, el va trebui sa lamureasca definitiv, impreuna cu ceilalti lideri ai partidului, problema alegerilor anticipate, din ecuatia politica nelipsind insa si chestiunile legate de succesiunea sa la tronul PSD si candidatura la sefia statului.
Dorinta primului-ministru Nastase si a colegilor sai din PSD de a provoca alegeri anticipate va trebui rezolvata in saptamanile care vin, observa BBC. Postul de radio aminteste, intr-un comentariu despre subiectul anticipatelor, ca la videoconferinta cu prefectii, Adrian Nastase nu a spus ca renunta la alegerile anticipate, aratand ca -discutia aceasta nu poate fi finalizata in acest moment-, dupa care a mai anuntat ca structura guvernului nu se va schimba deocamdata, pentru a nu crea -vreun risc de jocuri politice-. In acelasi timp, BBC readuce in actualitate o declaratie a liderului PSD din Senat, Ioan Solcanu, care nu a asteptat sfarsitul anului pentru a afirma, la Iasi, ca argumentele in favoarea alegerilor anticipate au mai multa greutate decat cele impotriva. Mai mult, el a anuntat ca -la nivelul conducerii PSD s-a luat o decizie: alegeri anticipate-.
Conform BBC, comentatorii politici au vorbit mult in ultima vreme despre gruparile pro-Iliescu si pro-Nastase din PSD. Chestionat pe aceasta tema, analistul Dan Pavel spune ca declaratiile senatorului Ioan Solcanu pot fi considerate semnificative pentru PSD. -Da, pentru intregul PSD, ca organ colectiv de decizie, pentru ca daca in PSD exista niste grupuri de interese diferite, mai multa simpatie pentru Nastase sau mai multa simpatie pentru Iliescu, acest lucru nu s-a vazut cand s-a luat decizia respectiva. Or, daca partidul vrea sa aiba un viitor fara Iliescu, sau sa-l puna pe Iliescu sa joace un rol de presedinte de onoare sau ceva in genul acesta, atunci PSD va incerca sa-si impuna opinia, chiar daca exista inca oameni care sunt legati de Iliescu, printre care si senatorul Solcanu, care vine cu astfel de declaratii-, sustine Dan Pavel.
Rocada intre palate
In comentariul BBC se mai arata ca Ion Solcanu a interpretat vetoul repetat al Palatului Cotroceni in privinta alegerilor anticipate intr-o maniera mai putin categorica. -Nu s-a dat verde pentru alegeri anticipate, dar nici rosu, ci galben intermitent-, a spus el. Cu alte cuvinte, apropiatii lui Adrian Nastase spera sa-l convinga pe Ion Iliescu sa accepte ideea sefului lor de partid. Dan Pavel crede ca miza conflictului Iliescu – Nastase este chiar viitorul partidului de guvernamant. El crede ca -daca Adrian Nastase va trece la Cotroceni, iar Iliescu se va intoarce in partid, atunci este vorba de o rocada. Adrian Nastase nu este dispus sa cedeze partidul si poate ca nici PSD nu este pregatit sa-l primeasca inapoi pe Ion Iliescu, sau o parte din PSD care este in jurul unor grupuri de interese care nu au legatura cu Palatul Cotroceni-.
Coruptia, instrumentul politic de lupta
Partidul pentru care se bat premierul si presedintele are insa o mare problema: coruptia. Presedintele Iliescu a vorbit apasat despre o terapie de soc in discursul sau despre starea natiunii. PSD a promis si a tot amanat discutarea cazurilor concrete de coruptie din partid, desi ele au provocat adevarate scandaluri de presa. Analistul Dan Pavel nu considera ca PSD este mai corupt decat alte partide, ci -as spune ca este mult mai organizat. Prin urmare, pana si coruptia este mult mai organizata, spre deosebire de coruptia din perioada 1996-2000, cand era impartita in coalitie, in partide si erau contradictii, dar aici mecanismele de coruptie sunt atat de complicate si atat de legate intre ele, incat exista pericolul ca, daca se taie intr-un capat, sa se ajunga la capatul de sus, deci undeva la conducerea partidului, la guvern-.
In concluzie, problema coruptiei din PSD, sunt de parere multi analisti, priveste intreg sistemul politic romanesc, daca el este compatibil sau nu cu principiile europene. Or, invitatia primita la Praga si perspectiva aderarii la UE in 2007 ar putea sa se dovedeasca forme de presiune suficient de puternice chiar si pentru PSD, si atunci cine face regulile in partid ar putea sa devina vital de important.