Persoanele care își cunosc partenerii de cuplu pe internet au mai multe șanse să aibă o căsnicie fericită și mai lungă decât persoanele care își întâlnesc "sufletul pereche" prin metode tradiționale, afirmă autorii unui studiu recent.
O relație care a început cu o discuție purtată în spațiul virtual prezintă un risc cu 25% mai mic de a se încheia printr-un divorț în comparație cu relațiile persoanelor care și-au cunoscut partenerii de cuplu prin intermediul unor prieteni sau din pură întâmplare, potrivit dailymail.co.uk.
Succesul relațiilor începute pe internet s-ar putea datora faptului că internauții sunt mai motivați să își găsească "sufletul pereche" în rândul celorlalți internauți și eforturilor depuse de administratorii site-urilor destinate întâlnirilor online, care propun utilizatorilor lor seturi de profiluri compatibile cu căutările acestora. Psihologii de la Universitatea Chicago au studiat aproape 20.000 de dosare ale unor persoane care s-au căsătorit între anii 2005 și 2012, cărora le-au pus o serie de întrebări despre satisfacția din viața de cuplu.
Peste o treime dintre aceste persoane și-au cunoscut partenerii de viață pe internet, iar aproximativ jumătate dintre ei au folosit site-uri destinate întâlnirilor online, restul folosind camerele de chat online și rețelele de socializare.
Relațiile care au început la locul de muncă, într-un bar, într-un club sau printr-o întâlnire aranjată de cunoscuți prezintă un risc cu 25% mai ridicat de a se încheia printr-o despărțire, iar acele cupluri au cel mai scăzut nivel de satisfacție și fericire, potrivit autorilor acestui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Profesorul John Cacioppo, coordonatorul studiului, spune că numărul ridicat de parteneri potențiali care sunt disponibili online ar putea fi unul dintre motivele care explică aceste rezultate.
Studii anterioare au relevat faptul că persoanele care s-au cunoscut online sunt mai dispuse să se întâlnească din nou, după prima lor întâlnire, întrucât împărtășesc mai multe informații despre ele însele în discuțiile online.
Relativul anonimat al întâlnirilor online le permite utilizatorilor să mintă în legătură cu o serie de atribute, însă aceste minciuni se referă cel mai adesea la înălțime și greutate. Rezultatele studiului american, comandat de agenția matrimonială eHarmony, ar putea să se aplice și în alte teritorii de pe Glob, afirmă profesorul Cacioppo.
Britanicii sunt cei mai prolifici utilizatori europeni ai site-urilor destinate întâlnirilor online.
Peste 5,7 milioane de persoane din Marea Britanie s-au conectat la astfel de site-uri în septembrie 2012 – o creștere cu 22% față de aceeași lună a anului 2011, potrivit companiei de cercetări de piață comScore.
Site-urile de întâlniri online sunt cel mai populare pentru persoanele aflate în intervalul de vârstă 25-34 ani, însă ele încep să devină tot mai atractive și pentru generațiile mai vârstnice.
Mediafax