Cineastul franco-polonez Roman Polanski, eliberat luni, după ce autoritățile elvețiene au refuzat să îl extrădeze în SUA, continuă să se afle sub incidența unui aviz internațional de urmărire pentru extrădare, numit „notă roșie“, au declarat surse din Interpol, citate de AFP.
„Este responsabilitatea Statelor Unite, care se află la originea emiterii acestei note, să ceară retragerea ei“, a declarat purtătorul de cuvânt al Organizației de cooperare internațională a forțelor de poliție – Interpol, cu sediul general în orașul Lyon (Franța).
Interpol a precizat că nu a primit deocamdată nicio dispoziție în acest sens.
Aceste „note roșii“ sunt transmise de Interpol celor 188 de state membre pentru a cere arestarea și extrădarea suspecților.
Elveția a refuzat, luni, să îl extrădeze pe cineastul franco-polonez în Statele Unite ale Americii, așa cum ceruse justiția americană, care îl acuzase, în 1977, pe Roman Polanski de întreținere de „relații sexuale ilegale“ cu o minoră în vârstă de 13 ani.
Procuratura din SUA s-a declarat „dezamăgită“ de acest refuz și a anunțat că va continua să insiste pentru ca în acest caz să se facă dreptate.
Cineastul Roman Polanski a fost arestat la sosirea sa în Elveția în septembrie 2009. După mai multe luni petrecute în închisoare, regizorul franco-polonez a fost plasat în regim de arest la domiciliu în reședința lui de vacanță din Elveția, în așteptarea unei eventuale extrădări în SUA, unde este cercetat într-un caz de pedofilie vechi de peste 30 de ani.
Avocații regizorului franco-polonez încercau de mai multe luni, prin acțiuni în justiție, să evite o judecare a cazului pe teritoriu american. Ei au subliniat faptul că Polanski a efectuat deja o pedeapsă de 42 de zile, în urmă cu peste 30 de ani, în cadrul unui acord de înțelegere amiabilă cu procuratura americană, dezmințit însă, ulterior, de judecătorul care a instrumentat cazul.
În martie 1977, Roman Polanski, pe atunci în vârstă de 43 de ani, un regizor deja celebru pe plan mondial, a întreținut relații sexuale cu Samantha Geimer, în vârstă de 13 ani, după o ședință foto ce a avut loc în vila actorului Jack Nicholson.
Câteva săptămâni mai târziu, în timpul procesului în care era acuzat de viol în urma unei plângeri depuse de părinții victimei, Roman Polanski s-a declarat, mai întâi, nevinovat, schimbându-și ulterior strategia și recunoscându-și fapta.
Ulterior, regizorul a fugit în Europa, evitând de atunci să călătorească în țările care aveau tratate de extrădare cu Statele Unite ale Americii.
Autoritățile americane nu vor putea face apel față de decizia Elveției de a respinge cererea de extrădare a cineastului Roman Polanski în SUA, a anunțat Eveline Widmer-Schlumpf, ministrul elvețian al Justiției, într-o conferință de presă organizată, luni, la Berna.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane