Home Actualitate Primarul Poteraș – coleg de dosar la DNA cu fratele lui...

Primarul Poteraș – coleg de dosar la DNA cu fratele lui Elan, Fabian Schwartzenberg

DISTRIBUIŢI

Primarul sectorului 6, Cristian Poteraș, este învinuit de procurorii anticorupție  pentru manevrele cu terenuri pe care le-a făcut alături de bișnițari imobiliari precum Fabian Schwartzenberg, fratele mai mic al lui Elan Schwartzenberg, celebrul fante de Bamboo al Capitalei. În 2006, în plin boom imobiliar, cu complicitatea primarului sectorului 6, Cristian Poteraș, și a angajaților din subordine, Fabian Schwartzenberg, proaspăt sosit în România, a tras un tun de peste 20 milioane de euro, după cum susțin anchetatorii. Procurorii DNA l-au invitat ieri pe Poteraș la o „porție de declarații“ pentru a da explicații într-un dosar în care procurorii anticorupție au dispus începerea urmăririi penale în octombrie 2009. Potrivit rezoluției din 28 octombrie 2009, DNA a început urmărirea penală pe numele primarului sectorului 6, Cristian Constantin Poteraș, a lui Gheorghe Floricică, secretar, și în cazul altor patru funcționari publici, membri ai subcomisiei de aplicare a legii fondului funciar, Ștefan Preda, Dumitru Vultur, Daniel Moise și Petre Boncea. Procurorii arată, în rezoluția de începere a urmăririi penale, că, în datele  de 9 ianuarie 2006, 6 iunie 2006 și 20 iulie 2006, „ignorându-și atribuțiile conferite de lege, după o analiză superficială netemeinică, au propus validarea cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate a lui Cezar Căpățână, Șerban Alexandru Gheorghe Căpățână, Anica Cristea, Gheorghe Nica, Steliana Rădulea, Elena Năforniță și Gheorghe Jianu, pentru suprafața totală de 59.655,52 mp teren intravilan“.

Manevră imobiliară

În acest dosar, procurorii susțin că au fost reconstituite drepturi de proprietate pentru suprafața de 39.998,23 mp, compusă din patru loturi situate în zona încadrată de Splaiul Independenței și Calea Plevnei, respectiv o secțiune din imobilul nr. 332A de pe Splaiul Independenței. De asemenea, a mai fost dat un teren de 2251,24 mp pe Bulevardul Iuliu Maniu nr. 11B și 2740,76 mp lângă Stadionul Giulești. O altă suprafață, 2097,82 mp, a fost predată pe Splaiul Independenței nr. 332A. Tot pe Splaiul Independenței a mai fost retrocedat ilegal un teren de 1909,48 mp și alți 1054,70 mp pe strada Lt. Av. Gheorghe Caranda, se arată în rezoluția DNA de începere a urmăririi penale. Comisia de aplicare a legii fondului funciar a mai retrocedat un teren de 3053,68 mp pe strada Valea Oltului, unul tot în cartierul Drumul Taberei – de 1522,75 mp, și altul de 5044,86 mp pe Strada Sibiu, reprezentând o parte din parcul Favorit. Procurorii au dispus începerea urmăririi penale și pe numele șefului Serviciului Cadastru Date Urbane și Fond Funciar, Cristina Popescu, și pe cel al Dorinei Piftor, consilieri în Primăria Sectorului 6, pentru complicitate la abuz în serviciu. Cu alte cuvinte, o afacere tipic romånească: proprietarii aveau teren la țară, în Domnești, iar Poteraș le-a dat în buricul Capitalei, cu obligația să-l dea mai departe către proaspătul său prieten Fabian Schwartzenberg, sosit de curånd în țară. Sfidător, la finalul audierilor de circa 30 de minute, Poteraș a avut timp și de un mișto, afirmånd că: „DNA avea nevoie de locuri de parcare și a venit cu soluții tehnice“.

Fabian – interfața, Elan – sforarul

Persoanele care au primit, în realitate, terenurile necuvenite enumerate mai sus, sunt Fabian Schwartzenberg, Lucian Viorel Grecu, Valeriu Pandor și Marian Jean Căpățână, susțin procurorii. Terenurile au fost rupte de la Institutele de Biologie și Biochimie ale Academiei Romåne și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie (ICECHIM București). Cel mai mare beneficiar a acestui tun imobiliar a fost Fabian Schwartzenberg, fratele craiului de Dorobanți, Elan. Practic, acest tun imobiliar din 2006 a fost „nășirea“ lui Fabian în ale țepelor imobiliare pe care familia Schwartzenberg le practică în Romånia, sub ochii autorităților emasculate. Bineînțeles că pentru o astfel de afacere este nevoie de complicitatea unor nume grele din administrație și politică. Pentru această țeapă, frații Schwartzenberg și-au dat måna cu notăreasa Manuela Mitrea, soția pesedistului Miron Mitrea, cu primarul sectorului 6, Cristian Poteraș, și cu prefectul Capitalei de atunci, Mioara Mantale. La numai 20 ani, venit în țară de cåteva luni, Fabian Schwartzenberg a primit o combinație la cheie, care i-a adus la finalizarea ei un cåștig de cåteva milioane de euro. Banii de început, cåteva sute de mii de euro, i-au fost oferiți de Elan Schwartzenberg și de tatăl lor. Profitul nu s-a datorat vreunei activități productive, care să aducă beneficii investitorului și statului sau populației, ci prin implicarea într-o afacere de birou, în care s-au luat cu japca terenurile institutelor de cercetare. În urma „afacerii“, institutele au rămas doar cu o potecă de acces, urmånd ca în viitor să fie sugrumate, la propriu, de proiecte imobiliare megalomanice. Procurorii au analizat toate probele și au arătat cum Schwartzenberg a cumpărat un teren retrocedat dubios către mai mulți membri ai familiei Căpățånă. Căpățånă Cezar și Căpățånă Șerban Alexandru Gheorghe au primit în compensare pentru un teren moștenit la țară, în comuna Domnești, mai multe terenuri „echivalente ca valoare“, însumånd 4 hectare, în buricul Bucureștiului, pe Splaiul Independenței. Ziarul „Curentul“ a scris cu lux de amănunte despre această afacere făcută de clanul Schwartzenberg pe spinarea statului romån, care se lasă de ani buni muls de diferite grupuri de interese.

Tupeu de borfaș: „Cercetătorii sunt doar niște alcoolici“

Și cum tupeul nesimțit al unor astfel de șmenari nu are limite și este o trăsătură de familie, Fabian Schwartzenberg declara, în 2006, despre cei de la care furaseră aceste terenuri, că oricum nu merită locurile de muncă pentru că ori au probleme cu băutura ori sunt hoți. „Oricum, cercetătorii sunt aproape toți niște alcoolici. Dacă vin la lucru, vin să fure“, afirma, în 2006, mucosul bișnițar pe care „eficienta“ Justiție romånă se tot chinuie să îl prindă. Mai mult, tranzacțiile Căpățånă-Schwartzenberg au fost încheiate la notariatul Manuelei Mitrea, notar numit ilegal în funcție de securista și fosta ministresă a Justiției, Rodica Stănoiu. Manuela Mitrea a cåștigat într-o singură zi, pentru semnarea a trei hårtii amăråte de vånzare a terenurilor institutelor Academiei și ale ICECHIM-ului, în jur de 64.000 de euro. Deși probele sunt extrem de evidente, este posibil să asistăm din nou la un fiasco al Justiției romåne subordonate în numeroase cazuri mafiei imobiliare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.