La o zi dupa ce SUA anunta ca a renuntat la controlul asupra inchisoarii, Camp Cropper, in care se afla Mohamad Munaf, arestat în 2005 pentru implicare în răpirea celor trei jurnaliști români în Irak, avocatul cestuia publica intr-un cotidian de peste Ocean ca "forțele americane l-au transferat în custodie irakiană pe Munaf, procedura s-a incheiat saptamana aceasta", spunea Aziz Huq. Aparatorul sustinea ca informatiile despre viata celui care a fost condamnat in Romania, alaturi de Omar Hayssam, pentru terorism, veneau din partea familiei. Cotidianul americam The Salt Lake Tribune nota, in paginile sale si despre soarta altui cetățean american deținut de forțele SUA din Irak și suspectat inițial de terorism, Shawqi Omar. Munaf, ca și Omar, a epuizat toate căile legale în Statele Unite, ajungând până la Curtea Supremă, pentru a împiedica transferul său către autoritățile irakiene.
El a argumentat că se teme de tortură și de execuție în cazul custodiei irakiene, dar justiția americană și-a declinat competența de a judeca acest caz. Irakul a preluat aproape 1.300 de deținuți de la Camp Bucca, închisoare în care timp de șapte ani forțele americane au plasat mii de cetățeni irakieni pe care îi aresta în cursul a diverse operațiuni, precizează The Salt Lake Tribune. Arestat de forțele SUA din Irak în mai 2005, după eliberarea jurnaliștilor români, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de justiția irakiană, dar ulterior o Curte de Apel de la Bagdad a decis, în 2008, rejudecarea lui. Deținutul, care are cetățenie irakiană, română, dar și americană, urma să fie predat de autoritățile americane autorităților irakiene. Până acum nu au mai existat informații că acest transfer a avut loc.
Camp Cropper era ultima închisoare irakiană aflată sub autoritatea americanilor. În 24 aprilie 2008, Curtea de Apel București l-a condamnat în lipsă pe Mohammad Munaf la 10 de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi timp de cinci ani după executarea pedepsei, precum și la plata a 2.000.000 de euro daune morale jurnaliștilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie Jeanne Ion. Instanța l-a mai obligat și la plata a 100.000 lei cheltuieli judiciare către stat.De asemenea, magistrații au respins cererea de expulzare a lui Mohammad Munaf de pe teritoriul statului român după executarea pedepsei.În România, Munaf a fost acuzat de infracțiune la legea privind combaterea terorismului..Omar Hayssam și Mohammad Munaf (în lipsă) au fost trimiși în judecată în 17 octombrie 2005, pentru acte de terorism prevăzute în Legea 535/2004. Potrivit procurorilor, cei doi au aranjat cu o grupare teroristă din Bagdad răpirea jurnaliștilor români Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Eduard Ovidiu Ohanesian.
În martie 2005, cei trei jurnaliști au plecat în Bagdad pentru a realiza o serie de reportaje despre noua administrație irakiană. Deplasarea a fost finanțată de controversatul om de afaceri sirian Omar Hayssam și de prietenul acestuia, irakianul Mohammad Munaf, care, pentru a nu da de bănuit, a fost luat în captivitate odată cu jurnaliștii români. Criza ostaticilor din Irak a luat sfârșit la 22 mai 2005, când cei trei jurnaliști au ajuns în țară.
În ceea ce-l privește pe Omar Hayssam, Curtea de Apel București a decis condamnarea lui la 20 de ani de închisoare în baza Legii privind prevenirea și combaterea terorismului, raportat la articolul 189 Cod Penal privind lipsirea de libertate a unei persoane și la 10 ani interzicerea unor drepturi. Hayssam a dispărut între timp din țară.