Învățământul românesc își accelerează pașii în ritmul tehnologiei. Manualul digital, marea surpriză pregătită elevilor de clasa întâi, va fi lansat în anul școlar 2013 – 2014. Într-un interviu acordat ziarului nostru, prof. Radu Jugureanu, directorul departamentului AeL eContent din SIVECO Romania, ne-a spus cât de mult ține pasul învățământul cu nevoile elevilor și cum va fi însuflețită cartea scrisă de imagine, sunet și culoare.
Curentul: Domnule profesor, ce înseamnă AeL eContent din titulatura dumneavoastră?
Radu Jugureanu: Zilele acestea am primit o veste grozavă de la Londra. Am reușit să fim nominalizați în lista celor 20 de câștigători EdTech 20, alături de firme de eLearning din Marea Britanie, Suedia, Danemarca, Germania. Topul se referă practic la Fastest Growing and Most Innovative e-Learning Companies din Europa. Este un motiv de mândrie personal pe care nu mă pot abține să nu îl invoc încă de la început.
AeL este Advanced eLearning unde prin e înțeleg enhanced, deci AeL eContent este o dublă subliniere a calității conținutului educațional multimedia interactiv pe care noi îl creăm cu dragoste pentru elevi de pe trei continente. Practic, fiecare cuvânt din această sintagmă are un sens bine definit. AeL este un produs al SIVECO Romania care sprijină procese educaționale pe trei continente. Există AeL eContent de care se ocupă echipa pe care o conduc. Există AeL LMS/LCMS – platforma de eLearning dezvoltată de experți din SIVECO, cum multe companii în lume și-ar dori să aibă. Tot la noi se dezvoltă ASM/BDNE – baza națională de date a educației, harta școlară, examene naționale și alte proiecte de management educațional. Și mai există servicii AeL care înseamnă formarea profesorilor, instalare, call center etc.
Conținutul este o formă agregată de informație educațională pe care elevii o transform în cunoaștere și care se definește pe baza unor teorii ale cunoașterii care ne spun ce trebuie să se întâmple la ora de clasă. Obiectivele educaționale, așa cum au fost definite în taxonomia lui Benjamin Bloom și Lorin Anderson, sunt a cunoaște, a înțelege, a aplica, a analiza, a sintetiza, a evalua, a crea. După Anderson, „învățarea care are sens le oferă elevilor cunoștințele și procesele cognitive de care au nevoie pentru a putea rezolva probleme”. Noi facem acest lucru prin tot ce am furnizat școlilor.
Curentul: La ce anume vă referiți?
Radu Jugureanu: Vreau să spun că prin introducerea instrumentelor IT am schimbat învățarea prin memorare în învățare prin cunoaștere. Transferăm în mod inteligent informație. O întreagă echipă de profesioniști lucrează pentru asta – informaticieni, profesori, designeri, psihopedagogi. SIVECO oferă azi soluții de eLearning în 26 de țări.
Curentul: Și puteți măsura rezultatele? Aveți un feed-back?
Radu Jugureanu: Calitatea unui sistem educațional este definită de un șir de procese: curriculum adecvat, formarea inițială a profesorilor, context socio-economico-cultural, tradiție, motivație etc. Pe de altă parte, școala nu este o insulă într-un context social. Cum este societatea așa este și școala. Adică, nu te poți aștepta ca folosind un produs, oricât de bun ar fi acesta, care sprijină un process, să poți rezolva toate problemele sistemului educațional. Eu cred că ce am reușit să facem în România este un prim pas care trebuie continuat. L-am făcut în 2001, odată cu dezvoltarea Sistemului Educațional Informatizat. M-ați întrebat de feed-back. Da, avem un feed-back. Un studiu al Universității din București din 2008 arată că 89% dintre elevii care folosesc conținut educațional multimedia interactiv au transformat obligația de a învăța în motivație.
Cum a început?
În 2001 existau doar 3 calculatoare pentru fiecare 100 de elevi din învățământul gimnazial și 5 calculatoare pentru fiecare 100 de elevi de liceu. În medie, pentru fiecare 100 de elevi reveneau 3.5 calculatoare conectate la Internet. Azi sunt peste 15.000 de laboratoare informatizate dotate cu tehnologie de vârf, 192.000 desktop-uri și laptop-uri livrate în școli, peste 25.000 obiecte individuale de învățare, la 21 de materii.
Curentul: Ce sunt obiectele individuale de învățare?
Radu Jugureanu: Sunt resurse educaționale – Reusable Learning Object (RLOs) – care conțin text, film, animații, simulări, hărți, jocuri, evaluări, elemente combinate, elemente 3D. Avem în acest moment peste 45.000 de RLO dezvoltate pentru diferite țări, pentru diferite culture educaționale. Pentru lumea arabă de pildă biblioteca AeL eContent este cea mai voluminoasă. Dar și conținut educațional dezvoltat pentru țările vorbitoare de limba rusă, dar și pentru GGfL (Global Grid for Learning), platforma britanică de conținut educațional. Adică, România este una dintre puținele țări exportatoare de sisteme educaționale și asta trebuie spus cu glas tare.
Curentul: Cât de modernă este școala de acum? Ține pasul cu ce vor elevii, cu ce are nevoie piața muncii?
Radu Jugureanu: Educația, la nivel mondial, cu foarte puține excepții, nu răspunde încă atributului numit secolul XXI. Sala de clasă arată ca cea din secolul al XVII-lea. Avem bănci, avem tablă și profesori care vorbesc foarte bine. Pe partea cealaltă se găsesc elevii care sunt formați din punct de vedere mental într-un alt mod, prin utilizarea calculatorului, și așteaptă un feed-back imediat. Copilul vine de la jocurile pe computer unde feed-back-ul este imediat, utilizează telefonul mobil și primește un răspuns instantaneu. În schimb, școala dă feed-back peste o zi, peste o săptămână, peste o lună. Dacă am învia un profesor de acum 300 de ani, sala de clasă de azi i-ar fi foarte familiară și ar continua probabil prelegerea de acolo de unde a lăsat-o când încă mai trăia. Vreau să spun că odată cu apariția internetului toate subsistemele sociale au marcat sfârșitul postmodernismului, cu o singură excepție: sistemele educaționale.
Curentul: Și cum se pot schimba lucrurile?
Radu Jugureanu: Trebuie în continuare să elaborăm proiecte naționale strategice pentru agregarea celor mai bune mijloace și metodologii didactice care pot aduce profit cognitiv și răspuns afectiv pentru creșterea competitivității economice a României. De fapt despre asta este vorba. Este necesar să construim o țară competitivă economic. Și asta se face prin sistemul educațional în primul rând. Altminteri vom fi independenți doar declarativ.
Curentul: Credeți că poate fi înlocuit sistemul tradițional de învățare de computer?
Radu Jugureanu: Prezența calculatorului în actul educational trebuie să aibă doar un caracter complementar. Trebuie să fie un instrument didactic ca oricare altul, dar conectat la dinamica tehnologică a vremurilor. Rolul conținuturilor educaționale – acele informații la care putem avea acces mult mai rapid prin utilizarea calculatorului și pe care le putem transforma în cunoaștere – este însă determinant pentru domeniul cognitiv. Determinant însă doar pe o direcție. Și nu în mod exclusiv. Cunoașterea este facilitată în proporție foarte mare de către profesor care mai are în sarcină și celălalt domeniu esențial al unei formări armonioase: domeniul afectiv.
Așadar, recomandarea tuturor experților în educație se rezumă la caracterul complementar al utilizării IT&C în procesul didactic. Și cu siguranță nu cred că vom apuca timpurile în care profesorul să dispară din ecuația școlii, chiar dacă vorbim din ce în ce mai mult de avantajele tehnologiei, de laboratoare virtuale, de învățarea colaborativă asigurată de tehnologia Multitouch, de Augmented Reality.
Curentul: Ce înseamnă Augmented Reality?
Radu Jugureanu: Din punct de vedere tehnic Augmented Reality (AR) este una din tehnologiile emergente care pot aduce o importantă valoare adăugată procesului de predare – învățare – evaluare. În esență, Augmented Reality înseamnă îmbogățirea percepției realității prin suprapunerea unor elemente virtuale precum informații de tip text, resurse grafice animate, obiecte 3D sau audio.
Augmented Reality este o tehnologie nouă care captivează elevii și face conținutul educațional mult mai atractiv, ceea ce e un factor esențial în procesul de învățare.
Ce oferă Augmented Reality
Avantajele majore aduse de această tehnologie sunt generate de modul de redare a elementelor virtuale, prin suprapunerea acestora pe realitatea percepută de elev și prin manipularea directă a obiectelor. Acest lucru îmbunătățește cunoșterea spațială și oferă un mod mult mai natural de a interacționa cu conținutul științific, spre deosebire de manualul tipărit sau lecțiile digitale tradiționale care folosesc interfețe de tip desktop.
Prin aplicațiile educaționale dezvoltate în cadrul departamentului nostru de AeL eContent în care folosim tehnologia Augmented Reality încercăm să găsim cele mai utile scenarii pedagogice și în același timp să dezvoltăm o direcție clară de utilizare a acestei tehnologii în educație. Este vorba așadar în continuare de inventivitate didactică mai mult decât de performanță tehnologică.
În general și nu numai aplicabil pe tehnologia AR avem de sprijinit un proces didactic si pentru asta căutam și găsim cele mai potrivite tehnologii IT. Și nu invers. Adică nu plec de la tehnologie și văd eu pe urmă unde s-ar potrivi.
Curentul: Să trecem la un subiect foarte fierbinte: manualele digitale. Cum vor arăta? Aveți un prototip?
Radu Jugureanu: Desigur. În etapa de cercetare am definit un model funcțional pentru manualele digitale prin care să asigurăm trecerea de la reproducerea informației la crearea cunoașterii de către elevi. În baza cercetării fundamentale și aplicative am strucurat conținutul unui manual digital care să cuprindă activități multimedia de învpățare în mod continuu și nu secvențial. Am elaborat deja prototipuri funcționale, iar evaluarea calitativă făcută în interiorul școlilor a relevat că profesorii și elevii sunt pregătiți să îmbrățișeze noua tehnologie. Suntem bucuroși că am reușit să creăm efectul de imersivitate pe care îl așteptăm de la un manual digital. La realizarea elementelor de interactivitate am luat în considerație atât atributul specific tabletelor ca tehnologie mobilă, dar mai ales cele mai recente cercetări mondiale privind psihopedagogia școlară.
Curentul: Câte manuale ați făcut?
Radu Jugureanu: Până acum am realizat patru manuale: geografie, istorie, fizică, abecedar. Abecedarul, de exemplu, asigură sentimentul de imersiune, poveste, joc, scoate elevul dintre cei patru pereți ai sălii de clasă. Informațiile sunt transmise auditiv și vizual. Lecțiile sunt interactive – copiii descriu, aplică, analizează, compară, asociază. Lecțiile au animații, imagini, experimente, filme. Ele se salvează local și în cloud astfel că în procesul educațional participă nemijlocit nu numai elevul și profesorul, dar și părintele care poate urmări și evalua activitatea copilului. Noi credem că aceste manualele digitale vor oferi copiilor o experiență de învățare naturală, alături de manualele tipărite.
Dragoș Stănculescu