Secolul XXI este secolul depresiei. Cel puțin așa susțin reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății. Traiul sub stres, invazia de informații, șomajul, nivelul de solicitare din ce în ce mai înalt și toate celelalte aspecte „rele“ ale vieții îi aduc de cele mai multe ori pe oameni în pragul depresiei. Greșeala pacienților care suferă de această tulburare este, în primul rånd, că ezită să se adreseze psihologului clinician. Președintele Colegiului Psihologilor din Romånia, prof. dr. Mihai Aniței, a afirmat, ieri, că „depresia este o tulburare în care «vioara întåi» trebuie să fie psihologul“. Potrivit acestuia, mulți dintre pacienții cu depresie au tendința de a „se arunca în brațele medicului psihiatru, care le dă un pumn de medicamente, iar aceștia devin o legumă“. Aniței a atras atenția asupra faptului că în cazul pacienților cu depresie „esențială“ este comunicarea cu medicul psiholog.
În țara noastră, serviciile psihologilor sunt decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) numai dacă pacienții au bilete de trimitere de la neurolog, psihiatru sau oftalmolog. În opinia reprezentanților psihologilor aceste trimiteri ar trebui date direct de medicul de familie. Potrivit președintelui Colegiului Psihologilor din Romånia, CNAS „nu recunoaște profesia de psiholog și nu există contracte directe cu psihologi“. „Dorim ca reprezentanții CNAS să ne permită stabilirea unui contract pentru decontarea serviciilor prestate celor care apelează la psiholog. Dacă s-ar deconta aceste servicii mulți oameni ar înțelege că ar putea apela la psihologi“, a afirmat prof. dr. Mihai Aniței.
O ședință la psiholog variază între 50 și 100 de lei, după cum a precizat președintele Colegiului Psihologilor din Romånia.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane