Incapacitatea Ministerului Sanatatii si Familiei de a administra criza medicamentelor se prelungeste si in 2003. Dupa protestele farmacistilor, primii afectati de indisciplina de plata afisata de autoritati, urmeaza acum iesirile la rampa ale producatorilor internationali de medicamente.
Prima companie care a recurs la -represalii- este GlaxoSmithKline, lider pe piata farmaceutica romaneasca. -La sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, compania noastra a hotarat sa limiteze vanzarile de medicamente compensate sau gratuite. (…) Cererile de medicamente pentru HIV/SIDA, precum si cele pentru bolnavi in stadii terminale au continuat sa fie onorate integral in tot acest timp. Decizia legata de limitarea livrarilor a fost datorata nivelului mare de datorii acumulate in sistemul medical si, implicit, de catre compania noastra. La inceputul lunii ianuarie a acestui an am inceput sa marim nivelul de livrari, astfel incat sa venim in intampinarea nevoilor pacientilor, dar in acelasi timp sa ne mentinem ca o companie financiar viabila si functionala-, ne-a declarat Ioana Enache, PR Manager GSK.
Ca de obicei, autoritatile ne asigura ca lucrurile sunt sub control, chiar daca accesul populatiei la medicamente este din ce in ce mai redus. -Ministerul Sanatatii si Familiei si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate acorda toata atentia acoperirii datoriilor inregistrate la finele anului 2002 catre producatorii si distribuitorii de medicamente-, precizeaza un comunicat al Directiei Farmaceutice din Ministerul Sanatatii.
In cursul zilei de astazi, ministrul sanatatii, Daniela Bartos, va avea o intalnire cu reprezentantii producatorilor internationali de medicamente. Pe langa discutiile referitoare la recuperarea creantelor, vor fi puse pe tapet nemultumirile companiilor straine fata de metodologia compensarii aplicabile in acest an.