Zahărul dăunează organismului, deși puține persoane știu acest lucru. Mulți specialiști îl numesc chiar „otrava albă“. Și asta deoarece corpul uman este construit în așa fel încât să metabolizeze zaharuri complexe din alimente precum fructe, legume, miere, cereale.
Astfel, atunci când acesta primește o substanță atât de concentrată cum este zahărul, face mai multe eforturi pentru a o procesa, acestea ducând, în timp, la apariția mai multor dezechilibre.
În plus, există persoane care consumă foarte multe dulciuri și care spun că nu pot renunța la ele pur și simplu, pentru că simt nevoia de dulce. Explicația constă în faptul că zahărul poate crea dependență. Pentru a încerca să te eliberezi de această nevoie, news.com.au îți oferă cinci sfaturi, care au fost preluate și de ziare.com.
1. Ia atitudine!
Dacă vrei să reușești, nu trebuie să te gândești că vei fi privat de ceva renunțând. Pur și simplu nu pierzi nimic. Din contră, câștigi mai multă sănătate stopând o dependență care are multe efecte negative asupra corpului tău.
Gândește-te cu milă la cei din jurul tău care cred că zahărul este bun și încearcă să le explici și lor cât de periculos este. După ce vei fi conștient și convins că renunțarea la acesta îți va aduce beneficii, străduința în sine va părea mult mai simplă decât crezi.
2. Renunță la obiceiurile asociate consumului de zahăr!
Un alt pas important este să identifici obiceiurile care te încurajează să consumi zahăr. Asocierea a două plăceri face ca renunțarea să fie și mai grea, însă dacă ai voință, vei reuși.
Spre exemplu, multe persoane s-au obișnuit să mănânce ceva dulce atunci când se uită la un program preferat de la televizor. Pentru a scăpa de această tentație, cel puțin o perioadă, poți să încerci să faci altceva plăcut în loc să te uiți la TV sau să mănânci ceva sărat, în loc de dulciuri. De asemenea, o altă tentație puternică este cea a grupului. Atunci când ieși în oraș cu prietenele tale și acestea își cumpără câte o înghețată și te îndeamnă și pe tine să iei una, este mult mai greu de rezistat. Poți încerca să luați o hotărâre comună în acest sens și să evitați toate acest aliment sau să le spui că pur și simplu tu vrei să renunți și să nu te mai îmbie.
3. Înlătură alimentele dulci din casă!
Scoate din casă toate alimentele dulci, ca să faci față mai ușor. Elimină ciocolata, biscuiții, băuturile dulci – atât cele fără alcool, cât și cele cu alcool -, iaurturile dulci, în general tot ce înseamnă aliment procesat, bogat în zahăr. Dacă vezi că pe o cutie de cereale scrie că are miere sau stafide, ar fi bine să verifici conținutul de zahăr deoarece, în multe cazuri, producătorii adaugă zahăr, dar scot în evidență folosirea unor ingrediente naturale, cum ar fi mierea, pentru a atrage cumpărătorii.
4. Înarmează-te cu răbdare!
Deși pare foarte greu de crezut, odată ce ai trecut peste perioada de început, în care îți este gândul numai la dulciuri, vei vedea că, în câteva săptămâni, pur și simplu nu vei mai simți nevoia să consumi așa ceva. Ai răbdare și încurajează-te să treci de cele mai grele ispite, cele care apar imediat după aplicarea hotărârii de a renunța.
5. Reconsideră-ți opțiunile alimentare!
După ce ai pornit pe această cale, ține cont și de faptul că, deși există multe alimente care conțin fructoză, substanță care se găsește și în zahăr, asta nu înseamnă că trebuie să renunți și la ele, deoarece acestea nu au același efect dăunător. Fructele au fructoză, în unele cazuri chiar în cantități mari; însă acestea conțin și fibre și apă, care ajută la o metabolizare firească a substanței. Legumele, de asemenea, toate conțin fructoză, dar ea devine nesemnificativă prin prisma cantității de fibre pe care acestea o au.
Totodată, este bine să alegi produse lactate cât mai simple, fără diferite arome, și să eviți carnea marinată, care conține zahăr. În ce privește pâinea, trebuie să știi că toate tipurile de pâine au o anumită cantitate de zahăr. Cea neagră este însă mai indicată deoarece are cantități mai mici de fructoză și conține de aproape două ori mai multe fibre decât cea albă.