București, 9 septembrie 2014: Festivalul Național de Parenting ‘În Familie’ (http://festivalparenting.ro), care va avea loc în perioada 26-28 septembrie la Sala Palatului, în București, anunță finalizarea agendei de workshop-uri pentru părinți.
O parte dintre workshop-urile acestui festival adresează subiecte tabu la români, precum divorțul, sexualitatea, boala mentală sau dizabilitățile fizice la copii, ADHD sau autism. Aceste tabuuri sunt strâns legate de prejudecățile sociale, de stadiul de evoluție economică, precum și de educația socială precară, și stârnesc nenumărate frici și neliniști în rândul părinților.
Spre deosebire de mituri, tabuurile sunt adevărate. Consecințele pe care le are asupra copiilor perpetuarea acestor tabuuri sunt stima de sine redusă, rușine față de propriul corp, imaturitate emoțională, timiditate, neîncredere în sine, iar la maturitate relații de cuplu disfuncționale.
Tabuurile vor fi discutate în workshop-urile de comunicare, despre sex fără rușine, despre ADHD sau despre cuplul parental. Întreaga agendă a festivalului http://festivalparenting.ro/agenda-festivalului/
“Scopul festivalului este acela de a atenționa părinții că metodele „de pe vremea mea”, nu mai funcționează astăzi, că părintele trebuie să se informeze despre educația copilului, și să citească nu numai cărți pentru primii trei ani de viață. Părinții trebuie să renunțe la autosuficiența educării „la întamplare”, aruncând niște semințe „să vedem ce iese”. Totodată este important pentru părinți să înțeleagă, că și atunci când copiii lor nu vorbesc, ei sunt foarte conștienți de ceea ce se întâmplă în familie”, declară Mirela Horumbă, psiholog și inițiator al Festivalului National de Parenting ”În Familie”.
Festivalul Național de Parenting ”În Familie”, prin seria de workshop-uri propuse este o „trusă pentru acasă„ cu instrumente practice pe care părinții le pot folosi în situații concrete.
•Gestionarea furiei copilului, gestionarea tensiunii părintelui sau cum să eviți cearta în procesul de educare al copilului.
•Creșterea încrederii de sine a părintelui, pentru a putea fi un model pentru copil.
•Cum pot părinții de astăzi să aibă o relație armonioasă cu copiii, așa cum și-au dorit să fi fost relația cu proprii părinți.
•În calitate de părinte, cum să faci diferența dintre tehnicile de educare prin dresaj vs. educarea socială benefică.
Festivalul Național de Parenting ‘În Familie’ se adresează în special părinților, care au copii de toate vârstele (0 – 18 ani) și este prima inițiativă de amploare națională (București (2014), Cluj și Timișoara (2015)) în domeniul parenting-ului.
În cadrul acestui festival vor exista 30 de workshop-uri pentru părinți, 30 de workshop-uri pentru copii, peste 50 de specialiști români în domenii care țin de dezvoltarea copiilor.
Structura workshop-urilor este construită pe trei paliere – educație fizică, educație mentala, educație emoțională și pe segmente de vârsta ale copiilor 0-3 ani, copii preșcolari, școlari și adolescenți. De asemenea, există sesiuni care adresează problematici generale și la care poate participa orice părinte.
În cadrul evenimentului, va exista o zonă de workshop-uri, completată de o zonă expozițională.