Economia si, in special, masurile care trebuie luate pentru ca Uniunea Europeana sa isi poata mentine promisiunea de a deveni cea mai competitiva economie a lumii pana in 2010 vor fi in topul agendei urmatorului summit european, programat pentru luna martie. Reiese cu claritate acest lucru dintr-un document care urmeaza sa fie prezentat astazi de catre Comisia Europeana si in care Bruxellesul isi exprima ingrijorarea cu privire la situatia actuala din interiorul Uniunii. Mai precis, anticipeaza Comisia, Europa nu ar putea atinge nivelul de competitivitate pe care si l-a propus, pentru ca actuala crestere economica a Uniunii este lenta, iar discrepantele dintre economiile tarilor membre se fac tot mai mult simtite.
O Europa cu doua viteze, impartita intre performantele economice ale tarilor nordice si incetinirea ritmului de dezvoltare a statelor din sudul continentului – Grecia, Spania si Portugalia. La mijloc, economiile mari ale Frantei, Italiei si Germaniei, ale caror perspective nu sunt deloc incurajatoare. Diferentele economice vor fi exacerbate dupa includerea celor 10 noi state membre. Acesta este tabloul pe care il zugraveste Comisia de la Bruxelles in documentul pe care il va face public astazi.
Anticipand continutul documentului, premierul grec Costas Simitis, a carui tara detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, a declarat: -Suntem in plina perioada de recesiune globala si trebuie sa devenim mai competitivi ca Uniune-. Este, de fapt, un mod direct de a impulsiona statele membre al Uniunii Europene de a pune in practica principiile Strategiei de la Lisabona din anul 2000. Diminuarea somajului, alocarea unui buget substantial pentru cercetare si cresterea productivitatii ar fi principalele coordonate ale acestei strategii, care ar urma sa aduca Uniunea Europeana inaintea Statelor Unite si a Japoniei pana in 2010. Analiza Comisiei de la Bruxelles avertizeaza insa ca doar Suedia, Finlanda si Danemarca respecta ritmul reformelor convenit prin Strategia de la Lisabona si ca Grecia, Spania si Portugalia sunt ultimele pe lista in ceea ce priveste majoritatea indicatorilor care dau masura competitivitatii economice. In aceste conditii si in perspectiva ingrijoratoare a unui posibil blocaj institutional dupa extinderea cu 10 noi state membre, Comisia de la Bruxelles atentioneaza asupra importantei deosebite pe care o au urmatoarele 12 luni pentru viitorul Europei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane