Ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu, este decis sa puna capat la ceea ce el considera a fi -foloase materiale necuvenite-, in cazul asigurarilor suplimentare de maternitate. -Nu este corect ca persoanele care nu au cotizat niciodata la Fondul de asigurari sociale sa beneficieze de facilitatile Legii 19/2000-, considera Marian Sarbu. Totodata, el a declarat ca, pana la finele trimestrului I al anului in curs, va fi definitivat un proiect legislativ care sa puna ordine in sistemul asigurarilor sociale suplimentare.
-Desi sunt obligati sa contribuie la Fondul de asigurari sociale toti cei in varsta de peste 18 ani care obtin un venit mai mare de trei salarii medii brute pe an, sunt altii care n-au inteles aceasta prevedere a legii si solicita potentialele avantaje financiare… Una este sa ai calitatea de asigurat pe o perioada mai mare si sa soliciti o suplimentare de asigurare pentru a beneficia – implicit – de prevederile Legii 19/2000, si cu totul alta este situatia in cazul celor care n-au platit aceste asigurari, dar care se gandesc sa profite de pe urma acestei posibilitati-, a precizat si secretarul de stat in MMSS, Petre Ciotlos, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale.
S-a nascut Fondul asigurarilor de risc…
Din luna ianuarie 2003, fiecare angajator este obligat, prin Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, sa contribuie la crearea Fondului pentru accidente de munca. Contributia este lunara si reprezinta, potrivit legii, 0,5% din fondul de salarii.
-Aceasta contributie nu reprezinta neaparat o contributie in plus, ea fiind mai degraba o reorganizare unitara si eficienta a cheltuielilor ocazionate de manifestarea riscurilor de accident de munca si boala profesionala-, este de parere Ion Giurescu, secretar de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Principalul argument al reprezentantilor MMSS pentru crearea acestui fond il constituie nedeclararea accidentelor de munca, atunci cand acestea au loc, pe fondul unei cresteri a accidentelor de munca la nivel national.
…dar va iesi din -cortul de oxigen- abia la anul!
Desi angajatorii platesc, incepand de anul acesta, contributia pentru crearea acestui fond, beneficiari ai acestuia vor fi de anul viitor. -Legea nu se poate aplica pentru asigurati, devreme ce nu exista contributia-, a explicat Giurescu, care a estimat ca, la sfarsitul acestui an, fondul se va ridica undeva la 1.800 miliarde de lei.
Incepand de anul viitor, contributia la Fondul pentru accidente de munca – ce este atributul exclusiv al angajatorilor – va fi cuprinsa intre 0,5% si 4% din fondul de salarii. -Pentru ca fondul sa poata functiona incepand cu 1 ianuarie 2004, s-a stabilit ca anul acesta angajatorii sa plateasca o contributie uniforma, la limita prevazuta de lege, respectiv 0,5% din fondul de salarii-, a precizat ministrul muncii.
Fara foc nu iese fum…
Inspectia Muncii, Casa Nationala de Pensii si Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca sunt verificate, in aceasta perioada, de Corpul de Control al ministrului muncii, pentru depistarea unor eventuale cazuri de coruptie, a mai precizat Marian Sarbu.
-Corpul de Control al ministrului analizeaza toate zonele posibile de coruptie din cadrul ministerului. Iar aici ma refer la Inspectia Muncii, Casa de Pensii si munca in strainatate. Impreuna cu Corpul de Control al primului-ministru cautam coruptia, iar daca o vom gasi in una din aceste zone o vom face publica-, a precizat Marian Sarbu.
Ministrul nu a facut referire la nici un caz concret sau vreo reclamatie facuta in acest sens, precizand doar ca este -o actiune normala, menita sa limpezeasca unele lucruri-. El nu a precizat o eventuala data la care vor fi anuntate rezultatele acestui control.
Saracii – mai putini, mai necunoscuti…
Romania are mai putini saraci fata de acum doi ani, gratie politicilor sociale coerente de crestere a venitului minim pe economie, a salariilor bugetarilor, a scaderii fiscalitatii pentru salariati si a masurilor concrete de protectie sociala, considera ministrul muncii.
-La preluarea mandatului, rata saraciei era situata undeva la 43%, insa pot sa apreciez ca ponderea populatiei sarace a scazut semnificativ in ultimii doi ani, acum situandu-se undeva in jurul a 35%-, este de parere Sarbu.
-Este doar o estimare facuta pe realitatile sociale, fara sa aiba la baza un studiu amanuntit. In orice caz, incepand din luna martie, experti ai Bancii Mondiale vor incepe o analiza de studiu referitor la acest flagel-, a precizat ministrul muncii.
Salariul minim pe economie, in crestere vizibila. Dar nu palpabila…
Pentru anul 2003, se estimeaza ca peste 590.000 de persoane vor beneficia de ajutoare banesti conform Legii venitului minim garantat, fiind alocate de la bugetul ministerului peste 6.180 miliarde de lei pentru sustinerea acestui program. La aceasta suma se adauga alte 5.885 miliarde de lei, suma alocata pentru acordarea celorlalte tipuri de ajutoare sociale – alocatie pentru copii, subventii, ajutoare de urgenta etc.
Ministrul a amintit si de majorarea venitului minim pe economie, de care beneficiaza in mod direct peste 300.000 de persoane.
-La acestea se adauga toti salariatii din economia nationala, insa cele 300.000 de persoane vor beneficia in mod direct de aceasta marire. Interesant este faptul ca aproape 86% din salariatii care realizeaza venitul minim pe economie se regasesc in sistemul privat-, a precizat Sarbu.
Salariul minim nu este negociabil. Patronii si orice angajator sunt verificati de Inspectia Muncii daca respecta prevederile legale privind salariul minim in negocierea colectiva. Orice negociere a salariilor incepe de la 2,5 milioane de lei in sus. Incalcarea acestei prevederi inseamna incalcarea legii si se sanctioneaza cu amenzi de la 10 la 20 milioane de lei.