Moneda unica europeana s-a apreciat ieri, fata de dolarul american, pana la cel mai favorabil curs din ultimii trei ani, respectiv de 1,0597 dolari pe unitate, sub efectul cumulat al rezultatelor economice favorabile publicate recent si al declinului economic american. Productia industriala din Franta a crescut cu 1,2%, in luna noiembrie 2002, dupa declinul considerabil remarcat in octombrie. Aceasta evolutie a depasit de trei ori cifra estimata de analisti. Companiile germane au raportat, la randul lor, o crestere a productiei de 2,5%, pentru aceeasi perioada. Datele statistice au impulsionat sperantele investitorilor privind redresarea celor mai mari economii din zona euro, care ar putea evita, in acest fel, o perioada de recesiune.
Pe de alta parte, dolarul a coborat pana la minime neatinse in ultimele 36 de luni fata de principalele monede europene, pe fondul tensiunilor de pe piata inainte de publicarea rezultatelor din sectorul american de retail. -Rezultatele sectorului american de consum vor reprezenta un sistem important de referinta pentru fixarea previziunilor privind economia Statelor Unite. Slabiciunea monedei americane, cumulata cu datele favorabile din zona euro, a incurajat achizitiile de valuta europeana-, a apreciat analistul Francesca Fornasari, de la banca de investitii Lehman Brothers. Dolarul se tranzactiona, luni, cu 1,381 de franci elvetieni pe unitate, in apropierea minimului din ultimii patru ani, de 1,378 de franci elvetieni pe unitate, stabilit la finele saptamanii trecute. Interventia autoritatilor de la Tokio nu a putut preveni nici o noua depreciere fata de yenul japonez, paritatea dolarului de 118,13 yeni pe unitate reprezentand cel mai nefavorabil curs inregistrat din luna septembrie 2002.
In afara incertitudinilor economice, dolarul trebuie sa faca fata si tensiunilor politice provocate de posibilitatea declansarii unui razboi impotriva Irakului si de conflictul legat de programele nucleare derulate in Coreea de Nord.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane