Home Fără categorie Niculae asteapta din nou pomana statului

Niculae asteapta din nou pomana statului

DISTRIBUIŢI

Surse din cadrul Societatii Nationale Tutunul Romanesc ne-au dezvaluit ca actuala conducere a societatii -pedaleaza- pe ideea obtinerii unei noi reesalonari a datoriei cu mult peste 3.000 miliarde de lei (circa 100 milioane de dolari) la bugetul de stat. Acesta ar fi si motivul optimismului afisat de Tudora Lupa, directorul general al SNTR, care a pronosticat, la sfarsitul anului trecut, reluarea activitatii principalului producator autohton la inceputul lunii februarie a anului curent. Reamintim ca Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor a ridicat SNTR licenta de fabricatie, urmare a datoriilor restante acumulate de aceasta la bugetul de stat, nemaiavand dreptul sa vanda pana atunci decat stocurile de tigarete. Drept pentru care conducerea SNTR face eforturi disperate pentru a identifica acea prevedere legala care sa permita reesalonarea datoriilor. Miercuri si joi insa, conducerea SNTR s-a aratat foarte increzatoare, de ochii delegatiei sindicale, condusa de Petre Istrate, liderul de la fabrica Targu Jiu. Tudora Lupa le-a spus celor din sindicate ca productia va fi reluata, de la 15 februarie, problema urmand a fi rezolvata, dupa cum afirma liderii sindicali ca au auzit-o pe directoare, -cu ajutorul OUG 40/2002-, care -poarta-n tolba- mult-ravnitele reesalonari. Sindicalistii au sesizat insa ca tocmai ordonanta in cauza interzice reesalonarea dorita de conducerea agreata de controversatul afacerist Ioan Niculae.


Doar o -pasta corectoare- ar permite aplicarea OUG 40 cum vor baronii SNTR

In timp ce ministrul Ilie Sarbu a dat un ultimatum Tutunului Romanesc, conducerea producatorului autohton de tigarete inca mai spera sa obtina cea de-a treia reesalonare a datoriilor din istoria societatii, lucru interzis, spun surse din Consiliul Concurentei, atat de legislatia romana, cat si de normele comunitare in vigoare. Concret, conducerea SNTR a afirmat in fata sindicatelor ca productia va fi reluata de lat 15 februarie, pana atunci SNTR urmand sa obtina reesalonarea datoriilor, de circa 100 milioane de dolari, pe baza unui plan de restructurare a activitatii societatii. -Asul-, dupa cum ne-au spus liderii sindicali, este OUG 40/2002, pentru recuperarea arieratelor bugetare. Problema este, asa cum au sesizat si cei de la sindicate, ca ordonanta in cauza prevede expres la art. 25, alineatul 2: -O noua cerere pentru acordarea unor inlesniri la plata obligatiilor bugetare nu poate fi depusa timp de 12 luni de la data nerespectarii inlesnirilor anterioare acordate-. Or, SNTR -s-a captusit- cu cele peste 3.000 de miliarde datorii, in decembrie 2002, ca urmare a nerespectarii inlesnirilor acordate cu un an inainte, nefiind in drept sa primeasca o alta reesalonare pana in luna decembrie a acestui an.

In contradictie cu normele UE

O noua reesalonare ar reprezenta cel de-al treilea ajutor aprobat de Consiliul Concurentei (fapt nepermis de normele comunitare) pentru societatea controlata de afaceristul Ioan Niculae. Primul ajutor de stat a venit in urma cu aproape doi ani, cand, la 1 februarie 2001, plenul consiliului a consimtit la un ajutor de stat de 742,68 miliarde de lei, sub titlul de ajutor de salvare. A urmat apoi, prin alta decizie, aprobarea de modificare a ajutorului in sensul de stergere a majorarilor si penalitatilor de intarziere – nestipulata in primul act. Ajutorul a fost acordat sub titlul de ajutor de restructurare, conditia de sustenabilitate a acestuia fiind plata datoriilor curente si prezentarea unui program de restructurare a societatii. Ajutorul a fost insusit de SNTR, acesta incepand achitarea datoriilor in conformitate cu dispozitiile avizate de cei de la Concurenta. A venit insa fatidica luna septembrie 2001, cand SNTR nu si-a mai achitat nici macar datoriile la zi, pierzand ajutorul (momentul a -coincis- cu expertiza contabila extrajudiciara a PriceWaterhouseCoopers, care a diminuat drastic valoarea de piata a SNTR, in perspectiva -privatizarii-).

Ultimul ajutor a fost -contopit- cu cel de mai sus pe baza planului de restructurare, prezentat de societatea incaputa din nou pe mainile InterAgro. Plan de restructurare ce nu a fost respectat, cum nu a fost nici cel de investitii. Vom reveni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.