Capsula chinezească Shenzhou X, care are la bord trei astronauți, inclusiv o femeie, s-a conectat miercuri cu laboratorul spațial Tiangong-1 aflat pe orbita terestră. Această manevră reușită a avut loc la două zile după lansarea capsulei Shenzhou X, cu ajutorul unei rachete Long March 2F, din deșertul Gobi, informează bbc.co.uk.
Astronauții chinezi intenționează să petreacă aproape două săptămâni la bordul laboratorului spațial, în cadrul celei mai lungi misiuni spațiale din istoria Chinei.
În timpul acestei misiuni, astronauta Wang Yaping, cea de-a doua chinezoaică ajunsă în spațiu, va preda un curs, din laboratorul spațial Tiangong-1, unei grupe de studenți de pe Terra.
Agenția de presă Xinhua a anunțat că procedura automatizată de andocare a capsulei Shenzhou X cu modulul orbital Tiangong-1 s-a încheiat cu succes miercuri, la ora 05.18 GMT.
Cea de-a cincea misiune spațială chineză cu echipaj uman la bord, denumită „Shenzhou-10“, reprezintă cea mai recentă etapă din programul spațial al Chinei care intenționează să își construiască propria stație spațială până la sfârșitul acestui deceniu. Modulul Tiangong-1 a fost lansat în spațiu cu rol demonstrativ. A fost lansat în 2011 pentru a servi drept „țintă“ pentru astronauții chinezi care doresc să exerseze manevrele de conectare spațială.
Cei trei astronauți chinezi vor exersa andocarea manuală în timpul șederii lor la bordul modulului Tiangong-1, desprinzând capsula Shenzhou-X de laborator și apoi reconectând-o la acesta. Manevrele vor fi supervizate de comandantul misiunii, astronautul Nie Haisheng.
China dezvoltă un ambițios program spațial, care include obiectivul de a plasa un vehicul de explorare pe Lună în al doilea semestru al anului 2013. China a trimis primul ei astronaut în spațiu în anul 2003 și prima femeie astronaut, Liu Yang, în iunie 2012. Absentă din proiectul Stației Spațiale Internaționale (ISS), China dorește să își construiască propria stație spațială orbitală până în anul 2020.
Mediafax