Iese in strada America. Cel putin 50.000 de persoane au sosit din toate colturile Statelor Unite pentru a protesta in fata Lincoln Memorial, asa cum s-a intamplat si in cazul demonstratiilor impotriva razboiului din Vietnam. In ciuda temperaturilor de minus sase grade Celsius, centrul Washingtonului a inceput sa se umple de la primele ore ale diminetii de sambata, de data aceasta protestand fata de o actiune militara in Irak. Sute de autobuze sosite din California, Colorado sau Minnesota au adus in capitala americana toate generatiile: de la batrani cu parul alb, care se impotrivisera si razboiului in Vietnam, pana la cei mai tineri si la mame cu copii. Multi batrani – ceea ce pare sa confirme sondajul realizat de -Los Angeles Times-, conform caruia generatia care a trait momentul Pearl Harbor in 1941 si debarcarea din Normandia din 1944 se opune cel mai vehement unui razboi in Irak. Sambata, presedintele Bush a fost nevoit sa infrunte manifestatii pacifiste si in alte orase americane, Chicago, Tampa si San Francisco, in aceasta ultima metropola protestul fiind condus de actorul-activist Martin Sheen. La demonstratiile de la Washington au fost prezenti si actrita Jessica Lange, precum si reverendul Jesse Jackson. A luat cuvantul de la tribuna si unul dintre veteranii devenit simbol al ororilor razboiului. Este vorba despre Ron Kovic, autor al cartii -Nascut la 4 iulie-, dupa care a fost creat celebrul film cu Tom Cruise. -Voi v-ati nascut pentru a va cere drepturile asupra acestei tari. Voi v-ati nascut pentru a va lua inapoi aceasta tara. Nu numai ca veti reusi sa opriti razboiul, dar veti si schimba ordinea proprietatilor acestei natiuni-, a spus multimii Ron Kovic. Discursul sau, a dezvaluit chiar el, se intitula -Am un cosmar-, dupa formula celebra folosita adesea de Martin Luther King -Am un vis-.
Paris, Londra, Lahore, Damasc…
De ziua internationala a mobilizarii au fost organizate manifestatii similare in pietele a jumatate din capitalele lumii. La Paris, manifestantii au strigat -Stop Bush. Stop war-. La Tokio au fluturat pistoale de jucarie pline de flori. La Moscova, pe una dintre pancarte scria -Irakul nu este ranch-ul tau, domnule Bush-. S-au mobilizat si pacifistii din Marea Britanie, cel mai apropiat aliat al Statelor Unite. La Lahore, cateva sute de manifestanti pakistanezi au asediat consulatul american, o scena similara repetandu-se la Christchurch, in Noua Zeelanda. Si in Italia manifestantii au iesit in piata la Bologna, Napoli si Firenze. La Moscova, circa 200 de persoane s-au adunat in fata Ambasadei Statelor Unite. Manifestatia antirazboi cea mai impresionanta a avut loc pe strazile Damascului, unde zeci de mii de sirieni au proclamat -laude la adresa mult iubitului Saddam- si au invocat -noi atacuri impotriva Tel Avivului-, ca acelea lansate in 1991 cu rachete Scud.
Renastere a miscarii pacifiste
Din Europa in America, din Asia in Orientul Mijlociu, un mesaj comun adresat Washingtonului de catre aliatii sai: gasiti o solutie pacifista actualei crize irakiene. Din perioada razboiului din Vietnam, America nu a mai asistat la o renastere a miscarii pacifiste de asemenea dimensiune. Intr-adevar, in prima linie a manifestantilor se aflau persoane care aminteau de anii *60. -Este important sa aratam Europei si lumii intregi ca suntem impotriva razboiului, astfel incat si ei sa aiba curajul sa spuna <nu> presedintelui Bush-, a explicat una dintre acestea, May Paddock, in varsta de 60 de ani.
In timpul protestelor, Casa Alba a fost pustie: George Bush se afla la Camp David. parerea sa a fost exprimata prin intermediul purtatorului sau de cuvant, Ari Fleisher: -Aceste manifestatii demonstreaza forta democratiei americane, care in Irak nu este posibila-.