Home Life Comunicarea și schimbarea mediului îi pot salva pe depresivi

Comunicarea și schimbarea mediului îi pot salva pe depresivi

DISTRIBUIŢI

Tragedia petrecută cu Mădălina Manole a pus întreaga lume pe jar și a deschis calea multor întrebări și speculații. Ceea ce s-a întâmplat cu celebra cântăreață a născut multe intrigi și a șocat o lume întreagă, însă astfel de drame nu se întâmplă de ieri, de azi. Și oamenii obișnuiți recurg la astfel de gesturi extreme, iar cei apropiați sunt nevoiți să asiste la finalul lor, pentru că nu au putut să vadă semnele prevestitoare și să-i ajute.
Tam-tamul făcut în urma morții Mădălinei Manole a fost atât de mare din cauza notorietății artistei, iar oamenii trebuie să învețe din această tragedie umană. O persoană care traversează o perioadă de depresie trebuie ajutată chiar și împotriva voinței ei, trebuie sprijinită și iubită și, totodată, trebuie tratată de cei apropiați cu răbdare și cu multă atenție.
Acest ajutor poate fi acordat dacă țineți cont de câteva informații extrem de folositoare, prezentate pe site-ul renumitei clinici americane Mayo, extrem de apreciată pentru specialiștii săi.
În general, persoanele depresive resping ideea că ar suferi de așa ceva, vina fiind aruncată pe diverse boli fizice, chiar dacă persoana respectivă înțelege că, în realitate, este sănătoasă fizic. În acest moment ar trebui să intervină cei dragi, cei care observă schimbările în comportamentul celui care suferă de depresie. Ei trebuie să vorbească deschis cu cel suferind, să îi explice că nu are de ce să se rușineze, fiind vorba despre o reacție a minții sale la condițiile de viață și la stresul cotidian, care trebuie tratată ca orice altă suferință, cu medicamentele recomandate de un specialist.
De asemenea, ei trebuie să îl însoțească măcar la prima vizită la medic și să îl ajute să pregătească o serie de întrebări pentru specialist.
Dacă observați că starea celui apropiat dumneavoastră se agravează, trebuie să intrați cu adevărat în alertă pentru că  până la o tentativă reală de sinucidere nu mai sunt mulți pași.
Semnele care dau de bănuit că un depresiv vrea să-și ia viața:
– Vorbește din ce în ce mai des despre asta, folosind expresii directe, de genul „Am de gând să mă sinucid“, sau mai puțin directe, de tipul „Aș vrea să nu mă fi născut vreodată“;
– Se îndepărtează tot mai mult de prieteni și de familie;
– Trece des de la o extremă la alta în privința comportamentului;
– Are preocupări morbide;
– Abuzează tot mai tare de alcool sau medicamente;
– Începe să aibă un comportament autodistructiv;
– Își ia la revedere de la cunoștințe ca și când nu le va mai vedea.
În astfel de cazuri, discutați cu el pe această temă, pentru a-l tenta să recunoască dacă și-a pus problema sinuciderii sau dacă, mai rău, și-a făcut vreun plan. Dacă răspunsul descoperit este unul de alarmă, contactați medicul imediat.
În cazul în care depresivul locuiește cu dumneavoastră în casă, încercați să îi creați un mediu cât mai sigur. Țineți sub cheie medicamentele, fiți atent la cumpărăturile pe care le face, supravegheați-i discret dulapul, sertarele, eliminând orice l-ar putea ajuta să își ia viața.
În plus, asigurați-vă că este în permanență cineva împreună cu el.
Specialiștii mai spun că nu trebuie să vă așteptați ca dumneavoastră, singur, să rezolvați problema, dar puteți face anumite demersuri.
De exemplu, să vă informați cât mai mult pe această temă, să discutați cu medicul care îl are în grijă. Arătați-vă dispus în permanență la dialogul cu cel bolnav de depresie, ascultați-l cu atenție, încurajați-l să se descarce. Dacă este descurajat în privința carierei sale, arătați-i că există șanse oricând să și-o îmbunătățească. Dacă suferă din dragoste, vorbiți-i despre posibilitatea de a găsi pe altcineva și explicați-i că nu se sfârșește lumea.
Spuneți-i cât mai des cât de mult înseamnă pentru cei din jur. Încurajați-l să lase totul baltă o perioadă și să iasă din mediul cu care s-a obișnuit și care i-a adus atâtea necazuri. Supravegheați-l să respecte tratamentul prescris de medic.
Ajutați-l să se apropie de Biserică. Stimulați-i interesul pentru cele mai trăsnite proiecte pe termen lung, motivați-l, fără să îl forțați însă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.