Sase organizatii neguvernamentale, membre ale Soros Open Network, si agentia de publicitate McCann-Erickson Romania au lansat ieri, la Bucuresti, campania nationala mass-media impotriva violentei asupra femeilor, derulata sub sloganul -Indiferenta te face complice-. Cele sase organizatii sunt: Centrul de Mediere si Securitate Comunitare, Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala, Centrul parteneriat pentru Egalitate, Centrul de Resurse Juridice, Fundatia Concept si Fundatia pentru o Societate Deschisa.
Dupa cum au precizat organizatorii, anual, mai mult de 30% din femeile Romaniei sunt agresate si institutiile care ar trebui sa mentina ordine publica – politia, Ministerul de Interne – nu se implica in aceste agresiuni decat in momentul in care deznodamantul este tragic…
In acest scop, a fost realizat un spot tv de 40 de secunde, intitulat -Strada-, care va fi difuzat timp de o luna si jumatate pe canalele de televiziune Antena 1, Prima TV, PRO TV si Romania 1, care au oferit spatiu de emisie gratuit. Totodata, campania cuprinde si postere, transmitand acelasi mesaj impotriva indiferentei, care il transforma pe martorul agresiunii in partas la violenta. -Spotul este destul de <tare> pentru cele cu care este obisnuit telespectatorul, dar mult mai putin violent fata de ce ni se prezinta de catre unele televiziuni la programele de stiri…-, a precizat senatorul Petre Roman, prezent la lansarea acestui spot. -Inca de acum doi ani, noi am promovat un proiect de lege privind combaterea violentei in familie, dar Camera Deputatilor a preferat sa nu-l ia in seama…-, a mai precizat Petre Roman.
Initiatorii campaniei si-au propus sa atraga atentia asupra violentei si abuzurilor carora cad prada femeile, atat in mediul familial, cat si in spatiul public. Totodata, este accentuat faptul ca una dintre principalele cauze care incurajeaza agresorii in comportamentul lor fata de femei este lipsa de reactie a martorilor.
Potrivit statisticilor efectuate de ONG-urile in domeniu, anual, 30% din femeile din Romania sunt agresate fizic atat in cadrul familial, cat si in cel social.
Din pacate, cetatenii inca mai considera ca nu este de datoria lor sa intervina in cazurile de agresiune familiala, pentru ca ar incalca -intimitatea familiei-. Totodata, nu exista nici o dezaprobare publica in momentul in care se constata o astfel de fapta in public, privitorii fiind parca legati de maini de acelasi -considerent- de neamestec in relatiile intime ale -protagonistilor-.