Liderii romani -stiu ca Uniunea va fi extrem de vigilenta si va analiza cu atentie capacitatile administrative generale ale Romaniei, inainte de a-si da acordul pentru aderarea acestei tari-, prevazuta pentru ianuarie 2007, a declarat, ieri, pentru AFP, Eneko Landaburu, directorul general pentru extindere al Comisiei Europene.
Landaburu sustine ca administratia din Romania si riscurile presupuse de coruptie reprezinta un subiect de ingrijorare pentru autoritatile de la Bruxelles, in conditiile in care Romania va primi un miliard de euro pana in 2006, ca ajutor de preaderare. -Cel mai mare deserviciu pe care l-am putea face Romaniei ar fi sa oferim fonduri care sa fie utilizate in mod gresit-, a afirmat el, la finalul unei vizite de doua zile in Romania. -In ultimii doi ani, Romania si-a ameliorat semnificativ credibilitatea- in ochii autoritatilor de la Bruxelles, -succesele macroeconomice au fost remarcabile, dar toate aceste eforturi vor fi distruse de cazurile de coruptie care ar duce la concluzia ca aceasta este o practica generalizata in tara-, a avertizat Landaburu.
Nici cetatenii UE nu ne vad prea bine. Doar 41% dintre europeni accepta aderarea Romaniei , conform unui sondaj facut de Grupul GfK. Cei mai reticenti in privinta acceptarii noilor state sunt germanii. Acestia agreeaza Romania in proportie de 22%, ei avand reactiile cele mai putin favorabile aderarii tarii noastre. Cei care ne sustin cel mai mult sunt danezii, 65% si italienii, in proportie de 60%.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane