Prestigiosul -Financial Times- considera ca marii tour-operatori europeni se afla in fata unui an dificil, in contextul in care sectorul turistic resimte inca efectele atentatelor teroriste de la 11 septembrie si se confrunta cu o scadere a cererii, ca efect al declinului economic si al tensiunilor internationale legate de Orientul Mijlociu.
O serie de analisti au apreciat ca cei mai afectati vor fi tour-operatorii germani TUI si First Choice, precum si principala firma concurenta a acestora, MyTravel din Marea Britanie, a caror activitate depinde de fluxurile de turisti nord-europeni, amatori de vacante in sudul continentului.
Grupul TUI, cea mai mare firma de turism din Europa, a readus in atentia investitorilor aceste dificultati o data cu prezentarea estimarilor financiare pentru anul 2002 in cursul saptamanii trecute. Conducerea companiei si-a exprimat ingrijorarea ca amenintarea terorista va continua sa descurajeze turistii, ceea ce o impiedica sa lanseze previziuni exacte pentru activitatea din acest an.
Sectorul turistic mondial a fost afectat, anul trecut, de o serie de actiuni teroriste, indeosebi de atentatele cu bomba din statiunile Bali (Indonezia) si Djerba (Tunisia), soldate in total cu moartea a peste 200 de persoane.
Analistii au adaugat ca veniturile obtinute de tour-operatori in perioadele traditionale de vacanta s-au diminuat, ca efect al introducerii monedei europene.
Cel mai important declin din 2002 a fost remarcat in Germania, unde numarul pachetelor turistice rezervate s-a redus cu noua procente. Un studiu publicat de firma Dresdner Kleinwort Wasserstein arata ca, pentru prima data in ultimii 20 de ani, cheltuielile turistice ale populatiei s-au diminuat.
Principala problema a tour-operatorilor este de a-si adapta capacitatea operationala in fata cererii in scadere, in contextul in care reducerile de preturi le afecteaza considerabil situatia financiara si risca sa ii conduca la faliment.
-Companiile stiu ca, daca isi vor reduce capacitatea, risca sa piarda din cota lor pe piata. Cu toate acestea, industria este nevoita sa recurga la o astfel de masura, mai ales daca nu vom asista, in curand, la iesirea din scena a unui tour-operator important. Altfel, neconcordanta dintre cerere si oferta s-ar putea mentine si in acest an, cu efecte mult mai puternice-, a avertizat analistul Richard Chamberlain, de la banca de investitii Goldman Sachs.
O serie de specialisti au apreciat ca MyTravel, cunoscuta in trecut ca Airtours, ar fi una dintre cele mai vulnerabile companii in fata declinului actual. Actiunile grupului si-au pierdut, anul trecut, considerabil din valoare, dupa lansarea unor avertismente privind scaderea profitului, iar Tim Byrne a renuntat la pozitia de director executiv. La acestea se adauga dezvaluirile privind o serie de nereguli contabile.
Analistii au aratat insa ca exista si semne pozitive – pe de o parte, popularitatea in crestere a unor destinatii cu un potential neasteptat, cum ar fi Croatia si Bulgaria, si, pe de alta parte, dezvoltarea companiilor aeriene cu tarife reduse, care au determinat tour-operatori precum TUI sa lanseze astfel de linii de transport.
La acestea se adauga redresarea increderii turistilor, care au fost descurajati considerabil in urma atentatelor de la 11 septembrie.
-Turismul este industria care depinde in cea mai mare masura de contextul economic international, dar este conditionat si de incredere si asteptari-, a aratat analistul Dominic Edridge de la Commerzbank.
Din acest motiv, increderea amatorilor de calatorii ar putea fi afectata semnificativ de un nou atac terorist sau de un eventual conflict indelungat in Irak.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane